k. Desserten

BROODPUDDING – BODDING

image

Ingrediënten

500 gr.oud brood, 1 liter melk, 250gr.bruine suiker, 3 eetlepels cadijsiroop, 1 ei, 200 gr.rozijnen, 1 gr.boter, 1 eetlepel paneermeel, 250gr.oude koffiekoeken of cake of taart of speculaas

Bereiding

Breek het oude brood en de oude koffiekoeken in kleine stukken. Warm de melk lichtjes op, haal van het vuur en laat het brood en de oude koffiekoeken er in weken gedurende een 40 tal minuten.

Voeg de suiker, de cadijsiroop, het losgeklopt ei en de rozijnen toe aan het geweekte brood en roer stevig door elkaar. Bestrijk een broodvorm of cakevorm in met de boter en strooi er het paneermeel in. Vul het met de brooddeeg en bak gedurende een uur in een voorverwarmde oven van 180°C.

Stort de broodpudding na het bakken uit op een taartenrek en laat afkoelen onder een keukenhanddoek. Serveer de stukjes broodpudding met een beetje bloemsuiker en smullen maar.

TIRAMISU-GLAASJES

10462707_10152509418764383_5251411979578918895_n

Materiaal

een keukenrobot met klopper, serveer glaasje de grote van whiskey-glazen, een spuitzak met mondstuk

Ingrediënten

500 gr. mascarpone, 300gr lange vingers, 100 gr.suiker, 3 eieren, 1 peer, 1 kop sterke koffie, amaretto, cacaopoeder.

Bereiding

Neem de mengkom van je keukenrobot en twee ander kommen die je later zal nodig hebben.. Scheidt de eieren en doe de dooiers in de kom van de keukenrobot. Verzamel het eiwit in een andere schaal. Plaats de kom in de keukenrobot en gebruik de klopper als hulpstuk. Voeg de suiker toe en laat de machine draaien. Laat ze kloppen tot je een bleke egale massa verkrijgt.

Schep nu de mascarpone bij het mengsel van de dooiers en de suiker. Voeg naar smaak amaretto toe.  Laat de machine eerst op matige snelheid draaien en dan op latere tijdstip op hogere snelheid, tot alle ingrediënten mooi gemengd zijn.

Gebruik een grote garde om het eiwit op te kloppen tot een stevige luchtig schuim. Je moet de kom boven je hoofd kunnen omdraaien. Vouw het opgeklopt eiwit door het mascarponemengsel.

Maak een kopje sterke koffie en voeg amaretto toe naar believen.

Snij een peer in kleine stukjes.

Neem de glaasjes en zet ze klaar. Neem een spuitzak en een spuitmond en vul de zak met de mascarpone.

Neem de lange vingers en dop ze in de koffie leg ze op de bodem van de glaasjes. Druk goed aan, spuit een laag van de mascaropone op de koekjes, dompel terug lange vingers in de koffie en leg ze op de mascarpone leg daar nu de stukjes peer op en spuit terug een laag.

Laat de Tiramisu opstijven in de koelkast, en strooi bij het opdienen wat cacaopoeder over de Tiramisu en steek er voor de versiering een halve lange vinger in

MMMMMM lekker

WATERMELOEN MET CITROEN EN HONING SIROOP

 

Voorbereidingstijd : 20 minuten.
Totale bereidingstijd: 3 uren en 22 minuten.

Ingrediënten:

2 koffielepels fijn geraspte limoenschil, 120 ml limoensap, 120ml honing, 1 chilipeper in de lengte in twee gesneden, 1 kaneelstokje, 1 kg in stukjes gesneden meloen zonder schil, verschillende variaties (rood, oranje, gele watermeloenen), limoenschil krullen voor versiering.

Bereiding siroop:

Doe het citroensap, de honing, de chilipeper, het kaneelstokje en de citroenschillen in een klein sauspan. Laat even opkoken en verlaag dan de hitte. Laat sudderen op een laag vuurtje onafgedekt voor een 2-tal minuten. Verwijder van het vuur en laat afkoelen op kamertemperatuur. Eens afgekoeld dek af en zet in de koelkast gedurende 2 uur of gedurende de nacht.

Het serveren:

Doe de siroop door de zeef. Verdeel de watermeloenstukjes over de champagneglazen. Bedruip de stukjes met de siroop. Versier met een citroen- of limoenkrulletje.

 

PRUIMEN – APPELCOMPOTE MET VANILLE CUSTARD

Voorbereiding: 20 minuten.
Totale bereidingstijd: 1 uur.

Ingrediënten :

12 kleine pruimen of 8 grote rode of zwarte pruimen ontpit en fijngesneden, 100ml appelcider, 60 gr suiker of 30gr suikervervanger, 1/4 koffielepel kaneel, 4 grote appels, 400 ml melk, 60gr suiker of 30gr suikervervanger, 1 eetlepel aardappelzetmeel, snuifje zout, 2 grote eieren geklopt, 1 koffielepel vanille extract.

Bereiding compote :

Neem een sauspan en doe er de pruimen, de cider, de suiker of suikervervanger en het kaneel in de sauspan en laat zachtjes sudderen op een middelhoge temperatuur. Roer af en toe eens door het mengsel en kook tot de pruimen zacht zijn en uiteen vallen. Verwijder van het vuur. Pel en schaaf de appelen. Voeg de geschaafde appelen bij de pruimen. Schep de compote uit de sauspan in een kommetje en laat afkoelen in ijskast.

Bereiding van de custard :

Warm 240 ml melk in een sauspan tot deze stoomt, niet opkoken. Doe de suiker in de kom, voeg er het zetmeel en het snuifje zout aan toe. Doe de eieren in de suiker en klop op tot een zacht mengsel tot stand komt, giet er nu de rest van de koud melk bij. Giet nu voorzichtig de warme melk in het eiermengsel. Blijf constant roeren. Doe terug in de sauspan en zet op een warm vuur. Klop verder tot je een dikkere saus bekomt. Neem van het vuur en voeg het vanille-extract toe. Doe de custard in een kom en dek af met een plastic folie. Leg de plastic folie op de custard om zo een vel te vermijden. Laat rustig afkoelen en zet dan in de ijskast voor verdere afkoeling.

Het opdienen :

Schep de custard in een dessertglas en leg ter afwerking bovenop de custard de compote.

 

ROOD FRUIT IN CHAMPAGNE GELATINE

Ingrediënten :

3 gelatine velletjes, 30 gr suiker (kan ook vervangen worden door Tagatose (suikervervanger voor diabeten)), 60 cl water, 50 cl champagne (mag wel iets meer voor de liefhebbers) 450 gr rood fruit.

Hoe bereiden?

Laat de velletjes gelatine oplossen in koud water. Meng het suiker met 60 cl water en breng aan de kook. Laat niet borrelen. Voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes bij het suikerwater en meng goed tot gelatine is opgelost. Laat eventjes afkoelen voeg nu de champagne toe.

Was het fruit en ontdoe het van de kroontjes, snij de aardbeien in twee. Verdeel het fruit over de 6 glaasjes en doe dan de champagne gelatine mix over de rode vruchten. Zet ze 2 uur in de ijskast en serveer zeer koel. Smakelijk!
Tip : je kan eventueel ook zoals op de afbeelding in taartvorm gieten.

AARBEIEN GASPACHO

Ingrediënten:

800 gr aardbeien, 200 gr frambozen, kleine marshmallows, 60cgr poedersuiker (kan ook vervangen worden door tagatose (suiker van diabeten)), 2 eetlepels rozenwater, 6 kleine  Aardbeien macarons (niet echt nodig is versiering), bamboe cocktailprikker.

Hoe bereiden?

Was de vruchten, dep ze voorzichtig droog. Verwijder de kroontjes van de aardbeien.
Maak met de bamboeprikkers 6 brochettes: begin met een aardbei, een marshmallow, een framboos en eindig met een marshmallow, leg opzij voor later bij het serveren.
Mix het fruit in een blender, eens gemixt voeg het suiker en het rozenwater toe en laat dan 1 uur afkoelen in de ijskast.
Net voor het opdienen: verdeel de fruitmix in de 6 glaasjes, decoreer het glas met een brochette en een makaron. Smakelijk!

BRUSSELSE WAFELS

1796532_10152195496089383_472147958_n

Ingrediënten voor de wafels : 

100 gr haverbloem, 150 gr volkoren speltbloem, 100 gr Alpro bakken & braden, 100 gr maïszetmeel, 1 el arachideolie, 650 ml havermelk, sojamelk of gewone melk, 15 g of het eiwit van twee eieren, 2 eigelen, 1 eetlepel bakpoeder 

Ingrediënten voor de afwerking : 

1 dl sojaroom, aardbeien

Hoe bereiden?

Meng de speltbloem, de haver en het maïszetmeel, doe er de 2 eigelen en het bakpoeder bij.Smelt de Alpro soya bakken & braden en voeg toe. Meng de havermelk eronder en roer goed. Laat 30 minuten rusten. Klop het eiwit ondertussen op. Voeg het eiwit bij het deeg en bak de wafels. Snijd de aardbeien in stukjes. Klop de sojaroom op. Leg de aardbeien op de wafel en werk af met de sojaroom.

Leave a comment