d. Bijgerechten

CITROEN RIJST

citroen rijst

Ingrediënten 4 personen

300 gram basmati rijst, 1 eetlepel mosterdzaadjes, olijfolie, 2 eetlepels kurkuma, 50 ml vers geperst citroensap mag ook wel ietsjes meer.

Bereiding

Kook de basmati rijst gaar zoals wordt vermeld op de verpakking. Doe olijfolie in een pan en laat heel warm worden, voeg er de mosterdzaadjes aan toe en laat ze poffen, opgelet misschien best deksel boven houden ze springen nogal graag, net als popcorn, in de pan. Opgelet laat niet verbranden. Eens ze gepoft zijn mag je de kurkuma toevoegen en goed mengen en mee bakken, voeg daar ook direct na het citroensap bij tot het kruidenmengsel. Voeg nu de uitgelekte rijst toe en meng goed, je basmati krijgt nu een heel mooie gele kleur. Serveer direct op, ideaal bij de zachte gele curry met balletjes (zie rubriek hoofdgerechten vlees) en de pittige rode curry met kip (zie rubriek hoofdgerechten met kip). Smakelijk !

 

 

APPELMOES

Photo (1)

Ingrediënten  : 

2 kg zoete appelen, een beetje suiker, kaneel en een beetje limoensap.

Hoe maken we deze lekker appeltjesstoemp klaar?

Schil de appels en snijdt ze in kleine dobbelsteentjes. Bedruip met wat citroensap om te vermijden dat ze verkleuren. Neem een diepe pan en smelt de boter in de pan. Stoof de appeltjes aan in de boter. Voeg de kaneel toe en bak verder. Voeg een beetje water toe en laat sudderen. Eens de appels gaar zijn haal ze van het vuur. Stamp de appeltjes fijn met de stamper. Opgelet wees zeer voorzichtig dat je je handen niet verbrandt. Kruid bij met de kaneel indien nodig. En eventueel kan je nog een beetje suiker bijvoegen. Voor diabetici kan je gerust vervangende suiker gebruiken. 

Serveer op in een kommetje.

In België serveren we dit bijgerecht met aardappelen of kroketten en een worst, hamburger of gehakt.

OUDERWETSE BELGISCHE BLOEMKOOLSTOEMP

bloemkoolstoemp

Ingrediënten voor de aardappelen

1 kg aardappelen, 1 bloemkool in roosjes gesneden, 1 ei, nootmuskaat, peper en zout.

Ingrediënten voor de roux

100 gr bloem, 100gr boter, melk, zout, peper en nootmuskaat en optioneel gruyèrekaas.

Hoe bereiden we de roux?

Laat de boter smelten in een diep pan. Als de boter is gesmolten de bloem toevoegen. Meng het geheel met een klopper. Laat verder aanbakken. Als de bloem naar koekjes ruikt, moet je de pan van het vuur nemen. Voeg nu een kleine hoeveelheid melk toe en klop goed op om geen klonters te verkrijgen. Voeg nog wat melk bij en zet terug op een laag vuurtje. Blijf goed kloppen zodat de bloem niet aanbakt, de melk toevoegen beetje bij beetje.  Laat opkoken zodat je ziet hoe dik de saus is. Maak een roux die een dikke structuur heeft. Voeg wat gruyère toe voor de smaak en kruidt af met nootmuskaat, peper en zout. Zet nu de saus opzij.

Hoe bereiden we de aardappel – bloemkoolstoemp?

Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met zout.  Neem een andere pan en kook of stoom de bloemkoolroosjes gaar. Zijn de aardappelen gaar of overgaar gekookt neem ze dan van het vuur en stamp ze tot puree met een stamper, kruidt de aardappelen met peper en zout en nootmuskaat naar smaak. Meng de kruiden goed onder de aardappelen. Voeg een ei toe voor de smeuïgheid. Neem de bloemkoop en stamp ze ook fijn met de stamper. Voeg nu de aardappelen en de bloemkool samen en meng goed onder elkaar. Voeg een gedeelte van de roux toe en meng goed. Doe de puree in een ovenschaal en bestrooi met wat kaas. Laat bakken in een voor gewarmde oven tot ze bubbelt en een licht bruin korstje heeft.

Serveer de stoemp met een stukje rood vlees, varkensvlees of gehakt.

GEVULDE AARAPPELEN MET PIJPAJUIN

Ingrediënten :

4 aardappelen, 3 lente-uien, 4 eetlepels comté, scheutje melk, boter, nootmuskaat, peper en zout.

Bereiding :

Maak de aardappelen schoon met een borsteltje en water, schil ze niet maar kook ze beetgaar. Giet af en laat even afkoelen.

Verwarm de over op 200°C. Snij de aardappelen doormidden en hol ze uit tot op een paar millimeters van de schil. Plet het aardappelkruim met wat melk tot puree.

Snij de lente-uitjes in fijne ringetjes. Roer ze samen met de kaas door de puree. Breng op smaak met peper en zout en nootmuskaat. Vul de aardappelen met de puree en schik ze in een ingevette schaal. Zet 15 minuten in de oven.

GRIEKSE OVEN AARDAPPELTJES

8 grote aardappelen, geschild en in grote halve maantjes gesneden, 4 knoflook teentjes fijngesneden opgelet veel look is goed en minder voor dit recept is een no no, 120 ml olijfolie, 250 ml water, 1 eetlepel gedroogde oregano neem de mediterrane das de beste, het sap van 1 citroen, zeezout, zwarte peper.

Hoe maken we deze heerlijk aardappeltjes?

Verwarm de over voor op 200°C. Neem een grote braadslee en wrijf die in met olijfolie.  Doe alle ingrediënten in de braadslee. Kruid royaal met peper en zout… oregano. Meng nog alles eens met de handen door elkaar. De knoflook zal uiteindelijk in het water en olie vallen en oplossen maar de smaak zal in de aardappel zitten. De knoflook kan zo nooit aanbranden.

Bak gedurende 40 minuten. Wanneer zich een bruin korstje heeft gevormd, dan moet de aardappelen keren zodat ook de onderzijde een bruin korst krijgt. Kruid bij met peper en zout en oregano.  Als je ziet dat de braadslee zou aanbraden voeg dan een klein beetje water toe. Zet de braadslee terug in de oven en laad nog es bakken in de over gedurende 40 minuten.

Niet panikeren als de aardappelen een beetje te ver zijn gegaan ze zullen overheerlijk smaken wees gerust.  Eens klaar haal ze uit de oven en besprenkel ze met de citroen… en nog wat gedroogde oregano.

Leave a comment