n. Confituren en Ontbijt

CONFITUUR VAN PRUIMEN

1620448_10152570129849383_8552101463196858186_n

Ingrediënten

1 kg geleisuiker,  1.400 gr ontpitte pruimen met vel, beetje water.

Bereiding

Ontpit elke pruim, snijdt deze in kleine stukken. Zet een kom op het vuur best een antikleef kom, doe de ontpitte kleingesneden pruimen in de pot en laat sudderen op het vuur tot de pruimen gaar zijn, uiteenvallen en een rode kleur afgeven.

Eens de pruimen gaar zijn doe je de gelei suiker bij de pruimen en laat nog eens 6 minuten sudderen tot de brij indikt.

Nu heb je twee keuzes of je zet er mixer in en mix alles klein, dan heb je nog kleine stukjes in de confituur bij het uitsmeren op de boterham. Of je haalt ze door een konfituurgaas, zo heb je geen stukjes in de confituur.

Giet ze in gesteriliseerde bokalen. Giet tot de nok vol met confituur en sluit af met de schoefdop en keer direct om. Laat zo rusten, vaak hoor je bij het afkoelen een plop, dat wil zeggen dat je bokaal vacuum is gezogen en luchtdicht is.

Smakelijk

CONFITUUR VAN ZWARTE AALBESSEN

aalbessen

Ingrediënten 

1 kg aalbessen, 500gr suiker, 200g water.

Bereiding

Was de vruchten, laat ze uitlekken en doe ze in een pan met water. Plet de vruchten met een schuimspaan, terwijl je de inhoud van de pan op een zacht vuur warmt. Wanneer de vruchten in hun sap gedompeld zijn breng je alles aan de kook en laat je het een paar keer opkoken.

Giet de vruchten en het sap in een boven recipient geplaatste zeefdoek en laat het sap erdoor vloeien. Pers zo weinig mogelijk  zodat het sap doorschijnend blijft.  Je kunt de vruchten ook door een vruchtenpers met een speciaal rooster halen. Weeg het verkregen sap, voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe. Roer flink terwijl het sap nog erg warm is en de suiker is gesmolten. Doe de confituur in de potjes en dek ze na 24 uur af.

Tip : deze confituur is heel snel klaar, aalbessen zijn van nature bitter maar heel lekker als je eens een aperitiefje wil maken. Klop 1 lepel confituur op met een glas witte wijn en zet er een lepel in op te roeren.

CONFITUUR VAN AARDBEIEN

aardbeien

Ingrediënten

1 kg aardbeien, 600 à 700 gr suiker, sap van 1 citroen.

Bereiding

Maak de aardbeien schoon en spoel ze af. Laat ze goed uitlekken. Doe de aardbeien in een pan en voeg het citroensap toe. Breng ze met het deksel op de pan aan de kook. Roer af en toe. Laat de aardbeien 5 minuten doorkoken. Voeg de suiker toe, roer tot alle suiker is opgelost en laat nog 8 minuten doorkoken.  Controleer of de confituur dik genoeg is. Schuim af en doe de hete confituur in warme schone potten, sluit de potten af en bewaar o peen droge koele plaats.

Leave a comment