f. Hoofdgerechten Vlees

GEHAKTPANNETJE MET PAPRIKA WORTEL EN AARDAPPEL

Ingrediënten

Oregano naar believen, 500 gram gemengd gehakt, 1 gele paprika, 4 grote vastkokende aardappelen,  2 dikke wortels, 1 ui, 2 teentje knoflook, handvol basilicum,  1  eetlepel tomatenpuree, 800 gram tomatenblokjes (blik),  1 bouillonketeltje runds,  1 eetlepel harissa, 1 koffielepel pikante paprikapoeder, 1/2 koffielepel kaneelpoeder, olijfolie, peper en zout.

Bereiding

Pel de ui en versnipper, maak de paprika schoon en snijd in stukjes, schil de wortelen en snij in dikke schijven en in twee of vier naar gelang de dikte van de wortel. Schil de aardappel en snij in blokje van ongeveer een dobbelsteen. Snij de look fijn. Snij ook de basilicum in fijne reepjes.

Bak de ui en de look in een pan tot glazig, doe er dan het gehakt bij en bak tot je rul verkrijgt. Voeg de tomatenpuree toe en laat 1 minuutje meebakken. Voeg nu de tomatenblokjes toe en doe er 250 ml heet water bij. Voeg nu het bouillonketeltje toe. Voeg nu de specerijen toe en breng goed op smaak. Roer goed door elkaar en laat sudderen op een zacht vuurtje. Voeg nu ook de aardappelen, wortelen en de paprika toe. Sluit je pan nu af met een deksel laat voor het eerst 20 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Tijdens de gaartijd af en toe eens omroeren om het aanbakken te vermijden. Na 20 minuten checken of de aardappel en wortelen gaar zijn zo niet nog een 10 minuten bij doen tot de groenten in de saus gaar zijn. Ik heb er een 30 tal minuten over gedaan. Serveer op een bord en strooi de versnipperde basilicum over het bord. Eet smakelijk.

MINUUT BIEFSTUK MET OOSTERSE WITTEWIJNSAUS EN LINTEN

Ingrediënten

1 ui, 350 gram minuut biefstuk lapjes, 1 theelepel bloem, 500 gram pappardelle, zout, peper, 150 gram diepgevroren erwten, 2 eetlepels sojasaus, 200 ml room, 50 gram koude boter, peterselie

Bereiding

Snij het vlees in reepjes en meng met de bloem. Kook de pappardelle zoals op de verpakking is vermeld in water met een snuifje zout. Voeg de bevroren erwten in het pastawater 3 minuten voor het einde van de gaartijd van de pasta. Verhit boter in een pan en bak de reepjes steak gedurende 4 minuten goudbruin. Neem uit de pan en kruid met peper en zout. Snij een ui in ringen en bak deze in het bakvet aan tot gaar, blus met de witte wijn en de sojasaus en breng de saus in balans met peper en zout en eventueel een snuifjes suiker. Doe het vlees terug in de pan met de saus  en verhit kort samen. Giet de pappardelle en de erwten af en doe terug in de pan en meng het vlees en de saus samen met de pappardelle. Schik op een bord en werk af met peterselie.

CHIPOLATA SCHOTEL MET GNOCCI WITTE KOOL EN CHAMPIGNONS

Ingrediënten

1 ui, 350 gram chipolata, 1/2 witte kool, 250 gram champignons, 500 gram gnocci, 2,5 dl lichte room, 75 gram geraspte kaas, 1 potje rode pesto, 1 doosje ricotta, 1/2 blokje groenten bouillon, zwarte peper.

Bereiding

1 ui in ringen snijden, neem de kool verwijder de harde kern in de kool en snijd in superfijne reepjes. Stoof de uien aan en voeg ook de fijngesnipperde reepjes kool toe tot ze gaar is.  Neem de chipolata en snijd in gelijke stukken. Snij de champignons in vieren. Neem 4 lepels rode pesto, 4 lepels ricotta meng goed samen in een kommetje en voeg de room toe, goed mengen samen toe een saus.  Doe het bouillonblokje in 250 ml water en kook op zodat het blokjes gesmolten is in het water. Ik neem altijd bouillonketeltje van knorr. Verwarm de oven op 180°C.

Bestrijk een diepe ovenschotel met olijfolie en verdeel de ui en kool op de bodem.  Verdeel de gnocci er over (niet gegaard). Giet nu de pesto over de kool ui en gnocci en doe dit ook met de bouillon. Kruidt met peper en zout meng een beetje dooreen door met een vork in door de groenten en gnocci te gaan. Verdeel nu de champignons in de schotel en bestrooi met de kaas. Schik de chipolata in de ovenschotel en druk een beetje in. Bak in de oven gedurende een 35 min. Je kan ook de pesto vervangen door graanmosterd dan heb je een geheel ander gerechtje.

KARBONADE MET KOOLRAAP STAMPOT EN GEBAKKEN UIEN SAUS

thumbnail_image0 (2)

Ingrediënten

4 uien, 500 gram wortelen, 1 koolraap, 500  gram aardappelen, 600 ml groenten bouillon, 4 koteletten met been, peper, zout, 1 eetlepel bloem, peterselie

Bereiding

Pel en versnipper 2 uien, maak de wortelen schoon en snijd ze is schijfjes.Schil de koolraap was hem en snijd in blokjes. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Verhit boter in een grote pan, fruit dan de uien glazig voeg dan de wortel, aardappel en koolraap blokjes bij de ui en bak mee gedurende een volle 4 minuten. Voeg nadien de 600 ml groenten bouillon bij de blokjes en laat 30 minuten garen.

Verhit boter in de pan en bak de karbonades 3 minuten per kant goudbruin, haal uit de pan en houd warm.

Pel 2 uien en snijd deze in ringen , bestuif deze met bloem en bak in de pan van het vlees. Laat goed stoven met er een bruine jus van. Een de groenten blokjes gaar zijn stamp deze allemaal samen met de groenten bouillon tot een aardappel stoemp. Of met stukken dan eventjes los stampen of fijner dan goed door stampen. Serveer met de kotelet en de uiensaus.

SPIERING KOTELET MET MOSTERDSAUS

spiering met mosterdsaus libelle verrassend varkensvlees bundeltje p16

Ingrediënten

800 gram spiering koteletten niet te dun gesneden, 1 dl witte wijn, 2 eetlepels dijonmosterd,  200 ml room , peper en zout, wortelen jonge, boontjes, spek, 1 ui en peterselie

Bereiding

Schil de wortelen en laat aan het uiteinde het groen er een beetje aan. Kuis de boontje en knip er de kontjes af, kook de boontjes gaar. Kook de wortelen beetgaar. Snij een ui fijn stoof de ui aan in een pan en voeg er de spek aan toe, gaar de uien en de spek en voeg er de boontjes aan toe kruidt af met met peper en zout.  Doe een klontje boter in een pan en stoof de wortelen aan kruidt met peper en zout.

Doe een klontje boter in de pan en braadt het vlees gaar. Haal uit de pan snijdt deze in brede repen en hou opzij, houdt deze ook warm. Neem de pan van het vlees en blus met de wijn laat even inkoken. Meng er de twee lepels mosterd door en laat even meekoken met de wijn, voeg dan de room toe. Laat even indikken en voeg er de versnipperde peterselie aan toe.  Dresseer je bord en serveer direct smakelijk.

PROVENCAALSE GEHAKTKRANS

Ingrediënten

1 groot vel bladerdeeg (rechthoekig 15×40), 1 kilogram gemengd gehakt, 2 gele paprika’s in blokjes gesneden, 2 rode paprika’s in blokjes gesneden, 3 lente-uien in ringen gesneden, 3 teentjes knoflook fijngesneden, 2 eieren voor in het gehakt, 1 ei om de bladerdeeg mee in te strijken, 2 eetlepels basilicum, 1 eetlepel peterselie, 1 eetlepel oregano, cayennepeper, peper en zout

Bereiding

Verwarm de oven op 180°c. Doe het gehakt in een grote kom waar je het gehakt goed in kan kneden met de hand. Voeg er  2 eieren aan toe, voeg er de paprika’s, de tuinkruiden aan toe met kruidt op smaak met cayennepeper, peper en zout. Kneedt goed met de hand zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Maak nu een worst van het gehakt net iets korter dan de lengte van het bladerdeeg. Rol het gehakt in een plastiekfolie en draai het stevig aan laat een 30 minuten rusten in de ijskast. Leg het bladerdeeg open op het aanrechten met het bakpapier van de verpakking, leg er de worst op en strijk de einden in met het ei. Rol het bladerdeeg rond het gehakt en druk de randen goed aan. Maak een krans en druk de uiteinden goed aan elkaar. Je kan ook gewoon twee worsten maken. Bestrijk het deeg met de rest van het ei. Leg de krans of worst op het bakpapier op een bakplaat. Bestrooi het bladerdeeg met oregano en cayennepeper. Zet in de oven gedurende een 40 tal minuten ten midden van de oven.

Serveer met een sla en tomaten, aardappelen zijn niet nodig het bladerdeeg vervangt dit.

BRAADWORST MET UIENSAUS EN WATERKERSPUREE

Ingrediënten

4 braadworsten, 1 kg aardappelen, zout, 3 ajuinen, boter om te bakken, tym, 2 eetlepels Luikse stroop, 3 eetlepels pickles, een scheut water, rundbouillon, melk, eierdooier, 1 teentje look, 1 busseltje waterkers platte.

Bereiding

Laat de braadworsten op temperatuur komen, leg ze daardoor uit de frigo dat vermijdt dat ze gaan openbarsten tijdens het braden. Schil de aardappelen en zet ze op met een flinke scheut zout. Snijdt de uien in halve ringen, snijdt de look fijn. Zet een pan op met boter en stoof de uien en de look aan in de pan tot alles mooi glazig is en zacht. Voeg dan 2 eetlepels Luikse stroop en  3 eetlepels pickles toe aan de uien en laat meestoven, voeg wat water toe aan de pan en doe een flinke scheut rundbouillon tot meng goed en laat zachtjes stoven tot de aardappelen en braadworst gebakken zijn.  Aardappelen klaar, giet ze af en maak er stoemp van voeg 1 eigeel toe nootmuskaat en zout indien nodig. Snijdt de waterkers grof en voeg ze toe tot de aardappelen. Serveer en smakelijk.

STOOFVLEES MET SINAASAPPEL EN GEDROOGDE ABRIKOZEN

Ingrediënten

1 kg rundsstoverij, vijfkruidenmengeling ( five spice )een flinke eetlepel (ik gebruikte hier stoverijkruiden omdat ik de vijfkruidenmengeling niet direct vond, peper, zout, een klont boter, 2 uien, 3 teentjes look, 2 wortelen, 1 rode paprika, 40 gram gember, 2 kruidnageltjes, 1 kaneelstokje, 2 eetlepels honing (ik gebruikte hier bloemetjes honing van Delhaize), 1 sinaasappel, 3 deciliter wijn (ik deed er 3/4 van een fles in ), een handvol gedroogde abrikozen.

Bereiding

Pel de uien en versnipper de ui, pel de look en versnipper, schil de wortelen en snijdt in de lengte midden door en snijdt dan nog eens in fijne schijfjes, niet te dik ze moeten kunnen garen. Was de paprika en snijdt in stukjes, niet te klein. Neem de gember , schil deze en rasp de gember.  Snijdt de sinaasappel doormidden en pers de sinaasappel uit. Neem de abrikoze en snijdt deze in fijne stukjes.

Breng het vlees op smaak met een goede snuif stoverijkruiden, peper en zout. Kneed het vlees in een aparte kom en masseer de kruiden in het vlees.

Laat de boter goed heet worden in een casserole. Leg de stukken vlees er één voor één in en kleur het vlees in de hete vetstof. Niet alles bijeen gooien zo kook je het vlees in plaats van bakken. Telkens je er een paar gebakken hebt haal deze dan uit de pan en voeg nieuwe stukken toe tot elke stukje vlees mooi gebruint is aan alle kanten. Neem de versnipperde ui en look en doe in de kom waar je het vlees in bakte voeg ook de geraspte gember toe. Laat even aanstoven. Neem nu ook de wortel en de paprika en voeg deze toe aan de uien, look en gember. 

Voeg nu pas het vlees toe. Roer om en bestrooi het geheel met een goede eetlepel bloem. Tijd voor de kruiden : voeg nu de kruidnagel en het kaneelstokje toe. Voeg de honing en het sinaasappelsap toe. Laat even allemaal samen bakken. Blus nu met de wijn. En voeg de handvol abrikozen toe.

Breng de stoofpot op een zacht vuurtje aan de kook, zet een deksel op de pot en schuif de pot in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 1,5 u, tot het vlees gaar en zacht is.

Om vingers van af te likken.

ZOETZURE GEHAKTBALLETJES MET CITROENRIJST (Pascale Lorraine)

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes :  500 gr gemengd gehakt gekruid, 75 gram paneermeel, 1 ei.

Voor de zoetzure saus : 1 teentje knoflook, 1 rode peper, een blik ananas van een 450 gram, tomaten ketchup, 5 balsamico azijn, honing 2-3 knepen, 1 limoen.

Voor de rijst : rijst, 1 limoen, pijpajuintjes, peper en zout.

Bereiding

Doe het gehakt in een mengkom, doe het paneermeel en het ei in de kom kruidt bij met peper en zout en meng goed met de handen. Ik doe dit het liefst met mijn handen het gaat sneller en het is nog leuk ook. Rol nu een 20 tal gehakt balletjes, allemaal evenredig en gelijk. Doe boter in de pan laat warm worden en bak de balletjes gedurende 10 minuten in de pan. Draai ze af en toe zodat er helemaal rond mooi bruin zijn.  Zet ondertussen de rijst op en kook de rijst volgens de verpakking. Neem de look en snij deze heel fijn alsook de peper, let op na het snijden van de rode peper, nooit in je ogen wrijven. Houdt even opzij. Open het blik ananas en snijdt deze in stukjes houdt het sap van de ananas opzij. Pers 1 limoen voor de saus. Eens de balletjes goed bruin zijn mag je de look en de peper toevoegen. Laat even meebakken. Voeg nu het ananasap toe en de helft van de gesneden ananas. Voeg nu 10 knepen ketshup toe, 5 theelepels balsamico azijn, de 3 knepen honing en het limoensap toe en laat alles verder sudderen op een laag vuurtje gedurende 10 minuten. Roer wel af en toe eens om, dit is om aanbakken te vermijden.

Terwijl dit suddert zal de rijst gaar zijn. Neem de limoen en rasp een gedeelte van de schil, pers de limoen uit. Kuis de pijpajuintje en snijdt en versnipper ze. Neem de rijst uit de zakjes en doe in een bowl. Voeg het limoensap en de seste van de limoen bij de rijst kruidt met peper en zout en eventueel cayennepeper na keuze, meng alles goed en doe er op het laatste moment pijpajuintjes bij.

Kijk de saus nog even na voeg de laatste ananas toe meng goed indien nodig nog even indikken.

Smakelijk !

ORLOFGEBRAAD MET SPINAZIE EN WITLOOFROOMSAUS

Ingrediënten

1 orlofgebraad, 1 pak krielaardappeltjes, 3 takjes tijm, 2 blaadjes laurier, 2 stronkjes witloof, 250 gr jonge spinazie, 1 ui, 2 deciliter melk, 2 deciliter room, 1deciliter sherry of champagne.

Bereiding

Snijdt de uien fijn. Snijdt het witloof in brunoise. Verwarm de oven voor op 200°C. Kruidt het gebraad  met peper en zout en laat het aanstoven in een braadpan met een klontje boter. Wanneer het gebraad mooi gekleurd is aan alle zijden, voeg je de uien toe, alsook de laurierblaadjes en de takjes tijm. Laat kort meestoven.  Laat het geheel gedurende 30 minuten in de oven garen. Haal het vlees vervolgens  uit de schotel, bedek met alluminumfolie. Bevochtig de braadpan met de sherry of de champagne, laat goed inkoken en giet de jus door een fijne zeef.

Bak het witloof kort aan in een klontje boter. Wanneer het witloof halfgaar is, voeg je het braadjus en de room toe. Laat inkoken tot sausdikte en kruidt goed af met peper en zout.  Warm de krielaardappeltjes.  Stoof de spinazie in de boter en krijdt goed af met peper zout en nootmuskaat.

Orlofgebraad snijden in plakken. Verdeel de aardappelkrieltjes en de spinazie over het bord. Werk af met de witloofroomsaus en wat gehakte tijm.

SPAGHETTI POMPOEN MET CHILI CON CARNE VULLING

Ingrediënten :

2 kleine spaghetti pompoenen, 800 gram gemengd gehakt2 rode paprika’s, 1 blikje zwarte bonen, 1 blikje mais, 4 wortelen, 2 uien, 400 ml tomaten passata, 4 lente uitjes, 3 teentjes knoflook, 100 gr cheddar gemalen, 4 el chili kruiden, peper, zout, 2 el paprika, 1 el tomatenpuree, 250 ml gevogelte bouillon

Bereiding :

Verwarm de over voor op 180 graden celcius.
Voor de pompoen, snijdt de pompoen in 2 delen over de lengte, zodat je 2 lange helften krijgt. Haal de pitten uit de pompoen en leg de pompoen dan op een ovenschaal met bakpapier. Giet er een er water bij en zet ongeveer 40 min in de oven op 180°C. Controleer of je pompoen gaar is door met een vork de binnenkant er uit te trekken. De sliertjes moeten vanzelf meekomen.
Maak ondertussen je chili. Doe boter in een pan en stoof je fijngesneden ui lichtjes aan. Voeg na een paar minuten de paprika, de chili kruiden en de look toe. Laat meebakken tot je keuken helemaal lekker ruikt. Bak het vlees in een andere pan, tot het gaar is. Voeg dan de in blokjes gesneden paprika’s, de wortelen en tomatenpuree toe. Laat licht meebakken en overgiet dan met de tomaten passata en de bouillon, voeg het vlees toe. Laat dit nu 25 minuten zachtjes pruttelen terwijl je pompoen in de oven zit. Voeg dan de afgespoelde bonen en mais toe en laat 5 minuten meekoken. Maak de pompoenen helemaal leeg (voorzichtig dat je hem niet beschadigd). Leg ze in een ovenschaal en giet een beetje van de saus in de bodem. Leg er wat pompoen op en weer een beetje saus. Bouw zo op tot je pompoen mooi vol is. Bestrooi met de fijngesneden lente ui en de cheddar en zet 10 tot 15 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is. Vulling over? Serveer ze apart erbij.

FAJITA’S MET GEHAKT

52071503_10157018248829383_3376694887159169024_n

Ingrediënten

1 witte zoete uit, 1 grote rode ui, 1 paprika rood, 2 teentjes knoflook, 1 chilipeper rood,2 tomaten, 1 klein potje maïs, 1 klein potjes kidneybonen, 600 gr gehakt, 2 potjes zure room, 1 potje stoofvleeskruiden, chili kruiden, fajita kruidenmix (Santa Maria) of zelf gemaakte mix (zie zelf kruidenmix maken), Fajita’s (Santa Maria).

Bereiding

Snijdt alle ingrediënten, de uien, de paprika, de chili  en de tomaten zeer fijn. Snijdt ook de knoflookteentjes zeer fijn en hou deze opzij. Neem een wok en stoof de groenten zacht.  Eens de groenten zacht zijn, bak je het gehakt met de look tot rui. Eens het vlees gaar is voeg je de groenten er aan toe te kidneybonen en de mais. Laat alles mooi samen sudderen. Voeg nu de Fajita kruiden tot en de chili, laat nog eventjes samen sudderen op een laag vuurtje.  Doe de zure room in een recipiënt, en doe er 5 lepels stoverijkruiden bij.  Roer goed om.  Zet terug in de ijskast.

Vullen van de Fajita’s : leg de fajita voor je, neem de zure room, wrijf is met de zure room, schep wat vleesmengeling op de fajita meer naar onder, vouw beide kanten naar binnen en rol op, steek een prikker in de fajita om mooi dicht te blijven. (Zie afbeelding).

tortilla-vouwen-2

Leg in een ovenschaal. Rol alle fajita’s op eens klaar bestrooien met wat gryere, en laat bakken in de oven op 200°C tot de randjes van de fajita krokant is. Direct opdienen. Je kan dit opdienen met getomateerde rijst van Uncle Bens en de overschot van de zure room kan je samen eten met de rijst en de Fajita’s. Smakelijk… Arriba arriba !

BRETOENSE STEAK MET GEPOCHEERDE PEREN EN PEPERSAUS.

Ingrediënten

2 steaks 250 gr elk, 2 Doyenne peren, 1/2 citroen, 1 kaneelstokje, 4 kruidnagels, 100 ml whiskey, een handvol muizen oortjes of veldsla, 1 eetlepel groene peperbolletjes opgelegd niet de harde bolletjes, 200 ml  room, 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel ketchup, enkele druppels worcestersaus, tuinkers, piment d’espelette, peper en zout en bakboter.

Bereiding

Schil de peren, snijdt ze in twee en verwijder het klokhuis. Neem een kookpot groot genoeg, en vul deze met water voor de helft. Voeg nu een snuifje zout toe. Doe de halve citroen in het water, leg er de kruidnagels bij en de kaneelstok. breng aan de kook. Leg er ook de peertjes in. Laat alles zachtjes garen tot de peertjes gaar zijn.

Smelt boter in een pan en bak de steaks naar keuze.  De bakwijze is voor ieder verschillend seignant, bleu, wel done, aan jou de keuze. Eens de bakwijze bereikt is giet je vervolgens het bakvet uit de pan en voeg je direct na het verwijderen van het vet een flinke scheut whiskey toe. Neem een vlammetje en flambeer de steaks nu gedurende een half minuutje. Na het half minuutje neem je de steaks uit de pan en laat je ze rusten onder aluminiumfolie. Voeg nu een lepel groene opgelegde peperbolletjes toe aan de pan. Voeg vervolgens ook de  room, mosterd, ketchup, worcestersaus toe. Laat de saus indikken en kruidt met peper, zout en piment d’espelette. Leg vervolgens de stead terug in de saus. Bak ondertussen frietjes of kroketten op 180  graden max. in de friteuse.

Leg een steak op het bord. Snijdt de peertjes in plakjes en schik die op de steak zelf. Giet de pepersaus over de peertjes en de steak werk af met een beetje tuinkers en veldsla en serveer met frietjes of kroketten. Smakelijk en geniet van dit heerlijk receptjes.

VARKENSHAASJE OPGEVULD MET ZONGEDROOGDE TOMATEN BASILICUM EN MOZARELLA

varkenshaasje opgevuld met zongedroogde tomaatjes, basilicum, mozzarella en kruiden en cappelini met tomaten pesto met ricotta

Ingrediënten

600 gr. varkenshaasje, 2 mozzarella bolletjes, een basilicumplantje, een doosje zongedroogde tomaten in olie, peper en zout, pizzakruiden, huishoudkoord.

Bereiding

Snijdt in de lengte het (of de) varkenshaasjes door, niet volledig achteraan moet het nog aan elkaar hangen. Snijdt de mozzarella in schijfjes, haal de zongedroogde tomaten uit de olie, pluk enkele blaadjes basilicum spoel ze en dep ze droog.  Vul de haasjes met een laag mozzarella een laag zongedroogde tomaatjes en basilicum blaadjes strooi er een beetje pizza kruiden over de laagjes. Duw stevig aan en knoop dicht met huishoudkoord. Deze mag er aanblijven tijdens het bakken, zo vermijdt je dat de haasjes openvallen en de ingrediënten verdwijnen. Dep de haasjes met de olie van de zongedroogde tomaten en kruidt goed met peper en zout. Bak het varkenshaasje rondom aan gedurende 8 minuten lang ook de uiteinden aanbraden, zo blijft de sus in het vlees.  Haal na de aanbraden van het vlees, het vlees uit de pan en houdt deze warm onder aluminiumpapier in een oven van 150 °C.

Klaar serveer met pasta arabiata heerlijk !

VARKENSHAASJE IN MADEIRA SAUS

varkenshaasje met maderasaus en gehakballetjes

Ingrediënten

600 gr. varkenshaasjes, 300 gr. gehakt, 250 gr. champignons, 1 dl. Madeira, 2 dl.room, 2 eetlepels tomatenpuree, 1/2 vlootje rundbouillon keteltje van Knorr, peper, zout, bakboter en eetlepel peterselie.

Bereiding

Borstel de champignons schoon en snijdt ze in kwartjes. Rol kleine balletjes van het gehakt. Smelt de boter in een pan tot de boter lichtbruin kleurt. Bak het varkenshaasje rondom aan gedurende 8 minuten lang ook de uiteinden aanbraden, zo blijft de sus in het vlees.  Haal na de aanbraden van het vlees, het vlees uit de pan en houdt deze warm onder aluminiumpapier in een oven van 150 °C. Bak de champignons in dezelfde pan aan. Schenk de Madeira erbij en roer om laat even sudderen 5 minuten onder een deksel. Voeg dan de tomatenpuree en 2 dl water toe doe er een half vlootje rundbouillon  keteltje van Knorr toe en peper. Voeg de balletjes toe en laat nog eens 5 minuten sudderen op een laag vuur. Voeg als laatste de room toe en laat de saus even pruttelen en indikken. Proef de saus alvorens op te dienen en kruid bij indien nodig. Indien uw saus nog een beetje te vloeibaar is kan je de saus indikken met sausbinder of maizena.

Haal het vlees uit de oven snijdt het vlees in plakjes, niet te dik. Geen paniek als het vlees nog licht roze ziet vanbinnen, dat moet. Het vlees mag absoluut niet uitgebakken zijn. Serveer op een schaal met de saus en strooi er nog wat peterselie over. Smakelijk.

STOOFVLEES VAN EVERZWIJN

81215652_10157839019229383_9119320896421494784_n

Ingrediënten

1 kilogram stoofvlees van everzwijn, 1/2 fles rode wijn, een scheutje cognac, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, boter, 50 gram gelei van rode bessen of Luikse stroop, een stuk zwarte chocolade, peper zout en enkele jeneverbessen, 2 kruidnagels, 2 koffielepel maïzena. 2 laurierblaadjes, een takje tijm en een takje rozemarijn.

Bereiding

Neem het everzwijnvlees en snijdt deze in blokjes van 2-3 centimeter en bruin ze rondom aan in de boter.  Snijdt de ui in grove blokjes. Snijd de look fijn. Voeg de look en de ui toe aan het vlees nadat deze bruin gekorst is. Laat even meestoven. Voeg de tijm, rozemarijn en laurier toe in een bundeltje gedraaid. Voeg ook de kruidnagels en de jeneverbessen toe en kruidt goed af met peper en zout. Giet nu de cognac en de wijn over het vlees en voeg tot slot ook de rode bessen gelei. Breng alles aan de kook gedurende een 1u30 en 2u sudderen met het deksel op de pot. Check af en toe en roer even om. Doe pas op het einde de chocolade bij het stoofpotje. Meng de maïzena met enkele lepels water en bindt de saus tot de gewenste dikte.

SCHNITZELREEPJES MET MOSTERDSAUS

Ingrediënten

200 gram basmatirijst, zout, peper, 2 uien, 4 varkensschnitzels, 3 eetlepels olie, 1 eetlepel paprikapoeder, 100 ml witte wijn, 150 ml room (light) 1 of 2 eetlepels mosterd

Bereiding

Kook de rijst in water met wat zout, zie verpakking. Schil de uien,, snijdt ze in twee en snijdt halve ringetjes uit de ui.  Dep het vlees droog en verhit de olie in je pan. Snijdt het vlees in reepjes. Bak het vlees aan in de olie op een hoog vuur. Kruidt het vlees met peper en zout, eens gebakken haal je het vlees uit de pan en zet deze naast het vuur.

Verhit 1 eetlepel olie in de pan waar het vlees in gebakken is, bak de uien aan in het vet een 3 tal minuten. Bestrooi met het paprikapoeder en roer goed door. Giet de wijn bij de uien en laat sudderen gedurende een 5 tal minuten. Voeg nu de mosterd en de room bij de uien. Kook nu nog een 3-4 minuten op een laag vuur. Breng de saus op smaak met peper en zout. Voeg het vlees toe en verwarm de saus. Serveer met basmati rijst of een aardappeltje of kroketten.

TARTIFLETTE MET CHIMAY


Ingrediënten

250 gram gerookte spekblokjes, 1 kilogram vastgekookte aardappelen, 1 kleine ui, 1 pakje Chimay kaas zacht en smeuïg, 6 eetlepels verdunde room, 1 deciliter witte wijn, 2 eetlepels arachide olie, 1 koffielepel Italiaanse kruiden of een takje thym en rozemarijn peper en zout, lookpoeder.

Bereiding

Snijdt de aardappelen in schijfjes van 3 mm en kook ze ongeveer 15 minuten in lichtgezouten water, giet af na gekookt te zijn. Snij intussen ook de ui in fijne ringen. Verwijder de korst van de kaas en snij in fijne plakjes. Verhit de arachideolie in een wok en roerbak de ui en de spekblokjes 5 minuten. VOeg de aardappelschijfjes, de kaasplakjes, de witte wijn en de kruiden toe en roerbak voor 5 minuten op een matig vuur. Voeg de room toe. Roebak nog enkele minuten tot de kaas volledig is gesmolten. Haal de rozemarijn en thym uit de pan kruid bij indien nodig en serveer.

 JÄGERBURGERS UIT DE OVEN

10599551_10153551250339383_6846986896896700652_n

Ingrediënten

Paneermeel of een oud stukbrood gemalen, 2 uien, 250 gram 2 grote wortels, 500 gram gemengd gehakt, 1 ei, 2 koffielepels mosterd, zout, peper, 50 gram spekblokjes, 1 eetlepel bloem, 200 ml melk, 100 gram belegen kaas.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °c. Week het brood in water. Pel de ajuinen en snipper ze fijn. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Schrap de wortels, was ze en snij ze in plakjes. Knijp het brood uit. Meng het samen met het gehakt

ZACHTE GELE CURRY MET BALLETJES

curie ballekes

Ingrediënten voor 4 personen

300 gram lamsgehakt, 300 gram gemengd gehakt, 100 gram kokosschaafsel, 60 gram currypoeder, 0.5 liter kokosmelk, 2 kardemon peultjes gekneusd, gedroogde limoenblaadjes (moeilijk te vinden ik heb deze vervangen door 1 citroen te persen in de hand), 2 sjalotjes, 1 ei, 3 eetlepels madras curry kruiden, een beetje chili-lime kruiden van Santa Maria (delhaize), 150ml light room die dikt, olijfolie, klein busseltje platte peterselie en een klein busseltje koriander.

Bereiding

Meng het lamgehakt met het gemengde gehakt, het ei, de kokosschaafsels en  50 gram curry kruiden. Meng goed en maak gehaktballetjes van ongeveer een pingpong bal groot.

Bak de balletjes goudbruin langs alle zijden in een grote pan met een flinke scheut olijfolie. Neem een diepere pan en giet de kokosmelk in de pan, doe er de kardemon en de limoenblaadjes er bij (Als je met citroen werkt pas nadien op het einde). Voeg nu ook de chili-lime kruiden toe opgelet niet te veel enkel voor de smaak, mag niet overmatig door smaken. Laat ze zachtjes warm worden. Eens de balletjes gebakken zijn voeg je deze direct bij de kokosmelk toe. Laat warm worden op een zacht vuurtje en roer met regelmaat om. Spoel de pan waar de balletjes zijn in gebakken niet uit, die wordt gebruikt om de sjalotjes in te stoven, zo gaan de aroma’s niet weg.

Snipper de sjalotjes fijn en stoof ze aan in een flinke scheut olijfolie. Voeg 10 gram curry kruiden, de drie eetlepels madras curry kruiden als de sjalotjes goudbruin kleuren, roer alles om en laat de kruiden nog even meebakken. Voeg de room toe bij de sjalotjes laat even sudderen en voeg toe aan de balletjes met de kokosmelk. Roer voorzichtig om en laat alles heerlijk zachtjes verder pruttelen. Pers nu met de hand (als je met de citroenen werkt) uit over de kokosmelk.

Dien op met Indisch brood en basmati rijst of citroenrijst (zie lijst bijgerechten) Voeg op het laatste moment net voor het opdienen de koriander en de platte peterselie toe die grof zijn gesneden.

AUBERGINEROLLETJES MET ZOETE AARDAPPEL

10430052_10152806653219383_198120831776742228_n

Ingrediënten

2 aubergines, 2 zoete aardappelen, 500 gr lamsgehakt, 1grote ui, 1 teen knoflook, 300ml room, geraspte kaas cheddar en gryère, 800 gr tomatenblokjes uit blik, 4 eetlepels tomatenpuree, 400 ml witte droge wijn, 1/4 koffielepel kaneel, 1/2 koffielepel nootmuskaat, 1 koffielepel gedroogde oregano, olijfolie, peper en zout, pepervlokjes, Italiaanse kruiden, 1 bouillonblokje vlees.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. snidj de aubergines in de lengte in plakjes van een 0.5mm. Bak de aubergines aan in een pan met olijfolie, heel kort tot ze wat soepel worden.  (als je een mandoline gebruikt op de gewenste dikte zetten, veel makkelijkere dan gelijke traches te snijden).

Schil de zoete aardappelen, en snij ze in zeer fijne plakjes, gebruik hiervoor de mandoline zodat ze allemaal gelijk zijn.  Snij ze niet de te dik anders is de gaar tijd langer.

Snipper de ui en de overschot van de aubergines en pers de knoflook. Bestrijk een rechthoekige schotel met olijfolie. Draai worstjes van het lamsgehakt, evenveel als de aubergineplakjes.

Fruit de ui, aubergine restjes en de look in een pan tot ze glazig zijn. Voeg de tomatenblokjes  en de tomatenpuree toe. Blus met de witte wijn. Kruid met de oregano, kaneel, peper, zout en de Italiaanse pizzakruiden. Laat een 15 minuutjes sudderen op een zacht vuurtje, voeg het bouillonblokje toe. Na het kookproces mag je de room toevoegen.

Rol de lamsworstjes in de aubergineplakjes, en prik de uiteinden vast met een tandenstokertje zodat ze niet open vallen. Bedek de bodem van de  schotel met een laagje saus en bedek de bodem met een laagje zoete aardappel. Overgiet met de saus met een tweede laagje en overdek terug met een laagje saus.

Leg de auberginerolletjes er op. Bestrooi met kaas en zet in de oven gedurende 35 minuten. Na de 35 minuten even prikken met een vork om te voelen of de aardappelen al gaar zijn zoniet nog een tijdje langer in de oven laten. ( bij mij duurde het één uur voor de gaar waren. ( je kan de aardappelen eerst op voorhand garen in water zodat het proces in de oven sneller gaat. Eet smakelijk !

TOSCAANSE VARKENSMEDALLIONS

10260006_10152321537309383_8055630300492966737_n

Ingrediënten

6 varkensfilets (gemarineerd of gewoon) zonder been, 250gr spekjes gerookt, 4-5 rijpe tomaten, 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel olie, zout, peper, 2 eetlepels tomatenpuree, 250 ml slaagroom, 1-2 eetlepels Italiaanse kruiden, 1 zakje krielaardappeltjes, paprikapoeder, cayennepeper, broodkruim, champignons.

Bereiding

Dep het vlees droog. Was de tomaten en snij ze in fijne blokjes. Pel de look en de ui en snij ze super fijn. Snijdt de champignons in schijfjes. Snijdt de krielaardappeltjes in kwartjes. Braad de medaillons aan elke kant 1-2 minuten aan in hete olie. Breng op smaak met peper en zout en leg ze na het aanstoven in een ingevette ovenvorm. Hou de pan opzij zonder af te wassen.

Bak de champignons gaar in een aparte pan. Neem de pan van het vlees en fruit de ui en look aan in de pan, voeg de tomaten toe. Voeg al roerend de room toe en voeg de Italiaanse kruiden bij. Breng alles aan de kook. Kruid de saus bij met cayennepeper en paprikapoeder.

Leg de medaillons in de bodem van de schotel indien grote, dan overlappen. Verdeel de champignons en de krielaardappeltjes over het vlees en giet de saus over het geheel.  Strooi van broodkruim over de schotel. Strooi wat kaas over de schotel en bak in de oven gedurende 40 minuten op  200° C hetelucht oven of 175 °C in een gas oven of stand 3.

Garneer eventueel met wat basilicum.

KALFSGEBRAAD MET WITTE WIJN EN OESTERZWAMMEN

 Ingrediënten 

1 kalfsgebraad van  800 gr tot 1 kg, 4 sjalotten, 15 cl droge wijn, 1 takje rozemarijn, 500 oesterzwammen, 2 knoflooktenen, 3 eetlepels olijfolie, 2 nootjes boter, 2 afgestreken eetlepels maïzena express voor bruine saus, 2 eetlepels gehakte peterselie, peper en zout.

Bereiding : 

Verwarm een eetlepel olijfolie en een noot boter in een stoofpan en bak het kalfsgebraad aan alle kanten mooi bruin op vrij hoog vuur. Kruid met peper en zout en leg er de gepelde, hele sjalotten rondom. Doe er de witte wijn en rozemarijn bij en zet een deksel op de pan. Laat 40 minuten sudderen op een zacht vuurtje, draai het gebraad af en toe om.

Maak ondertussen de oesterzwammen schoon en snij de grootste in stukken. Verwarm 2 eetlepels olijfolie en 1 noot boter in een grote pan en bak hierin de geperste knoflooktenen op een zacht vuur. Voeg na 2 minuten de oesterzwammen toe en bak ze enkele munten aan op een vrij hoog vuur tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Kruid met peper en zout en voeg de gehakte peterselie toe.

Leg het gebakken gebraad op een snijplank en hou het warm onder aluminiumpapier. Verwijde de rozemarijn uit de pan en doe het bindmiddel in de saus. Laat 2 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout.

Snij het gebraad in plakken en dien het meteen op met de saus, de sjalotten en de oesterzwammen. Serveer met lekkere huisgemaakt puree of frietjes.

CHILI SCHOTEL MET TORTILAKORST

Foto204I

Ingrediënten 

3 uien, 5OO gr gemengd gehakt, peper, zout, paprikapoeder, 3 paprika’s geel groen rood, 2 teentje knoflook, 1 rode chilipeper, 1 blik 425 ml kidneybonen, 1 blik 425 ml witte bonen, suiker, 2 eetlepels tomatenpuree, 850 ml tomaten in een blik, 75 gr tortillachips, 100 gr cheddar kaas gemalen.

Bereiding : 

Pel en snipper de uien. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de knoflookteentjes. Snijd de rode peper in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Was de peper en snijd hem fijn. Spoel de bonen af en laat ze uitlekken.

Bak het gehakt in een grote pan met 2 eetlepels olie. Het mogen gerust kleine brokjes zijn. Haal het vlees uit de pan en hou opzij.

Fruit de uien, knoflook, paprika, en rode chilipeper in dezelfde pan als het vlees door een beetje bakboter aan toe te voegen. Breng op smaak met zout peper. Bak de tomatenpuree kort mee. Voeg nu de tomaten uit blik samen met het sap toe. Voeg de bonen toe en laat alles een 10 minuten zachtjes koken. Breng terug op smaak.

Doe nu het gehakt bij de groenten mengeling. Neem een grote ovenschaal en beboter deze en doe het gehaktmengsel in de kom. Verdeel de tortillachips over het gehakt heen. Strooi de gehakte cheddar over de schotel. Plaats hem in een voorverwarmde oven van 175°C en bak gedurende een 25 minuten in de oven.

TIP : Je kan het gehaktmengsel ook verdelen in kleinere schotels en zo elk een individuele schotel serveren.

RUNDSSTOOFPOTJE MET TOMAAT EN CHAMPIGNONS

Ingrediënten : 

1/2 kg gepelde biefstuk, 2 uien, 1 kg krieltjes, 250 gr champignons, 500 gr trostomaatjes, 50 gr bakboter, 1 marmietje Knorr groenten, 2,5 dl water, peper, zout

Bereiding : 

Snijd de biefstuk in blokjes. Pel de uien en hak ze grof. Maak de krieltjes schoon of schil ze. Maak de champignons schoon, niet onder water maar met champignonborstel, en snijd deze in schijfjes.

Kook de krieltjes net niet gaar.

Verhit de boter in een wokpan tot ze lichtbruin is en roerbak hierin de uien en de biefstuk blokjes ongeveer 5 minuten. Voeg de champignons toe en roerbak nog eens 5 minuten.Breng op smaak met peper en zout en het marmietje mag er in. Giet nu het water erbij, Doe er de krieltjes bij en laat alles stoven, met deksel op de wokpan, tot de aardappeltjes gaar zijn.
Voeg na 5 minuten de trostomaatjes toe en laat alles schoon verder sudderen tot het gaar is.

GRIEKSE BALLETJES / KEFTEDES

Ingrediënten :

3 sneetjes oud wit brood met korsten en in stukjes getrokken, 1 kop melk 250 ml, 500 gr lam gehakt, 1 ui fijngehakt, 2 teentjes knoflook fijngehakt, 1 eetlepel oregano, 1 eetlepel munt gehakt, 3 eetlepels gehakt bladpeterselie, 1 theelepels wijnazijn, 1 ei los geklopt, ¼ koffielepel vers geraspte nootmuskaat, zeezout, 50 gr bloem, olijfolie om te bakken. Griekse yoghurt en partjes citroen om op te dienen. Komkommer, koriander, ui en munt in salade optioneel.

Bereiding

Week het brood in de melk gedurende 5 minuten, knijp na het weken de overtollige melk uit het brood en leg het brood in een grote kom. Voeg het lamsgehakt, ui, knoflook, oregano, munt, peterselie, azijn, ei, nootmuskaat en zout in de kom en meng goed met je handen, knijp het mengsel  goed om alle ingrediënten goed  te mengen.

Dek af met plastic folie en zet  in de koelkast gedurende 30 minuten , zo kunnen de smaken zich vermengen in het gehakt.Haal het gehakt mengsel uit de koelkast en rol in lange gehaktballen, ongeveer 24. Rol ze in de bloem en vorm een laagje rond het gehakt.  Giet genoeg olijfolie, voor ondiep-bakken in een koekenpan tot dat het de bodem bedekt. Verhit op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes in porties gedurende 3 minuten aan elke kant of tot ze gaar  zijn en goudbruin.

 Haal de gehaktballen uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de keftedes op een bord met partjes citroen en een kom yoghurt met salade aan de kant, indien gewenst.

Wist u dat?

Het gehakt het best met de handen bewerkt? Je maakt dat de kruiden zich beter vermengen in het gehakt. Het aroma van de kruiden verdeeld zich zo over heel het gehakt.

SLOPPY JOE’S

Ingrediënten: 

650 gr gehakt, zout en peper, 1 ui zeer fijn , gesneden, 2 lookteentjes fijngesneden, 1 blik tomaten (400 ml), 2 eetlepel lichtbruin suiker (kan je er uit laten), 1 eetlepel ciderazijn, 1 eetlepel tomaten concentraat, 1 koffielepel Worcestershire saus, 4 hamburger buns, 1 eetlepel vers gesneden koriander, 1 eetlepel gesneden jalapenos, 1/2 rijpe avocado, fijn gesneden

Bereiding

Neem een grote pan op een matig vuur, bak het gehakt los in de pan tot het licht gebruind is. Zo ongeveer een 5 to 6 minuten.

Kruid met peper en zout, voeg de ui en look toe. Bak gaar en roer vaak om ongeveer een 5 tal minuten. Voeg de blik tomaten , de suiker, azijn, tomaten concentraat, worcestershire saus en 350 ml water toe. Verlaag het vuur tot een zacht vuurtje en laat zachtjes verder sudderen tot het allemaal gedikt is ongeveer een 20 minuten.

Voeg op het laatste de koriander, de jalepenos in het vlees mengsel en laat nog eventjes meekoken. Leg het gehakt (soort spaghetti saus) op de buns. Je kan die afwerken met de avocado. Geeft er een speciale toets aan.

MOUSSAKA AMERICANA

Ingrediënten 

4 eetlepels boter, 1 kleine ui fijngesneden, 600 gr gehakt lamsvlees of gemengd gehakt, 2 koffielepels gemalen kaneel, zout, peper, 1 blik of bokaal tomatensaus (250 ml), 2 grote eieren, 2 eetlepels bloem, 125 gr roomkaas, 230ml volle melk, 230 gr ricotta kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°. Verhit een grote pan op het vuur tot op een niet te hoge stand, medium hitte en smelt 2 eetlepels boter. Doe de ui in de pan en bak tot het beetgaar is (opgelet niet bruinen; 3-5 minuten zachtjes garen). Voeg het gehakt toe en bak tot het vlees niet meer roze ziet (+/- 5 minuten). Doe de kaneel bij het vlees, eventueel nootmuskaat, peper en zout. Alles goed onder het vlees mengen en proeven. Kruid tot de gewenste smaak.

Open het blik of bokaal tomatensap en voeg toe aan het vleesmengsel, laat sudderen tot bijna al het vocht is verdwenen (normaal 5min.). Giet het vleesmengsel in een vuurvaste schotel, en zet opzij.
Klop de eieren op in een kleine kom. Smelt de overige boter in een kleine sauspan op medium hitte. Doe de bloem bij de boter en klop verder in de sauspan tot het mengsel zacht en smeuïg is, ongeveer een 30 seconden. Voeg nu zachtjes aan de melk toe tot het dikt. Zet het vuur zachter, meng de roomkaas en de ricotta kaas zachtjes door de saus en kruid met peper en zout. Haal van het vuur.
Neem nu de kom met opgeklopte eieren en voeg al kloppende een vierde van de saus toe aan de eieren blijf goed kloppen tot men een smeuïge massa krijgt. Voeg nu deze kom toe tot de saus en roer goed verder.

Giet de saus over de het vlees in de ovenschaal strijk glad. Bak in de oven tot het bovenvlak lichtjes bruin wordt (40-45 min.). Laat 10 minuten afkoelen voor het gerecht te serveren. Snij in vierkante porties en serveer.
PS : indien je een Griekse moussaka wil, kan je dit gerecht gebruiken en met aubergines en aardappelen schotel opbouwen.

BLINDE VINKJES IN DE DRAGONSAUS

Ingrediënten: 

6 stuks varkens blinde vinken, 2 eetlepels mosterd, 2 uien, 100 cc room, 50 gr boter, 1/2 bouillonblokje knorr vlees, water, gedroogde dragon of verse dragon

Bereiding

Braad de vinken in de hete boter aan alle kanten bruin. Voeg er fijngesneden ui aan toe, laat even mee stoven. Voeg nu een water toe tot de vinken net niet onder staan. Voeg het bouillonblokje toe.

Laat alles gaar sudderen op een laag vuur gedurende een 20 minuten. Eens de blinde vinken gaar zijn de lepels mosterd toevoegen. Mosterd mag volgens smaak toegevoegd worden. Roer goed tot de mosterd is opgelost. Doe de dragon volgens smaak bij in de saus, voeg de room bij en laat alles eventjes doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Indien de saus nog slap is, bind je ze best op met een beetje maïzena of sausbinder. Smakelijk !

BLIKSEM GOULASH

Ingrediënten: 

500 gr varkensfilet, 40 gr boter, 100 gr. gemengde paprika fijngesneden in reepjes, 1 kleine ui,zout, peper, cayenne, 1 doosje tomatenpuree, ananas (vers of uit blik).

Bereiding

Reinig de groenten en snijd ze in fijne reepjes. Snijd de varkensfilets in blokjes en braad ze aan in een weinig boter. Voeg de groenten toe en stoof mee. Kruiden en laten fruiten.

Zo nodig eventjes wat vocht toevoegen en gedurende 20 minuten laten verder smoren. Voeg de tomatenpuree toe kort voor het einde. Op het laastste moment pas de ananas bijvoegen. Eventjes aandikken met sausbinder of maïzena! Smakelijk !
TIP : zeer lekker met tagliatelle of rijst of frietjes.

HAMBURGERS MET CHAMPIGNONS IN MADEIRASAUS

Ingrediënten: 

4 hamburgers, 250 gr champignons, 2 soeplepels Madeira, 1/2 blokje vleesbouillon van Knorr, 2 dl water. Sausbinder om eventueel te binden.

Bereiding

De hamburgers op gewone wijze in de pan bakken, tijdens de halve braadtijd de champignons bijvoegen en aanstoven. Na een tijdje voeg je het water en het bouillonblokje toe laat alles goed doorkoken. Binden met sausbinder en dan de Madeira toevoegen. Serveer met frietjes of rijst.
TIP : je kan de hamburgers ook vervangen door gehaktballetjes

HAMBURGERS MET SCHIMMELKAAS

Ingrediënten: 

4 hamburgers, 100 gr boter, 2 eetlepels peterselie, 1 fijngehakte ui, 1 glas sherry, 100 gr schimmelkaas (Roquefort of gorgonzola)

Bereiding

Bak de hamburgers aan beide zijden mooi bruin, voeg de ui toe tijdens het braden,laat verder gaarbakken, haal ze uit de pan en houdt ze warm. Meng in het braadvocht de schimmelkaas tot die volledig is opgelost, voeg de sherry toe en een beetje water. Laat goed doorkoken en bindt de saus. Hamburgers op het bord en serveer de saus over de hamburger. Bestrooi met peterselie.

Opdienen met fijne frietjes of kroketten. Lekker !

Leave a comment