a. Amerikaanse keuken

SANDWICH  GRILDE PORTABELLA

Ingrediënten

4 grote portobello-champignons: enkel de hoeden en goed gereinigd met een champignonborsteltje (niet onder water houden want dit geeft nadien te veel vocht), een beetje olijfolie, zout, gemalen zwarte peper, dikke mayonaise, een klein potje groene pesto, 2 theelepels graantjes mosterd, 4 opengesneden hamburger buns, blaadjes eikenbladsla, geroosterde rode paprika.

Hoe bereiden?

Warm de grill op tot medium hitte. Borstel de portabella hoedjes in met olijf olie, kruidt met peper en zout. Grill de champignons met de platte kant op de grill en sluit dan de grill af voor 6-8 min tot ze zacht zijn. Doe de pesto, mayonaise en mosterd in een kom en meng goed. Smeer de bun helften goed in met het mengsel. Op de onderste kant van de bun leg je de eikenbladsalade. Verdeel de gegrilde paprika’s gelijk over de buns. Leg nu een portabella champignon op de paprika’s, sluit de bun en serveer direct. Hou de buns samen met een prikker. (lekker Amerikaans)

TRIFFLE ROOD BLAUW EN WIT

Ingrediënten

450 gr opgeklopt slagroom, 220 gr roomkaas naturel, 200 gr marshmallows crème (je kan die vinden in Match en Carrefour ), 1 eetlepel fijngesnipperde citroenschil, 2 eetlepels citroensap, 500 gr aardbeienconfituur gesmolten en gekoeld, 50 gr fijne suiker,1 kg versneden aardbeien, 400 gr blauwbessen, 1 biscuitdeeg of luchtige cake versneden in kleine stukken. Voor de versiering nog enkele aardbeien, blauwbessen en muntblaadjes

Hoe bereiden?

Neem een zéér grote glazen kom op voet (presenteert beter) of verschillende kleintjes. Maak 450 gr gezoete slagroom. Doe in een beslagkom de roomkaas, marshmallow crème, de fijngesnipperde citroenschil en het citroensap en meng alles goed. Eens goed gemengd, voeg je er voorzichtig de opgeklopte slagroom aan toe, zodat je een zachte smeerbare massa krijgt. Proef eens en zoet eventueel bij. Doe in een andere kom de helft van de 500 gr jam en meng die met de aardbeien. Doe in een andere kom de andere helft van de jam en meng deze met de blauwbessen.  Nu worden de lagen opgebouwd. Begin op de bodem met de helft van de kaas, slagroom en marshmallow mengeling. Daarboven volledig dekken met de stukjes biscuitdeeg, dan de dikke laag van de jam met blauwbessen. Daarboven terug een laag van stukjes biscuitdeeg en daarboven de tweede laag met jam en aardbeien. Voor versiering gewoon afwerken met een toefje slagroom, aardbeien en blauwbessen. Prik een muntblaadje in de slagroom.

 

SLOPPY JOE’S

Ingrediënten: 

650 gr gehakt, zout en peper, 1 ui zeer fijn , gesneden, 2 lookteentjes fijngesneden, 1 blik tomaten (400 ml), 2 eetlepel lichtbruin suiker (kan je er uit laten), 1 eetlepel ciderazijn, 1 eetlepel tomaten concentraat, 1 koffielepel Worcestershire saus, 4 hamburger buns, 1 eetlepel vers gesneden koriander, 1 eetlepel gesneden jalapenos, 1/2 rijpe avocado, fijn gesneden

Bereiding

Neem een grote pan op een matig vuur, bak het gehakt los in de pan tot het licht gebruind is. Zo ongeveer een 5 to 6 minuten.

Kruid met peper en zout, voeg de ui en look toe. Bak gaar en roer vaak om ongeveer een 5 tal minuten. Voeg de blik tomaten , de suiker, azijn, tomaten concentraat, worcestershire saus en 350 ml water toe. Verlaag het vuur tot een zacht vuurtje en laat zachtjes verder sudderen tot het allemaal gedikt is ongeveer een 20 minuten.

Voeg op het laatste de koriander, de jalepenos in het vlees mengsel en laat nog eventjes meekoken. Leg het gehakt (soort spaghetti saus) op de buns. Je kan die afwerken met de avocado. Geeft er een speciale toets aan.

 

MOUSSAKA AMERICANA

Ingrediënten 

4 eetlepels boter, 1 kleine ui fijngesneden, 600 gr gehakt lamsvlees of gemengd gehakt, 2 koffielepels gemalen kaneel, zout, peper, 1 blik of bokaal tomatensaus (250 ml), 2 grote eieren, 2 eetlepels bloem, 125 gr roomkaas, 230ml volle melk, 230 gr ricotta kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°. Verhit een grote pan op het vuur tot op een niet te hoge stand, medium hitte en smelt 2 eetlepels boter. Doe de ui in de pan en bak tot het beetgaar is (opgelet niet bruinen; 3-5 minuten zachtjes garen). Voeg het gehakt toe en bak tot het vlees niet meer roze ziet (+/- 5 minuten). Doe de kaneel bij het vlees, eventueel nootmuskaat, peper en zout. Alles goed onder het vlees mengen en proeven. Kruid tot de gewenste smaak.

Open het blik of bokaal tomatensap en voeg toe aan het vleesmengsel, laat sudderen tot bijna al het vocht is verdwenen (normaal 5min.). Giet het vleesmengsel in een vuurvaste schotel, en zet opzij.
Klop de eieren op in een kleine kom. Smelt de overige boter in een kleine sauspan op medium hitte. Doe de bloem bij de boter en klop verder in de sauspan tot het mengsel zacht en smeuïg is, ongeveer een 30 seconden. Voeg nu zachtjes aan de melk toe tot het dikt. Zet het vuur zachter, meng de roomkaas en de ricotta kaas zachtjes door de saus en kruid met peper en zout. Haal van het vuur.
Neem nu de kom met opgeklopte eieren en voeg al kloppende een vierde van de saus toe aan de eieren blijf goed kloppen tot men een smeuïge massa krijgt. Voeg nu deze kom toe tot de saus en roer goed verder.

Giet de saus over de het vlees in de ovenschaal strijk glad. Bak in de oven tot het bovenvlak lichtjes bruin wordt (40-45 min.). Laat 10 minuten afkoelen voor het gerecht te serveren. Snij in vierkante porties en serveer.
PS : indien je een Griekse moussaka wil, kan je dit gerecht gebruiken en met aubergines en aardappelen schotel opbouwen.

Leave a comment