m. Koekjes – wafeltjes

HAVERMOUTKOEKJES

Ingrediënten

100 gram zachte boter, 130 gram ruwe rietsuiker, 1 ei, 1 theelepel vanille extract, 60 gram zelfrijzende bloem of patentbloem, een mespuntje zout, 1/2 theelepel bakpoeder, 1 theelepel gemalen kaneel, 150 gram havermoutvlokken, 150 gram rozijnen, 60 gram waldnoten gehakt.

Bereiding

Verwarm de oven op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de boter met de suiker in een kom.  Kluts het ei met de vanille extract en voeg toe aan de boter met de suiker, tervwijl je blijft kloppen. Zeef de bloem met het zout, het bakpoeder en het kaneel en voeg toe bij de rest van de deeg. Voeg nu ook de havervlokken, de rozijnen en de noten toe. Gebruik nu een houten lepel om alles goed te mengen.

Maak je handen vochtig en gebruik een eetlepel om de koekjes te vormen. Leg ze op de bakplaat met een beetje tussenruimte. Druk ze een beetje plat met de achterkant van een vork. Bak de koekjes 10à 15 minuten in de oven en laat ze op een rooster afkoelen.

 

HEKSENVINGERS

10307191_715529348534572_461201491056503784_n 10731054_10152793672074383_2740236194329933994_n

Ingrediënten

225 gr zachte boter, 350gr bloem, 125 gr witte suiker zeer fijn, 1 ei, 1 koffielepel bakpoeder,1 koffielepel zout, 1 koffielepel amandel extract (optioneel) 1 zakje vanille suiker, 100 gr amandelen, rode confituur.

Bereiding

Meng de boter, suikers,ei, amandelextract in een keukenrobot of met een mixer. Zeef de bloem en de bakpoeder samen, en voeg geleidelijk toe aan het mengsel, blijf goed doormixen. Voeg ook het zout toe. Haal de deeg uit de keukenrobot of mixer en kneep nog eventjes goed door. Wikkel in folie en leg in de frigo gedurende 30 minuten.  Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de bakplaten in of leg er bakpapier op. Haal het deeg uit de frigo en snijd klein stukjes af waar je een worstje mee kan maken. Leg de deeg terug in de frigo. Gebruik een stuk bakpapier om vingers te vormen, platte worstjes. Neem een afgerond mes en druk op het uiteinde het mes er in om een kuiltje te maken voor het amandelnootje als nageltje er in te drukken. Druk halverwege de vinger in om een knokkel te vormen. Maak met een mes sneetjes in de vingers om ze nog meer op vingers te doen lijken. Leg de gevormde vingers op de bakplaat en bak ze af gedurende 20-25 minuten. Eens ze licht goudbruin gekleurd zijn mogen ze de over uit . Als de vingerkoekjes afgekoeld zijn mag je de nageltjes lakken met rode confituur.

MJAM

VANILLEWAFELTJES OM TE BEWAREN

Ingrediënten

½ kg Planta  (geen Solo), 6 eieren,½ kg kristalsuiker  (of 450 gr suiker + 50 gr honing),1 pakje vanillesuiker,½ kg gewone witte bloem en ¼ kg zelfrijzende bloem,1 snuifje zout,1 eetlepel fijne olie (arachide)

Bereiding

Planta (in bain-marie) kloppen samen met de suiker, de eierdooiers bijvoegen + een eetlepel olie + een snuifje zout, dan de gewone bloem en de zelfrijzende bloem onder mengen.De eiwitten tot sneeuw kloppen met de vanillesuiker en daarna voorzichtig onder het deeg roeren.Het beslag één nacht in de ijskast laten rusten.

Vooraleer te bakken een weinig witte bloem op het mengsel strooien en met een soeplepel ronde of langwerpig deegbollen uitsteken.

HAVERMOUTKOEKJES

 

Ingrediënten

100 gr. boter, 130 gr. ruwe rietsuiker, 1 ei, 1 theelepel vanille-extract, 60 gr. patentbloem, mespuntje zout, 1/2 theelepel bakpoeder, 1 theelepel gemalen kaneel, 150 gr. haversmoutvlokken  150 gr. rozijnen, 60gr. walnoten gehakt.

Hoe maken we deze lekkere koekjes?

Oven op 180°C voorverwarmen en een bakplaat met pakpapier bekleden. Klop de boter met de suiker in een kom, kluts het ei met het vanille-extract en voeg toe aan de boter en suiker terwijl je blijft kloppen.

Zeef de bloem met het zout, bakpoeder en kaneel en voeg dit bij de rest toe. Doe nu ook de haversmoutvlokken, rozijnen en gehakte noten erbij. Gebruik een houten lepel om alles goed te mengen.

Maak je handen vochtig en gebruik een eetlepel om de koekje te vormen. Leg ze op een bakplaat met een beetje tussenruimte. Druk ze een beetje plat  met de achterkant met een vork.

Bak de koekjes 10-15 minuten in de oven en laat ze op een rooster volledig afkoelen….

JAM !

SPECULAASKOEKJES

speculaas

Ingrediënten

200 gr boter (op kamertemperatuur, 250 gr kandijsuiker donkerbruin, 2 eieren (kamertemperatuur), 500 gr zelfrijzende bloem, 1 grote eetlepel speculaaskruiden

Bereiding 

Meng de boter met de suiker en eieren in een keukenrobot met kleine klopper. Meng de kruiden onder de bloem voeg geleidelijk toe aan het botermengsel. Als de deeg stevig wordt de machine stilzetten, uithalen en goed kneden met de hand. Zodat alles goed gemengd is.
Maak van de deeg een grote bol rol in plastiekfolie en laat 1 of 2 nachten rusten in koelkast.
De dag van de speculaas, de bol uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen. Eens dit is gebeurt begint het leuke werk … figuurtjes maken in speculaas.
Gooi wat bloem op het werkvlak zo kleeft de deeg niet aan het werkvlak. Rol de deeg uit niet te dik. De dikte bepaald de smaakt hoe dunner hoe krokanter. Bak de speculaas in een oven op 175°c. 8-20minuten, de baktijd hangt af van wat je wil bereiken, de dikte van de deeg heeft ook zijn invloed en hoe langer hoe krokanter… Opgelet ze mogen niet donker zijn aan de onderkant anders te lang gebakken en zijn ze te droog.

ZO vers gebakken speculaas die nog eventjes de warmte heeft mmmmm super lekker…
Opgelet voor figuurtjes : niet te dikke deeg anders verdwijnt het reliëf uit de koekjes.

CUPCAKES VANILLE

cup

 Ingrediënten:

250 gr boter, 2oo gr suiker, 5o gr honing, 1 vanillestokje, 5 eieren, 25o gr bloem, snuifje bakpoeder, marsepein of rolfondant als versiering.

Materiaal :

papieren cupjes, spuitzak met effen spuitmond, satéstokje, rooster, garde en zeef.

Hoe maken we deze lekkere  cupcakjes?

Roer de boter mals tot een zacht vloeibare creme. Roer de suiker onde de boter en klop luchtig. Voeg de eieren één voor één toe en meng ze telkens goed onder de massa. Zeef de bloem samen met het bakpoeder en spatel het mengsel onder het beslag zonder het al te lang te mengen. Schaap het merg uit het vanillestokje en voeg het samen met de honing toe aan de deeg.

Zet de papieren cupjes open. Vul een spuitzak met het cakegeslag en spuit de cups voor 2/3 vol. Bak de cups in een voorverwarmde oven van 18o graden gedurende 2o min. Check met een houten satestokje of de cakejes voldoende gebakken zijn. Als er geen deeg meer aan het stokje hangt zijn ze klaar.

Zet de cupcakes nadien op een rooster en laat goed afkoelen voor je aan de decoratie begint. Versier met hartlust en fantasie de cupcakes.. met marsepein, rolfondant chocolade… laat je fantasie maar werken ! Ik laat je graag zien wat ik er van maakte ! mmmm

Leave a comment