h. Hoofdgerechten gevogelte

KIP OP GROOTMAMA LEONTINE’S WIJZE

Ingrediënten

4 kippenbouten, 200 gr wortelen, 400 gr champignons, 150 gr spekblokjes, 2 sjalotten, 4 takjes peterselie, 300 gr room (soja bij mij) 200 ml witte wijn peper, 100ml water, zout en kippenkruiden.

Bereiding

Snijdt de sjalotten fijn, schil de wortelen en snij deze in dunnen plakjes.  Maak de paddenstoelen schoon en snijdt ze in plakjes.  Smelt de boter en een scheutje olijfolie in een diepe steelpan. Bak de kippenbouten aan alle kanten mooi goudbruin gedurende 15 min. Kruidt af met kippenkruiden voor de pit van de saus.  

Haal ze na het bakken uit de pan. Doe de sjalotten in de pan stoof eventjes aan voeg dan de wortelschijfjes en de spek in de pan en stoof goed aan al roerende. Gedurende een 5 tal minuten op een hoog vuur. Voeg na de 5 minuten de champignons toe en stoof al roerend verder en bak nog eens 5 minuten lang en voeg peper naar believen toe… Haal de groenten uit de pan. Blus nu de pan met de wijn en het water en laat het aanbaksel lossen. Doe de groenten en de kip terug in de pan en laat rustig sudderen op een lager vuur gedurende een 20 tal minuten… als je ziet dat het vlees lost van het been is het klaar. Voeg de laatste 10 minuten de room toe , kruid goed met peper en zout, bind de saus indien nog te dun. Ons oma had de saus graag dik.

Je kan er kroketten, frietjes of rijst bij serveren.

 

 

AARDAPPELGRATIN MET KIP EN PAPRIKA

Ingrediënten

500 gram kippenblokjes, 400 gr paprika reepjes van verschillende kleuren paprika, 100 gr fijngesneden uien, 2 teentjes knoflook, 500 gram aardappelschijfjes, 100 gram geraspte gryère, 2 deciliter room light, 2 koffielepels pikante paprikapoeder, peper en zout, barbecuekruiden pikant, aardappelkruiden.

Bereiding 

Snij de look fijn. Verwarm de over voor op 200°C. Smeldt de boter in een pan en stoof de ui aan en voeg ietsjes later de look toe. Kruid met peper en zout en voeg dan de paprika reepjes toe. Stoof gedurende een 3 minuten aan. Bak de kippenblokjes apart en kruidt met barbecuekruiden en kippenkruiden. Neem een ander pan en bak je aardappelen aan in een pan. Verdeel de kip, de aardappel en de groenten in een ovenschotel en meng de helft van de gryere door de mengeling en giet wat room door de aardappelen. Leg alles in de overschotel en bestrooi met de overige Gryère en bak in de oven gedurende een 45 min. Op het laatste moment even gratineren.

 

KIP MET LAMBIEK

Ingrediënten

4 kippenbouten of 4 filets of mengeling of 1 kip versneden, 4 wortelen, 2 uien, bloem, 1 likeurglaasje jenever, 1/2 fles Lambiek, 400 ml kippenfond, tijm, laurier, peper zout, 1 dl. room, gehakte peterselie.

Bereiding 

Reinig en was de groenten. Snipper de uien fijn en snijdt de wortels in fijne schijfjes. Snijdt indien een gehele kip in stukken, korst de kip rondom bruin in boter. Eens goed aangekorst aan elke zijde, mag je de ui en de wortelen toevoegen. Kruist met peper en zout en voeg de tijm laurier toe ik heb een kruidentuiltje gebruikt. (makkelijker om nadien te verwijderen). Bestrooi het geheel met bloem en roer om tot de bloem is verdwenen. Voeg de jenever en de kippenfond toe laat enkele minuten zacht meekoken. Overgiet dan met de Lambiek en laat verder garen gedurende een 25-30 minuten. Haal de kip eruit als deze stukken gaar zijn. Voeg de room voorzichtig toe (neem geen light de saus zal anders shiften) goed mengen Leg de kip in een schotel en overgiet met de warme saus. Serveer met kroketten, rijst of aardappelen…. Smakelijk ! En drink de rest van de Lambiek bij het gerecht ! Sante !

KALKOENROLLADES MET CHAMPIGNONVULLING EN AJVAR 

Ingrediënten

400 gram champignon de paris of bruine, 2 sjalottes, 4-6 gedroogde abrikozen, 8 takjes tijm, 2-4 eetlepels ajvar (pikant paprikamengsel pot), 1 eetlepel roomkaas light, 4 kalkoensnitzels, 100 ml droge wijn, 1 kippenbouillonblokje (bouillonketeltje Knorr), 1/2 eetlepels zure room, 400 ml water

Bereiding

Maak de champignons mooi en hak ze fijn. Pel de sjalotjes en snipper ze fijn. Snijdt de abrikozen fijn. Was de tijm en hak deze fijne. Verhit boter in een pan met anti-kleeflaag Bak er de champignons in gaar, voeg de sjalotten toe en de abrikozen, breng op smaak met de tijm en bak kort samen aan. Breng op smaak met peper en zout en laat dit mengsel afkoelen. Klop de schnitzels tussen verhoudfolie plat. Bestrooi met peper en zout. Neem de champignonmengeling en voeg de Avjar en de roomkaas toe, meng goed samen, proef even voeg eventueel nog wat Avjar toe of roomkaas. Verdeel nu de vulling over de plat geslagen kalkoenfilets laat hierbij 1 cm van de randen vrij. Rol de schnitzels op en prik ze dicht met een cocktailprikker. Verhit boter in de pan en bak de rollades rondom aan op een hoog vuur en tot aan alle randen mooi bruin gekleurd zijn. Schenk nu de wijn toe en 400 ml water, breng aan de kook en voeg het bouillonketeltje toe. Smoor afgedekt verder. 25-30 minuten. Na de kooktijd kijk na of de saus dik genoeg is ander kan je de saus indikken.

Serveer of met puree, kroketten, frietjes of zelfs rijst of pasta.

ORZO RISONI KIP GROENTEN EN PARMESAANSE KAAS

Ingrediënten

Boter of olijfolie, 2 teentjes knoflook fijngesneden, 1 ui fijngesneden, 250 gr kippenfilet in blokjes gesneden niet te groot, 2.5 cup = 250 gr diepgevroren groenten (ik nam erwten en wotelen in fijne schijfjes), 1 paprika fijngesneden, 400 gr Orzo of Griekse pasta, 1 goeie eetlepel bloem, 600 ml melk, 500 ml kippenbouillon, 75 gram mag meer Parmezaanse kaas, peper en zout en voor de afwerking peterselie.

Bereiding 

Doe en boter in een pan met een hoge rand van zeker 5 cm hoog en laat smelten, bak de kip aan in de boter tot dat de kippenblokjes bruin gekleurd zijn maar nog rauw aan de binnenkant. Kruidt af met peper en zout, kippenkruiden mag ook maar dat geeft een andere smaak aan de risoni. Haal de stukjes uit de pan en zet eventjes opzij. Stoof in die zelfde pan de ui en de look aan met een beetje boter dit gedurende een 2 tal minuten, voeg er de paprika aan toe en laat nog eventjes meestoven, voeg dan de kip toe aan de ui, look en paprika en stoof nog eventjes samen. Voeg nu de diepgevroren groenten toe, doe de bloem bij de ingrediënten en roer goed om tot de bloem is verdwenen. Voeg de orzo toe en draai even door het mengsel. Doe er nu op dit moment ook de melk en de bouillon toe en roer goed om. Laat nu doorkoken tot het mengsel dikt (7-8 minuten) tot de orzo gaar is je zal zien dat het mengsel al goed dikt, vergeet niet af en toe te roeren (aanbakken zou kunnen voorkomen). Orzo gaar? Doe er nu de Parmezaanse kaas bij roer goed om, nu zal de schotel dikken, voor het serveren nog even proeven en bij kruiden indien nodig. Serveer in een diep bord en werk af met wat peterselie.

 

CAJUIN OVENSCHOTEL

 

4 personen

Ingrediënten

350 gr kipfilet, in kleine blokjes, 900 gr voorgekookte mini krieltjes, 3 tenen knoflook, geraspt, 1 grote ui, in grove stukken, 2 rode paprika’s, in grove stukken, 1 courgette, in grove stukken, 1 rode chilipeper, fijngesneden (zonder zaadjes,), 2 el + 1 tl cajunkruiden (zonder zout), 1 1/2 el tomatenpuree, 200 gr crème fraiche ,1 1/2 tl zout, 1 el olie, 125 gr geraspte kaas

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de kip met 1 tl cajunkruiden. Bak de stukjes kip in een diepe koekenpan in 1 el olie bijna gaar. Haal de kipstukjes eruit en leg ze op een bord. Voeg in dezelfde pan nog 1 el olie toe en bak hierin de krieltjes op hoog vuur voor 6 minuten. Voeg de knoflook, ui, groenten, chilipeper, 2 el cajunkruiden en zout toe en bak op mediumlaag vuur nog 6 minuten mee. Roer regelmatig. Doe de stukjes kip en tomatenpuree erbij en roer alles goed door. Laat het 2 minuten meebakken (of iets langer als de stukjes kip nog niet gaar zijn). Zet het vuur vervolgens uit en roer de crème fraiche erdoor. Schep alles over in een grote ovenschaal en verdeel de geraspte kaas erover. Zet het 12 minuten in de oven.

KIPPENFILETS MEDITERRAANSE WIJZE.

IMG_8889

Ingrediënten : 

4 kleine kippenborsten, olijfolie, 1 teentje knoflook, 1 grote ui, 1 doos tomatenblokjes, pizzakruiden of Italiaanse kruiden, chilipeper vlokken, verse basilicum blaadjes, een bokaaltje rode pesto, een bol mozzarella, water, peper en zout.

Bereiding kippenlapjes : 

Neem de kippenfilets leg ze op een snijplank, neem een vel folie en sla op de kippenfilets met een vleeshamer tot ze iets platter zijn.  Bak de kippenlapjes in een pan met olijfolie en kippenkruiden. Haal de kippenlapjes uit de pan en hou deze opzij. Verwarm de over voor op 200°C.

Bereiding tomatensaus :

Snipper de ui, de knoflook fijn. Neem dezelfde pan van de kippenfilets. Doe olijfolie in de pan en voeg de ui en de knoflook toe en stoof glazig. Voeg de tomatenblokjes toe en laat op een zacht vuurtje sudderen. Voeg nu de kruiden toe naar believen, proef af en toe eens. Scheur de blaadjes basilicum fijne met de hand en voeg toe tot de saus. Laat even verder sudderen voeg ietjes later een beetje water toe. Voeg twee lepels rode pesto toe aan de saus. Proef, indien de saus ietsje zuurder smaakt door de tomaten, voeg een snuifje suiker toe en kruid bij met zout. Blijf proeven tot de balans goed is.

Bereiding afwerken en opdienen :

Plooi de platte kippenlapjes dubbel, en glijdt ze in de saus. Neem de mozzarella en snijdt evenveel plakjes kaas als kippenfilets. Leg op elke kippenlap een schijf mozzarella. Zet de pan in de oven en laat bakken in de saus, tot de mozzarella is gesmolten. Zet dan de oven op grill stand en laat de kaas nog even grillen op de kip. Serveer met rozemarijn, look krielaardappelen en serveer.

KALKOENROLLETJES MET ASPERGES EN CITROEN

image

Ingrediënten voor 4 personen

500 gram kalkoenlapjes, dunne sneetjes spek 16 als het smalle sneetjes zijn, 1 bokaaltje asperges, 500 gr pasta naar keuze, 15 cl witte wijn, 4 plakjes pecorinokaas of 1 doosjes Pana Grado schilfers, 1 eetlepel versgehakte peterselie of gedroogd uit het kruidenrekje is ook oke hoor, 5 eetlepels citroensap, 1 kippenbouillonblokje of marmietje, bloem, ui, boter, olijfolie, peper en zout.

Bereiding

Laat de asperges uitlekken. Halveer de kalkoenlapjes, als ze te dik zijn moet je ze plat slaan met een vleeshamer (vlees wel onder een plastiek leggen en dan pas hameren), zodat ze makkelijk op te rollen zijn. Als je al dunne plakjes hebt hoeft deze procedure niet. Neem een vlees plank en leg vier reepjes spek horizontaal onder elkaar, laat ze een heel klein beetje overlappen. Ik gebruikte Herta ontbijtspek die zijn zeer fijn gesneden en makkelijk manipuleerbaar om op te rollen. Neem het kalkoenlapje  en leg  het op de speklapjes ook horizontaal zo’n 1 cm van de boord van de spek, aan de rechterkant.  Beleg de kalkoenlapjes met de kaas, als je schilfers gebruikt mag je er redelijk wat kaas gebruiken per lapje. Leg daar bovenop de asperges, die je afgesneden hebt op de breedte van het lapje, de overschotjes niet weggooien. Leg er ongeveer 4 asperges tussen. Rol nu het rolletje op van links naar rechts en druk goed aan op de einde verlap je de rolletjes met het spek en prik je er een tandenstokertje in, om alles dicht te houden.

Verhit een pan met olijfolie en een beetje solo, bak de rolletjes aan alle kanten bruin aan, neem uit de pan.

Snij de ui fijn. Pers een citroen uit zodat je ongeveer 5 eetlepels citroen hebt. Proef even van de citroen, als die echt terpent zuur is mag je er een beetje suiker aan toe voegen zodat de zuurheid een beetje gebroken is, opgelet mag niet zoet smaken he. Je hebt de zuurheid nodig voor de saus.

Verhit opnieuw een eetlepel olijfolie en boter in dezelfde pan en stoof op een zacht vuurtje de fijngesnipperde ui aan . Bestrooi na 2 minuten stoven twee eetlepels bloem over de ui, en laat meebakken geduren een 30 tal seconden. Voeg nu de wijn, de 15 cl water, het citroen en het bouillonblokje of marmietje toe. Als je een blokje gebruikt moet je deze verkruimelen.

Leg nu de rolletje in de saus en laat 10 afgedekt verder sudderen op een zacht vuurtje. Draai halerwege de baktijd de rolletjes om.  Voeg de restjes van de asprerges toe in blokjes van 1 cm. Kruid bij met peper en zout, proef de saus als je het nog veel te zuur vind kan je nog een beetje suiker toevoegen. Versnipper net voor het serveren de peterselie en voeg die toe aan de schotel. Dien heel warm op met heerlijke pasta !

 KIPPENFILETS IN EEN JASJE

11836928_10153490892889383_8487546519256718733_n

Ingrediënten voor 4 personen

4 enkele kippenfilets, 4 sneden oude Brugge kaas, Dijon mosterd, 20 flinter dunne spek lapjes, 1 flesje Leffe bruin, 1 sjalotje, cayennepeper, paprikapoeder en peper van de molen.

Bereiding

Wrijf de kippenfilets in met de mosterd (dient om alles bij elkaar te houden).  Leg 5 plakjes spek op een werkvlak mooie naast elkaar, een beetje overlappende. Leg de met mosterd ingesmeerde kippenfilet boven op de spek, niet direct in het midden moet nog opgerold worden. Leg nu op de kippenfilet een plakje kaas. Smeer een beetje mosterd op de kaas, rol op en druk goed aan. Maak dat de uiteinden van de spek elkaar goed overlappen. Kruid af met de cayennepeper, paprikapoeder en een draai van de molen.

Doe boter in de pan en bak de kip gedurende 2 minuten op de overlapte kant. Laat aanbakken. Na 2 minuten ook de andere kant bakken gedurende 3 minuten. Herhaal dit ook voor de andere zijden.

Snij ondertussen de sjalot fijn. Als alle zijden mooi bruin zijn aangebakken, mag je de fijngesneden sjalot toevoegen.  Laat even meebakken. Tussen de kippenfilets. Voeg dan geleidelijk aan de leffe toe. Zet een deksel op de pan en laat sudderen op een zacht vuurtje gedurende 8 minuten.

Haal de kippenfilets uit de pan en houdt ze warm. Dik de saus in met sausbinder en serveer direct.

Wat kan je erbij serveren? Gebakken witloof en of boontjes met spek. Serveer met aardappelpuree, kroketten, aardappelnootjes ….of ….

Smakelijk

GEGRILDE KIP MET CITROEN EN WITTE WIJN

citroen kip

Ingrediënten

4 kippenfilets, 250 ml witte wijn, verse rozemarijn, 2 citroen in schijfjes, 2 teentjes knoflook gekneusd.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Giet de wijn in een kleine pan en breng zachtjes aan de kook. Wrijf ondertussen de kip in met olijfolie en de rozemarijn kruid extra bij met peper en zout naar keuze.  Snijd deze nog eens in portietjes door, als op de foto hierboven. Snijdt de citroen in schijfjes. Leg de stukken kip in een ovenschaal en leg er steeds een schijfje citroen tussen de stukken kippenfilets.  Voeg de ongepelde gekneusde lookteentjes bij in de schotel. Overgiet de schotel met de warme witte wijn. En zet in de oven gedurende 35 minuten, en je mag de temperatuur verhogen tot maximum 200 graden. Als je ziet dat de kip nog roze is , is het beter nog eventjes langer te laten in de oven. Eens je ziet dat er geen roze stukken meer zijn, nog eventjes 10 minuten onder de grill. Haal de bereiding uit de over en serveer onmiddellijk. Je kan de saus nog eventjes dikken als je wil met een beetje maïzena. Maar hoeft niet best lekker zo de saus is dan super light en fijn voor de lijn. Serveer met oven aardappeltjes … smakelijk !

PITTIGE TANDOORI CURRY MET KIP

kip tandouri

Ingrediënten

600 gram kippenblokjes, 0.5 liter yoghurt (Griekse of soja), 175 gram tandoori pasta, 1 zeer grote rode ui, 1.5 eetlepel curry poeder, 0.5 eetlepel paprika poeder (pikant), olijfolie, 250 ml light room die dikt, ketchup een dikke kneep, 1 eetlepel tomatenconcentraat, 1 klein busseltje platte peterselie en 1 busseltje koriander. Grof versnipperd.

Bereiding

Minstens een uur op voorhand, de kip marineren, zoals hier vermeld word. Meng de tandoori pasta met de helft yoghurt. Maak dat alles goed gemengd is voor je de kippenstukjes er in doet. Eens goed gemengd mag je de stukjes er in doen en in de ijskast laten marineren gedurende minstens 1 uur. Langer mag natuurlijk ook.

Doe olijfolie in een pan en laat goed warm worden, bak nu in portietjes de kip aan met de marinade. Opgelet gooi gene marinade weg hou die opzij tot verder in het gerecht. Doe de gebakken kip in een diepe pan en voeg de rest van de yoghurt er bij. Doe nu ook de rest van de marinade bij de yoghurt niets mag verloren gaan ! Verwarm op een laag vuurtje en roer voorzichtig om op regelmatige basis. Voeg er ketchup bij een dikke kneep van de fles en een eetlepel tomatenconcentraat. meng alles goed.

Snipper de rode ui fijn en stoof aan in olijfolie eens glazig mag je de curry poeder en de pikante paprika poeder toevoegen en eventjes laten meestoven. Meng goed en doe deze bij het kippen mengsel. Roer voorzichtig om en laat nog eventjes zachtjes verder pruttelen op een zacht vuurtje. Serveer met citroenrijst (zie rubriek bijgerechten). Voeg bij het opdienen, op het laatste moment de grof gesneden koriander en peterselie toe. Smakelijk !

KIPPENFILETS MET SHERRY DRAGONSAUS

10320547_10152360963429383_1454199852791089918_n

Ingrediënten

4 kippenfilets, 2 sjalotten, 1/2 bosje dragon of gedroogde dragon, 100 ml room, 50 ml sherry of iets meer, 500 ml kippenbouillon, 1 eetlepel mosterd, kippenkruiden, boter, peper en zout.

Bereiding

Snij de kippenfilets in de lengte door. Kruid beide kanten met kippenkruiden, peper en zout. Verhit een klontje boter in een grote pan, bak de filets langs beide kanten goudgeel, maar nog niet helemaal gaar.

Rits de blaadjes van de dragonstengels en snipper de sjalotten fijn. Haal de kippenfilets uit de pan. Fruit in dezelfde pan de fijngesnipperde sjalotten en de takjes (niet de blaadjes) van de dragon gedurende 5 minuten. Blus de sjalot met de sherry en voeg de bouillon bij. Roer er de mosterd door en laat inkoken. Doe de room bij de bouillon en laat ook verder inkoken.

Leg de kippenfilets in de saus en laat mee garen terwijl de saus indikt. Verwijder nu de steeltjes van de dragon. Hak de blaadjes zeer fijn en strooi over de kip, dik de saus met sausbinder en serveer met frietjes of kroketten.

KIPPENBLOKJES IN MOSTERDSAUS

Foto179I

Ingrediënten 

1 kg kippenblokjes, boter, ui, 1 doos gepelde tomaten in blokjes (500gr), 1 glas witte wijn, 1 glas water (zelfde hoeveelheid als de wijn), 1 soeplepel die goed gevuld is  Dijon mosterd, 1 dl room of sojaroom, peper en zout.

Hoe klaar maken?

Bak de kippenblokjes bruin in boter, kruid met peper en zout . Voeg halfweg de baktijd de ajuin bij de kippenblokjes en stoof gaar samen met de kip. Voeg nu ook de tomatenblokjes toe, alsook de wijn en het water. Laat het geheel ongeveer een uurtje sudderen op een zacht vuurtje.

Voeg nu de room toe en de mosterd. Proef, indien een beetje zurig voeg wat suiker toe. Bindt de saus met sausbinder of maïzena tot de gewenste dikte.

Serveer met rijst of linten of zelfs frietjes. Alternatief : je kan deze ook gebruiken als vulling voor een vidé.

WOK MET KIP APPEL EN GELE PAPRIKA

Foto929

Ingrediënten 

400 gr kippenfilet in reepjes, 2 appels (jonagold), 1 gele paprika, 30 gr bakboter, 1/2 eetlepel lichtbruine suiker, 2 dl room, mosterd naar smaak 1 eetlepel is te weinig, handvol veldsla of peterselie (lauter voor een groene toets bij het serveren).

Hoe klaar maken?

Snij de kippenfilet in reepjes. Verwijder het klokhuis van de appelen en snijd de appels in partjes. Verwijder de zaadlijst van de gele paprika en snij de paprika in fijne reepjes.
Verhit een beetje bakboter in de pan en roerbak de kip, hou de kip opzij voor later. Doe in dezelfde pan de paprika en roerbak een 5 tal minuten. Haal uit de pan en hou opzij. Doe een beetje boter in de pan en roerbak nu de appelpartjes tot ze zacht zijn, voeg nu de kip en de paprika terug bij de appelen.
Voeg de suiker, de room en de mosterd toe en laat de saus wat indikken (3 min). Eventueel een beetje sausbinder bijvoegen. Proef even na en indien nodig voeg nog wat mosterd toe. Haal de pan van het vuur en voeg nu de veldsla of peterselie toe.

Opdienen kan met pasta, rijstnoedels,rijst, gebakken aardappelnootjes of kroketten.

KIP  MET CHILI BASILICUM EN LOOK

Ingrediënten 

2 eetlepels vissaus, 8 eetlepels water, 2 eetlepels sojasaus, 4 koffielepels suikers, 2 koffielepels fijngesnipperde chilipepers, 250 gr rijstnoedels of vermicellipasta, 3 eetlepels vegetarische olie, 125 gr fijngesneden ui, 250 gr fijn gesneden uienringen, 8 teentjes fijngesnipperde look (normaal een 3-tal eetlepels), 600 gr in blokjes gesneden kalkoenfilets, enkele stukgetrokken basilicumblaadjes

Hoe klaar maken?

Hoe maak je dit klaar? Doe in een kleine kommetje het water, de vissaus, de sojasaus, de suiker en de fijngesnipperde peper. Meng goed tot de suiker is opgelost in het zuur. Zet opzij tot verdere verwerking.
Kook in een pot het gezouten water de rijstnoedels al dente. Laat uitlekken en zet opzij voor verdere verwerking.
Eens de noedels koken, laat de wok ongeveer 1 minuut warm worden. Voeg 2 eetlepels olie toe, doen in de wok eerst de uienringen, dan de fijngesneden ajuin samen met de fijngesnipperde look. Roerbak tot de uien en look beetgaar zijn maar opgelet niet bruin. Ongeveer 3 minuten wokken. Haal uit wok en zet opzij.
Doe nu 1 eetlepel olie in de wok en laat heet worden. Roerbak de kalkoen (opgelet slechts één laag; mag niet overladen worden). Indien nodig kan je in twee porties werken om de kalkoen te roerbakken. Na 1 minuut bruinen de stukken opschudden. Roerbak tot de stukjes een mooi bruine kleur krijgen. Eens gekleurd, voeg dan de saus, de uien en de look terug toe aan de wok en laat veder koken. Roer af en toe eens. Dit gedurende ongeveer 2-3 minuten. Haal de wok van het vuur en doe de kalkoen op de rijstnoedels. Voeg pas op het einde de basilicum toe. Smakelijk!
TIP
Je kan de kalkoen vervangen door kip of als je het over een totaal andere boeg wil gooien kan je de kalkoen vervangen door scampi’s.

KIP ZOET ZUUR

Foto925Ingrediënten 

Voor saus : 6 soeplepels ketchup, 4 soeplepels suiker, 4 soeplepels wijnazijn, 4 koffielepels sojasaus. Voor de vleesbereiding : 3 dubbele kippenlapjes in blokjes gesneden, 1 doos ananas, 1 grote ui, paprika’s in reepjes gesneden, water, 1 marmietje kip KNORR, maïzena om te binden.

Hoe klaar maken?

Voorbereiding saus : meng de suiker met de ketchup,wijnazijn en sojasaus en meng goed.Zet apart.
Kippenblokjes bakken in boter, en haal uit de pan. In zelfde pan ui en paprika’s stoven, eens de ui en paprika gaar is de kippenblokjes terug bijvoegen. Laat alles nog eens samen bakken. Voeg nu de saus toe. Doe een beetje van het ananassap bij de saus. Laat alles nog een 20 min sudderen tot de kip gaar is. Wanneer de kip gaar is de ananas bijvoegen. Opdienen met rijst.
Smakelijk

COCQ AU VIN

Ingrediënten

Eén grote boerderij kip of 2 kleinere kippen , Zout en Peper , Twee teentjes knoflook ,200 gr sjalotten fijngesneden,  3 wortelen ,  2 grote ajuinen , 500 gr kleine champignons , 1 of 2 blaadjes laurier, 2 tot 3 takjes tijm , 1 takje rozemarijn,1 of 2 takjes peterselie, 75 gr spekblokjes, 375 ml rode wijn, Suiker , Keukengaren

Bereiding

Dep de kip eventueel droog. Knip met een gevogelte schaar de rug van de kip open zodat er 2 aan elkaar vast zittende helften ontstaan. Verwarm de oven voor op 200°C. Druk beide helften van de kip uit elkaar en leg de kip met de borstzijde naar boven in een grote braadslee. Strooi flink wat zout en peper over de kip en zet hem in de voorverwarmde oven. Bak de kip krokant +- 45 minuten. Pel de sjalotten en de knoflook.

Snij de knoflook fijn. Snij de grote ajuinen in vieren. Maak de wortels schoon en snijd ze in dikke schijven. Maar de champignons schoon en halveer ze indien nodig Was de laurier, de tijm, de rozemarijn en de peterselie en maak er een bundeltje van door ze te binden met keukengaren.

Stoof de spekblokjes aan in een pan. Voeg de knoflook, de sjalotten en de wortels (die fijngesneden zijn) toe en bak ze mee met de spek. Haal alles uit de pan. Verhit de olie in de pan en stoof de champignons aan. Doe het spek en de groenten terug in de pan en breng het geheel op smaak met peper en zout. Voeg de kruiden toe. Giet de rode wijn en 150 ml water in de pan en laat alles 5 minuten zachtjes koken. Verdeel de saus met de groenten rond de kip in de braadslee en zet hem nog +- 1 uur in de oven. Breng de saus op smaak met zout, peper en suiker.

KIP IN COLA
Ingrediënten

4 kippenbillen, peper en zout boter of olie om te bakken, 2,5 dl cola , 1 dl ketchup, scheutje ketjab

Bereiding

Kruid de kippenbouten met peper en zout. Verhit wat boter in een pan en bak hierin de kip rondom aan . Blus af met de cola. Los de ketchup er al roerend in op. Breng aan de kook en leg dan een deksel schuin op de pan. Draai het vuur lager en stoof de kippenbouten op matig vuur gaar in ongeveer een 50 tal minuten. Keer de bouten tussentijds één of twee keer. De saus is aan het einde van de stooftijd iets ingedikt. Maak de saus af met een scheutje ketjab. Proef nog eens en indien nodig kruid bij met peper en zout.

CAJUIN KIP 

Ingrediënten125 ml citroensap – 55 gr suiker  – 180 ml water  700 gr kippenfilets- 1 midden grote ui (rode zijn beter) – 1 midden grote gele paprika – 1 midden grote rode paprika  – 1 midden grote groene paprika  – Cajun kruiden (versteele) potjes kruiden in de DLH (2-3 eetlepels) – maïzena

Bereiding

Snijdt de paprika’s (gele rode en groene) in fijne reepjes, indien deze te lang zijn ze dan in twee. Snijdt de ajuin in fijne reepjes, ringetjes of blokjes. Snijdt de kippenfilets in kleine blokjes. Doe de kleine kippenblokjes in een bowl. Doe daar nu de kruiden bij meng deze goed door de blokjes en masseer de blokjes zodat alle kruiden goed verdeeld zijn. Laat nu rusten tot gebruik.

Doe boter in een wok pan en laat goed bruin worden, doe de paprika in de wok en roerbak de paprika’s gaar, gedurende een 10 tot 15 min. Tussen de baktijd in de ajuin bijvoegen en mee stoven met de paprika’s. Opgelet laat niet aanbranden aangezien paprika’s suikers bevatten en makkelijk verbranden. Haal de groenten uit de pan, en hou opzij. Bak nu, zonder de wokpan te reinigen, de met cajun kruiden gemarineerde kippenblokjes goudbruin. Haal de kippenblokjes uit de pan en hou opzij.

Reinig de wokpan niet, doe het water, de suiker, en het citroensap in de pan en laat het suiker smelten in het sap. Dik nu het sap aan met maïzena (dikte naar keuze). Doe de kip eens de saus gedikt is bij in de pan en voeg nu ook nog de groenten in de pan. Serveer met rijst. Men kan nog de bordjes versieren met bananenbladeren dat maakt het allemaal nog exotischer.

LADY AND SONS CHICKEN POT PIE

Ingrediënten

4 vellen bladerdeeg, 1 los geklopt ei, 4 halve kippenborsten, zout, peper, 2 eetlepels olie, 500 ml volle room, 100 gr gesmolten boter, 100 gr bloem, 100 ml kippenbouillon, 1 eetlepel fijngesneden look, een halve grote fijngesneden ui, 170 gr groene erwten, 125 gr fijngesneden en gekookte wortelen, een snuifje nootmuskaat.

Hoe maken we dit lekker potje?

Vulling: kruid de kippenborsten met peper en zout. Bak ze vervolgens in olie aan, trek ze in stukken of verknip ze. Zet deze opzij.
Doe de gesmolten boter in een grote steelpan en laat het zachtjes warm worden. Opgelet, mag niet bruinen. Voeg de bloem geleidelijk toe en doe al roerend de room bij het mengsel en blijf roeren. Voeg nu de bouillon toe en voeg de look en de uien toe. Blijf roeren tot de saus bindt. Indien de saus te dun is kan u ze een beetje opbinden met maïzena. Voeg nu de erwten en de wortelen toe en laat even mee pruttelen. Vergeet niet te roeren. Voeg de stukken kip toe. Haal de pan van het vuur en verdeel over 4 ovenvaste schoteltjes.
Crust: snij reepjes van 8 -10 cm lang uit de vellen deeg. Leg op een grote bakplaat, weef de repen in een rooster, groot genoeg om elk ovenvast schoteltje te bedekken. Klop een ei los en strijk het ei uit op de deeg met een kwast. Bak de roosters in een oven van 175°c gedurende 5 minuten. De deeg zal rijzen en licht bruin kleuren. Zet alles apart voor latere assemblage.

Assemblage van de schoteltjes:

Leg op elk schoteltje een raster. Schuif deze in de oven en laat bakken op 175°c tot de vulling bubbels maakt. Alles wat overschiet kan nog worden ingevroren.
Om het een kleurtje te geven kan je wat peterselie als garnituur op de schoteltjes leggen voor het serveren. Je kan de schoteltjes opdienen met wat puree of een kroketje.
Smakelijk!

TENNESSEE’S ZUIDERS SPICY KIP

Ingrediënten

3 eieren, 2 dl hete rode pepersaus, 200 gr zelfrijzende bloem, 1,5 kg kip verdeeld in stukken (billen, vleugels en borststukken)

Ingrediënten voor de huis kruidenmix

16 eetlepels zout, 4 eetlepels peper, 4 eetlepels lookpoeder

Hoe maak je een hot hot kippetje?

Verhit de frituurolie tot 175 graden Celsius. Opgelet de pot niet meer dan de helft vullen met olie. Doe in een middelgrote kom de eieren en klop ze op. Doe genoeg hete saus bij de eieren tot een oranje kleur is verkregen. Kruid de kippenstukken met de huis kruidenmix.

Dompel de stukken in het eimengsel en nadien in de bloem. Zorg dat elk stuk goed bedekt is met bloem.

Doe de kip stukken in het frietvet en bak ze tot ze bruin en krokant zijn. Het donkere vlees van de kip duurt iets langer dan het witte vlees.

Leave a comment