o. Quiches en Pizza’s

QUICHE A LA FRANCAISE

Ingrediënten:

1 pak bladerdeeg, of eigen recept, 1 prei, 1 ui , 500 gram aardappelen of 1 zakje aardappelschijfjes die op voorhand nog eens gegaard worden in de microgolfoven, 200 gr platte kaas van volle melk, 200 gr zure room, 3 eieren, peper en zout.

Bereiding:

Leg de bladerdeeg taartbodem in een taartenschotel die ingesmeerd is met boter. Meng de platte kaas en zure room en de eieren mengen. Snijdt de prei en de ui zeer fijn, flinterdun. Leg op de bodem, de schijfjes aardappelen die elkaar een heel kleine beetje overlappen. overgiet met het eiermengsel, overstrooi met spek en werk of met gryere. Bak af gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°c

QUICHE KIP A LA TITINE

Ingrediënten

Rijpe kerstomaten, enkele blaadjes verse basilicum,  potje smeer geitenkaas, gemalen kaas, 250 ml room, 5 eieren, bakje witte champignons, bakje kippenfilet snippers of reepjes, kippenkruiden, mosterd 3 grote lepels, één pak bladerdeeg taartbodem

Bereiding

Leg de bladerdeeg taartbodem in een taartenschotel die ingesmeerd is met boter. Prik hier en daar met een vork een paar gaatjes om te vermijden dat de taartbodem opzwelt bij het bakken. Snijdt de witte champignons in schijfjes en bak ze gaar, zet de champignons opzij. Bak de kippenreepjes op in een pan met kippenkruiden die mogen stevig gekruid zijn. Bak ze licht gaar. Zet opzij en laat afkoelen.  Snijdt de kerstomaatjes in schijfjes. Scheur de blaadjes basilicum.  Meng de room met de eieren en klop deze samen tot één geheel kruid goed af met peper en zout . Dep de reepjes van kip droog, we willen niet te veel water- of bakvocht in de quiche. Leg de reepjes kip op de taartbodem, smeer nu de mosterd (naar believen) over de kippenreepjes, de mosterd mag  goed zichtbaar zijn. Giet de eier-roommengeling in de taartvorm, over de kippenreepjes met de mosterd. Druk nu verdeeld de tomatenschijfjes in het eimengsel alsook de gescheurde basilicum blaadjes. Neem een koffielepel en schep de geitenkaas in de quiche, verdeel over de gehele taart in toefjes. Dek de champignons droog en druk hier en daar de gebakken champignons in het eiermengsel. Kruid nog even bij met peper en zout. Strooi de geraspte kaas rijkelijk over de quiche en bak de quiche in de oven op 200°c in een voorverwarmde oven gedurende 30 minuten. Het eimengsel moet stevig zijn en opveren, is dit het geval dan is er klaar indien niet laat nog eventjes langer in de oven. Ik raad aan om toch af en toe te checken. Opgelet het eiermengsel mag niet meer vloeibaar zijn. Smakelijk.

TOMATENTAART

Ingrediënten

4 pruimtomaten of Roma-tomaten in schijfjes en zeer dun gesneden, 1/2 rode ui fijngesneden, 1 eetlepels olijfolie, 16 ontpitte Kalamata olijven in tweeën gesneden, 1/2 koffielepel grdroogde tijm, 1 blokje geitenkaas, 2 eetlepels olijfolie, 8 vellen filodeeg, 250 gr verse basilicum.

Bereiding

Leg de tomaten op een stuk dubbelgevouwen stuk keukenpapier, leg er nog een keukenpapier bovenop en dep droog. Laat 10 minuten rusten. Doe de uien, olijfolie, de olijven en de tijm in een blender, mix het geheel goed tot een tapenade en kruidt bij met peper en zout. Zet de tapenade opzij.

Verwarm de oven op 180°C. Wrijf de olie open in de ovenschaal. Neem een laag filodeeg en leg die in de ovenschaal. Houdt de andere vellen onder een vochtige doek om te vermijden dat de filodeeg uitdroogd. Neem terug een vel en smeer er olijfolie op, herhaal dit een 8 tal keer.  Draai de hoeken van de filodeeg om zadat men een boordje van fillodeeg verkrijgt.

Leg de tomaten op de filodeeg, bedek deze volledig met de tomatenschijven. Verdeel de ui en olijventapenade over de tomaten. Doe dit met een vork.  Neem de geitenkaas, verbrokkel die en verdeel over de tapenade en de tomaten.  Leg nog een paar schijfjes rode ui en olijven voor versiering op de hartige taart. Bak de filo-taart tot je goudkleurige randen krijgt.  15-20 minuten.

Taart is klaar? haal ze uit de oven en besprenkel ze met versnipperde basilicum. Je kan de taart in hapjes formaat snijden of in grote stukken.

Leave a comment