P.Salades

LAUWE SLA MET SPEK EN LAUWE KAAS.

salade leonie

Ingrediënten

250 gr spekjes, 2 appelen jonagold, 2 eetlepels okkernoten, 2 eetlepels honing van bloemen, 3 eetlepels balsamico azijn, 150 gr kaasblokjes jonge kaas, ijsbergsalade, 2 tomaten, olijfolie, peper en zout.

Bereiding

Schil de appel en snijdt in blokjes. Snijdt de tomaten in stukjes. Neem de okkernoten en hak ze zijn.

Bak de spekjes aan een 2 tal minuten en voeg dan de appelblokjes toe. Bak verder, voeg de gehakte noten ook toe een de spek en appel. Eens de appelblokjes en de spek gaar zijn druppel je de 2 eetlepels honing over de ingrediënten. Mag altijd een beetje meer, maak de vinaigrette nadien zoeter. Laat alles mooi caramelliseren. Het duurt een tijdje, heb dus geduld. Als je ziet dat de ingrediënten mooi gecarameliseerd zijn mag je deze blussen met de balsamicoazijn, roer eventjes om, voeg nu net voor het serveren de kaas toe. De blokjes mogen een beetje smelten, maar niet wegsmelten, je moet nog de beet hebben van de kaas.

Neem een diepe bowl meng de koude ingredienten samen, de tomaten en de ijsbergsalade. Doe daar de warme ingredienten over. Werk af met wat peterselie en smakelijk !

SALADE VAN JONGE SPINAZIE MET MANGO REEPJES EN GEGRILDE BERLOUMI

salade van jonge spinazie met mango en Beloumi en mangodressing

Ingrediënten : 

 400 gram jonge spinazie, 2 rijpe mango’s, 500 gram Berloumi of halloumi, 5 eetlepel ongezouten pistachenoten, olijfolie, witte wijnazijn.

Bereiding : 

 Neem de mango’s en schil ze met een dunschiller. Snijdt het vrachtvlees van de mango’s van rond de pit. Snijdt 1 mango in mooie, dunne stukjes. Doe de andere mango in de blender met 6 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels witte wijnazijn. Mix met de blender de mango fijn tot een gladde vinaigrette. Voeg eventueel een beetje water toe en kruid af met peper en zout. Was de spinazie en ijskoud water en zwier droog. Snijdt de Berlouimi of haloumi in stukjes, kruid met peper en zout en bak in een  anti aanbakpan met wat olijfolie. Serveer de spinazie met de stukjes mango, pistachenootjes (die fijne gehakt zijn) en de gegrilde kaas. Werk af met mangodressing.

PASTA SALADE MET JONGE BLADSPINAZIE FETA KERSTOMAATJES EN OLIJVEN

Photo

Ingrediënten : 

 Pasta : penne 400 gr, zout. Dressing :  2 eieren, 1 dl ongezoete yoghurt, 1 eetlepel scherpe mosterd, 1 1/2 eetlepel olie, enkele druppels worcestersaus, een snuif cayennepeper, 12 fijngesneden speklapjes. Overige ingrediënten : 100 gr. jonge bladspinazie, 4 eetlepels pijnboom pitten, 200 gr fata kaas of een pakje, 250 gr kerstomaten, 100 gr. zwarte olijven zonder pitten, peper en zout.

Bereiding

Breng  licht gezouten water aan de kook en kook de pasta zoals op de verpakking vermeld. Eens de pasta gaar is moet de pasta uitlekken in een vergiet. Spoel de pasta met koud water om te vermijden dat de pasta gaat kleven.

Verwarm een oven op 180°c, voor en haal een platte ovenschaal uit de oven.  Leg bakpapier op de platte ovenschaal en leg de speklapjes op de schaal. Opgelet maak dat er geen krakbeen meer in de lapjes zitten. Bak ze in de oven tot krokant en bruin. Haal ze uit de oven en laat ze rustig uitdruipen op keukenpapier. Het overtollige vet zal zo verdwijnen. Laat afkoelen.

Neem een kom. Split de eieren we hebben enkel de eierdooiers nodig voor de dressing. Doe ze in de kom, doe er de eetlepel mosterd en het limoensap bij. Voeg nu geleidelijk aan de olie toe aan het eiermengsel. Tot je een dikke mayonaise bekomt. Kruidt met peper en zout en cayennepeper. Voeg enkele druppels worcestersaus toe (optioneel niet noodzakelijk). Voeg de yoghurt toe en mix nog eens samen voor de binding. Zet de dressing apart in een ijskast.

Neem een pan en bak de pijnboom aan in een warme pan zonder vetstof. Hou je oog wel op de pan en maak een draaiende beweging op het vuur om de verbranding te vermijden van de pijnboon pitten. We willen ze goudbruin en niet zwart.

Neen een serveer kom (grote) en doe de pasta in de kom, verkruimel de feta boven de kom en meng met een lepel de pasta en de feta. Neem de kerstomaten en halveer ze en doe ze vervolgens in de kom. Idem met de olijven.  voeg alles bij de pasta en meng goed onder elkaar. Voeg 2 eetlepels dressing toe en meng het geheel samen. Verbrokkel de spek en voeg toe aan de kom. Serveer samen op tafel met de dressing.

Smakelijk !

SALADE VAN GEGRILDE WATERMELOEN

Ingrediënten:

1 kleine rode of gele watermeloen best zonder zaden en niet te rijp, 60ml olijfolie, plus een beetje extra om de meloen mee in de smeren, 3 eetlepels verse citroensap, sap van 1 grote appelsien, snuifje zeezout, een snuifje cayenne peper of iets meer naar smaak, 6 gr fijngesneden munt, 100 gr verkruimelde feta (optie)

Bereiding:

Verwarm de grill of grillpan voor. Snijd de watermeloen in de lengte door en snij dan nog eens in twee. Maak dan je een dikke plak verkrijgt. Borstel de meloenstukken in met olijfolie en zet opzij tot de grill klaar is. Voeg het citroensap bij het sinaasappelsap in een kleine kom. Eventjes proeven indien te zuur nog wat sinaasappelsap bijvoegen. Het moet eigenlijk smaken als een iets zuurdere appelsien. Voeg het zeezout en de cayennepeper toe en meng die er in een staaltje de olijfolie bij al roerende. Klop tot het een beetje dikt. Proef en voeg olie en kruiden toe naar smaak. Zet nu opzij.
Net voor opdienen, leg je de watermeloen op de grill. Gedurende 2-3 minuten, moet krokant blijven.. Laat het afkoelen. Snij de schil af de meloen en snij de watermeloen in partjes en serveer in een saladebowl.
Giet nu de dressing over de watermeloen, meng voorzichtig onder elkaar.
Leg er de verkruimelde feta op en werk nog een beetje af met cayenne peper.

GRIEKSE SALADE MET QUINOA 

Ingrediënten:

200 gram ongekookte quinoa,500 ml water,60 ml rode wijn azijn, ½ eetlepel gedroogde oregano, ½ koffielepel lookzout, 60 ml olijfolie,1 blik (450 ml) kikkererwten uitgelekt, 500 gram komkommer fijngesneden, 500 gram fijngesneden verse tomaten, 250 gram fijngesneden groene paprika, 125 gram gehalveerde Kalamata olijven, 100 gram fijngesneden rode ajuin, 1 pak verse salade mix.

Bereiding:

Neem een vergiet met zeer kleine gaatjes, en spoel de quinoa zeer intens. Laat uitlekken.Neem een middelgrote sauspan en kook de quinoa met 450 ml water. Dek af en zet het vuur dan op een laag vuurtje. Kook zo’n 15 minuten tot de quinoa gaar is.Als er nog vocht in de pan is dan dek je terug af en zet het vuur wat hoger tot alle vocht verdampt is.Roer om en laat volledig afkoelen.

Neem een kom en klop de azijn, oregano en lookzout samen op. Voeg nu voorzichtig de olijfolie door het mengsel.Neem een grote slakom en meng de quinoa, kikkererwten, tomaten, olijven, komkommer, paprika ui samen.Doe de dressing bij de gemengde ingrediënten.Meng goed. Dresseer een paar blaadjes salade op een bord en schep een grote bol van de quinoa op de salade, smakelijk !

 

Leave a comment