c. Hapjes

GEITENSNOEPJE MET BIESLOOK

geitenkaasballetjes

Benodigdheden :

Geitenkaas stevige (geitenkaas rol (niet de geitenkaas buche). Bieslook.

Bereiding :

Prak de geitenkaas met een vork kruidt met peper en zout en rol balletjes. Knip de bieslook zijn en rol de balletjes in de bieslook. Snel en lekker.

PRIKKERTJE MET KWARTELEI EN ZALM

zalm en kwarteleitje

Benodigdheden :

160 gram zalm, tuinkers, 12 kwarteleitjes, potje lookmayonaise aioli, of maak deze zelf (altijd beter natuurlijk)

Bereiding :

Kook de kwarteleitje 4-5 minuten in kokend water, giet af en spoel onder kokend water en laat goed afkoelen. Pel de kwarteleitjes (tip je kan deze ook gekookt kopen). Snijdt ondertussen de zalm in 12 repen van 2 cm breedte. Lepel nu wat aioli over de zalm, draai het gepelde kwarteleitje in de zalm en prik met een stokje vast. Leg dit in een schaaltje op een bedje van tuinkers.

BRUCHETTA MET GEITENKAAS EN GEPOFTE DRUIVEN

Bruchetta met gepofte druiven

Benodigdheden :

Schijfjes stokbrood, dikte naar keuze., 120 gram geitenkaas (zachte), 200 gram trosdruiven rubi (kleine zoete druifjes) 1 teentje knoflook, 3 takjes tijm + 1 takje voor de afwerking, 1 eetlepel balsamico azijn, 1 eetlepel olijfolie, peper en zout.

Bereiding :

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de druiven, en dep ze droog. Leg ze in een schotel beprekeld met olijfolie en besprenkel de druiven met balsamicoazijn en olijfolie en leg de takjes tijm bij. Kruidt af met peper en zout.  Gaar ze 20 minuten in de oven tot het velletje van de druiven poft. Rooster het stokbrood 6-8 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Haal uit de over en wrijf ze in met een knoflook teentje. Besmeer ze met de geitenkaas (mooi dik laagje) en leg er de gepofte druiven op en wat verse tijm een waar genoegen. !

RICOTTA MOUSSE MET VIJGENCONFITUUR EN PARMAHAM

Ricotta parmezaan en vijgen

Benodigdheden

250 gram ricotta, 2 vijgen, 4 eetlepels vijgenconfituur,  2 sneden parmaham, 80 gram geraspte Parmezaan, 2 eiwitten, 2 gram gelatine (1 blaadje), 50 ml groentebouillon. Peper.

Bereiding :

Klop de eiwitten stijf. Week de gelatine in koud water. Meng de ricotta met de Parmezaan en kruidt goed af met peper en zout. Warm de groentebouillon op en los de gelatine op in de bouillon. Roer dan de bouillon met de gelatine door de ricotta. Spatel nu voorzichtig het eiwit door het ricotta mengsel. Doe in een spuitzak en spuit in glaasjes. Zet deze 4 uur in de koelkast om op te stijven. Verwarm de over voor op 180°c. Leg de parmaham op een met bakpapier bedekte ovenschotel en droog de ham gedurende 15 min in de oven (tot krokant). Laat nadien afkoelen en dep af met wat keukenpapier om het overtollig vet de verwijderen. Werk nu de glaasje af. Verdeel wat vijgenconfituur (niet te zuinig) over de ricotta mousse in de glaasjes. Snijdt de vijgen in vier en leg een partje in het glas samen met een gedroogd stukje ham.

ZALM BONBON

zalmbonbon1zalmbonbon

Benodigdheden :

1 citroen, 1 bakje dille, 200 gr garnalen, 2 eetlepels citroenmayonaise, 200 gr gerookte zalm, vershoudfolie, 6 kopjes of kommetje klein om op te bollen.

Bereiding :

Halveer de citroen en pers de helft uit. Snijdt de andere part in kleine partjes. Snijdt de dille fijn. Schep de garnalen in een kom meng ze met de citroenmayonaise en 1 eetlepel citroensap en ¾ gesneden dille (lust je dit niet kan je dit er uit laten en enkel voor de versiering houden). Roer goed om. Leg nu een stukje vershoudfolie in de kommetjes. Verdeel de plakjes zalm over de folie, maak dat de onderkant en de zijkant elkaar overlappen. Verdeel de garnalenmayonaise mengsel erover. Vouw de randen zalm over de garnalen zodat alles goed dicht is. Vouw de folie er over en draai de bovenkant dicht. Zet zo in de koelkast tot net voor het serveren.  Verwijder de folie van de zalmbonbons en leg het in het midden  van je hapjes bord of vormpje. Garneer met een takje dille en een partje citroen.  Dit kan je gerust een dag op voorhand klaar maken.

AARDAPPELSALADE MET APPEL EN GEROOKTE FOREL

aardappelforelappelsalade

Benodigdheden :

600 gram vastkokende aardappelen, zout, 3 groen appelen Grany Smith, 3 eetlepels versgeperst citroensap, merikswortelpuree,2 eetlepels mayonaise 2 eetlepels Griekse dikke yoghurt, 250 gram gerookte forelfilet.

Bereiding :

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm. Doe ze in een pan met water en voeg zout toe. Breng ze aan de kook en laat ze in 10 minuten gaar worden. Giet ze af in een zeef en laat ze uitlekken en afkoelen tot lauwwarm. Was de appelen  en droog ze af. Verwijder van 2 appelen het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ cm. Vermeng ze met 2 eetlepels citroensap zodat ze niet verkleuren.  Roer de mayonaise, yoghurt 1 koffielepel mierikswortelpuree en een snuifje zout onder elkaar. Opgelet start geleidelijk aan met de mierikswortel en proef tussen door. Meng er dan de aardappelen en de appels door. Snijd de forelfilets overlangs door en trek ze in stukken van elkaar en meng ze door de aardappel- appelsalade zet ze afgedekt in de koelkast om in te trekken.  Doe de salade in de glaasjes of op de bordjes (naar keuze) snijd de rest van de appel in schijfjes en prik eentje op de aardappel- appelsalade.

LEPEL MET AARDAPPELSALADE EN ESCALOPE

aardappelsalade met escalopeAardappelsalade met escalope1

Benodigdheden :

300 gram aardappelen, 3 eetlepels groentebouillon, 2 eetlepel witte wijnazijn, 2 eetlepels olie, 1 koffielepel mosterd, 1 snuifje suiker, 1 kleine rode ui gesnipperd, 2 eetlepels bieslook gesnipperd, 1 dun plakje kalfslapje +- 150 gram, 2 eetlepels bloem, 1 ei, 3 eetlepels paneermeel, 2 eetlepels boter, zout en versgemalen peper, citroenpartjes

Bereiding :

Schil de aardappelen en ze kook ze ongeveer 25 minuten in water met een snuifje zout. Giet ze af en snij in blokjes. Maak een vinaigrette van de groentebouillon , wijnazijn, olie en mosterd. Breng op smaak met zout peper en een snuifje suiker. Vermeng dit met de aardappel blokjes, rode ui en de bieslook. Klop het kalflapje plat met een vleeshamer. Kruidt met peper en zout en snijdt het vlees in 12 kleine stukjes. Haal ze door het opgeklopte ei en het paneermeel. Bak het vlees in een pan krokant. Verdeel de aardappelsalade over de schaaltjes op lepels en leg er een stuk vlees op met een bieslook streepje.

HAPJES BOL DES OVERVLOEDS

76713954_10157708674339383_6890122240029884416_n

Benodigdheden voor opbouw

Bord, oasis bol, tandenstokers, aluminumfolie dikke.

Ingrediënten

Zoals je zelf wil combineren, in dit voorbeeld, mini mozzarella bolletjes, salami blokjes, kaas blokjes, kerstomaten, olijven, basilicum, chorizo schijfjes, anjovis verse op olijfolie.

Bereiding

Neem een oasis bol en wikkel hem in aluminiumpapier, het moet de bol volledig bedekken. Duw de bol onderaan plat op het bord zodat hij blijft staan. Prik de bol vol met tandenstokers. Prik eerst de zwaarste dingen zoals de kerstomaten. Maak dat er een evenwicht is zodat de bol niet omvalt. Prik dat geleidelijk verder met de salami, olijven, de mini mozzarella bolletjes. De niet opgevulde zone kan je opvullen door een schijfje chorizo op een tandenstoker te prikken net al een lolly. De rest van de zones kan je opvullen met basilicum en eventueel tijm takken. De rest van de kaas, salami, olijven, over andere leg je nadien op het bord rond de bol.  Je kan dit ook doen met een oasis-krans.

BRUSCHETTA MET LOOK TOMAAT

 lookbroodjes met tomatentapenade en mozzarella

Ingrediënten

Frans brood, kruiden en lookboter, tomatentapenade, mozzarella, Italiaanse kruiden.

Bereiding

Snijdt het Frans brood in schijven, smeer het brood in met een laagje kruidenboter en een beetje lookboter.  Smeer de tapenade over de look- en kruidenboter. Snijdt de mozzarella in kleine dobbelsteentje. Leg deze op de tapenade kruid met de Italiaans kruiden en zet in de over tot de mozzarella is gesmolten en bubbels vormt. Serveer direct.

GEKOOKT EITJE OP TOAST MET ANJOVIS

 gekookt eitje met verse anjovis en peterselie

Ingrediënten

Eieren, ansjovis opgelegde, platte peterselie, toastjes

Bereiding

Kook de eieren hard, pel de eieren en snijdt ze in schijfje met een eiersnijder. Leg op een toastje. Neem de ansjovis en rol ze voorzichtig op. Leg deze op het harde gekookte ei en werk af met een blaadje peterselie.

LEPELHAPJE RIVIERKREEFTJES

10418348_10152589333099383_743372229796545603_n

Ingrediënten

1 Pompelmoes, effi slasaus honing Mosterd of andere, 100 gr gepelde rivierkreeftjes, dille, miniblaadjes sla.

Bereiding

Schil de pompelmoes met een scherp mes tot op het vruchtvlees. Haal de harde schil van de partjes met een mes en snijdt ze fijn. Vang het sap op  en doe in in kom, de helft van de pompelmoes pers ik uit en doe ze in dezelfde kom. Voeg 3 eetlepels sla saus Honing Mosterd toe en voeg de rivierkreeftjes toe. Laat ze marineren in het sap. Minimaal 10 minuten.Langer mag ook.

Haal de rivier kreeftjes uit de marinade en meng met de versneden partjes. Leg op het lepeltje een blaadje sla en dresseer de mengeling van Pompelmoes en rivierkreeftjes op de lepel werk af met wat dille.

HAZELNOOT TRUFFEL

10526051_10152589333219383_6219608293694501164_n-001

Ingrediënten

50 gr geroosterde hazelnoten, 1 dunne plak rauwe ham, 80 gr verse roomkaas met kruiden.

Bereiding

Hak de hazelnoten tamelijk fijn, maar niet tot poeder. Strooi het grote deel op een bord. Hou iets ook opzij. Snijdt de ham in fijne stukjes. Meng 1 eetlepel hazelnoten met de ham voeg 1 eetlepel Honing Mosterd toe en de roomkaas. Meng alles goed onder elkaar. Rol nu kleine balletje met de roomkaas en rol ze in de gehakte hazelnoot. Steek op een stokje en serveer.

SNOEPTOMATEN SPIESJE MET MOZZARELLA EN BASILICUM

10526051_10152589333219383_6219608293694501164_n

Ingrediënten

1 potje mini mozzarella, basilicumblaadjes, snoeptomaatjes en pizza kruiden, cocktailprikkers

Bereiding

Snijdt de snoeptomaatjes in twee. Pluk basilicumblaadjes af van het plantje en reinig ze goed met koud water. Neem een cocktailprikker steek 1 half tomaatje op de prikker, neem het mozzarella bolletje en omwikkel het met een basilicumblaadje schuit op de prikker en vervolgens het volgende partje op de prikker. Kruid stevig met wat pizzakruiden.

AUBERGINE ROLLETJES MET KAAS

Ingrediënten

4 flesvormige aubergines – 1 kg tomaten – 1 grote ajuin – 500 gr feta  1,5 tas olijfolie– zout – peper – thijm

Bereiding

 Snij de stelen van de aubergines af. Was de aubergines en snij ze in fijne plakjes. Leg ze in een kom met water om the zoeten. Ondertussen kan je de saus bereiden. Verkruimel de fetakaas.
Bak de fijngesneden tomaten in een pan met kruiden naar eigen smaak. Eens de tomaten zacht zijn, moet je ze tot puree mixen. Bak na het verkrijgen van een tomatenpuree de gesneden ajuin aan in de olijfolie, eens goudbruin aangebakken moet je de tomaten bijvoegen samen met peper en zout en de thym. Laat de saus nu inkoken op een zacht vuurtje.
Haal de plakjes aubergines uit het water en dep ze droog. Strijk nu the aubergines is met olijfolie, draai de plakjes om en vul ze op met fetakaas. Rol op en sluit het rolletje af met een tandenstokertje zo blijft het rolletje mooie dicht. Schik ze in een ovenschotel en overgiet met de tomatensaus. Bak 30 min in een voorverwarmde oven van 180° c.

PRUIMEN ONDER DE GRILL

Voor 20 hapjes

Ingrediënten :

10 grote pruimen, 20 plakjes bacon of ontbijtspek.

Bereiding :

Halveer de pruimen, verwijder de pit en rol ze stuk voor stuk in een plakje bacon of ontbijtspek. Bak het spek knapperig onder de hete grill. Serveren aan een cocktailprikker.

PESTO BROODJES MET PARMA HAM

Voor 15 stuks

Ingrediënten voor het brood 

225gr bloem, 1 koffielepel gistpoeder, 1 dl water, 3 cl olijfolie, 1 eetlepel gehakte gladde peterselie, 50 gr pesto groen, 50 gemalen parmezaan, zout

Ingrediënten voor beleg

100gr parmaham, 15 groene olijven.

Bereiding 

Los de gist op in het lauwe water. Zeef de bloem met een snuifje zout. Maak in het midden een kuiltje. Schenk er het gistpapje in . Vermeng tot een soepel deeg. Doe er de olie en de peterselie bij. Keed goed door. Lat afgedekt en op kamertemperatuur rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.
Verdeel het deeg in 30 bolletjes. Leg de helft van de bolletjes in klene bakvompjes. Schep er wat pesto op, leg er een tweede bolletje op en druk goed aan. Laat ze nog 10 minuten rijzen onder een keukendoek. Bestrijk met olijfolie en bestrooi met parmezaan. Bak de broodjes 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Laat ze afkoelen op een rooster. Snij de ham in reepjes. Prik op elk broodje een reepje ham en een groene olijf. Smakelijk 😉

ITALIAANS BROCHETTE

voor 6 personen

Ingrediënten

24 mini-mozzarellabolletjes, 200gr witte druiven, 250gr blauwe druiven,100gr parmaham.

Bereiding

Laat de mozzarella bolletjes uitlekken.Spoel de druiven,rits ze af. Snij de ham in reepjes.
Prik de bolletjes en de druiven op een kort prikkertje op het einde prik je de ham op het prikkertje. Serveer op een bedje van rucola.

MAISCREME

voor 4 personen

Ingrediënten

600gr zoete maïskorrels (blik), 3 dl groentenbouillon, 1.5 dl lichte room, 100 gr schapenkaas, 1 rood pepertje, verse bieslook, peper en zout.

Bereiding 

Snij het pepertje (zonder zaadjes) in fijne reepjes. Verdeel de kaas in blokjes. Laat de maïs uitlekken.
Breng de bouillon aan de kook met het pepertje. Doe er de maïskorreltjes bij. Laat 5 minuten koken. Voeg er de room aan toe. Laat even opkoken. Neem de peperreepjes weg. Mix en zeef.
Breng tot tegen de kook aan. Verdeel de kaas over de kommetjes. Schenk de hete crème bij. Werk af met reepjes rode peper en bieslook. Serveer licht gekoeld.

LEPELHAPJE MET FOREL

Ingrediënten

4 forelfilets, 2 stengels selder, 10 sprietjes bieslook, peper, selderzout, druivenpitolie, ciderazijn.

Bereiding

Snij 4 forelfilets in stukjes. Vermeng ze met 2 stengels in boogjes gesneden selder en 10 sprietjes gehakte bieslook. Kruid met peper en selderzout. Besprenkel met 1 eetlepel duivenpitolie en met een koffielepel ciderazijn.

RUCOLA EIERKOEK

voor 6 personen

Ingrediënten

8 eieren, 2 zoete uien, 100 gr rucola, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels water, peper en zout, olie voor het inboteren van de vorm.

Bereiding

Pel de uien, snipper ze fijn. Stoof ze 15 minuten in 1 eetlepel olijfolie. Spoel en droog de rucola blaadjes.
Klop de eieren los met 2 eetlepels olijfolie, het water peper en zout.Doe er de gestoofde uien en rucola bij. Verwarm de oven voor op 160°C.
Vet een kleine, diepe bakvorm met antikleeflaag in met olie. Giet er het eimengsel in. Zet 30-40 minuten in de oven.
Laat wat afkoelen en ontvorm de koek op een schaal. Laat zo verder afkoelen.

LEPEL MET SINT-JACOBSVRUCHTEN

Ingrediënten

8 sint-jabobsvruchten rauw, 10 takjes dille, zachte roze peperbolletjes, olijfolie, sojasaus, rijstazijn.

Bereiding

8 rauwe Sint-Jacobsvruchten in heel fijne blokjes snijden. Vermeng ze moet 10 takjes gehakte dille en enkele zachte roze peperbolletjes. Besprenkel ze met enkele druppels sojasaus en enkele druppels rijstazijn.

HARTJES ALS HAPJES

   1014030_10152187953824383_1970889381_n

Ingrediënten

Snoeptomaatjes, prikkertjes (eventueel versiering voor je prikkertje), kleine knakworstje, blokjes kaas

Hoe bereiden

Snijd van twee snoeptomaatjes een schuin hoekje af en prik ze aan een prikkertje. Het prikkertje kun je dan eventueel nog versieren zodat deze op een pijl lijkt.

Leave a comment