t. Kaasgerechten

TARTIFLETTE IN DE PAN

Ingrediënten 2 personen

1 zakje aardappelschijfjes, 1 grote rode ui, 250 gram spekjes, 1 glas droge witte wijn, 1 flesje room, 2 teentjes knoflook, 250 gram kaas (Chimey blauw of kaas voor tartiflette uit de Lidl of Reblochon…) mag meer …

Bereiding

Prik 1 gaatje in het zakje met de aardappelen en zet in de micogolf gedurende 6 minuten op 900. Pel de ui en snijdt in fijne ringen. Pel de lookteentjes. Snijdt de kaas in blokjes. De schimmel rond de kaas niet verwijderen. Verwarm ondertussen de over voor op 220 graden.

Smelt een klontje boter smelten in een anti-baklaag pan en  bak de uienringen gedurende ongeveer 5 min. Opgelet laat ze niet aanbakken. Schik de aardappelschijfjes en spek in de braadpan. En laat meebakken hou een oogje in het zeil het maar niet aanbakken.  Verdeel de kaas over de aardappelen. Laat mooi smelten met de aardappelen de ui en de spek roer af en toe voorzichtig om. Kruidt nu ook flink met peper. Je mag bijkruiden met zout toch opletten met het zout de kaas heeft ook al een zoutgehalte. Knijp de look uit in een lookpers en voeg toe aan het gerecht. Overgiet nu alles met room en witte wijn, laat sudderen ongeveer een 15 minuten op een zacht vuurtje. Schep af toe eens om maar voorzichtig en met een houten lepel. De tartiflette is klaar als de kaas is gesmolten en de saus licht ingedikt is. Indien de saus nog wat de vloeibaar is dik de saus dan even in. Zet de pan nu nog even in de oven gedurende een 5 tal minuten om een klein bruin korstje te verkrijgen. Eet smakkelijk, het is misschien niet de lichte kost maar overheerlijk ..