g. Hoofdgerechten Vis

ZALMROLLADE MET GROENE ASPERGEPUNTEN EN PETERSELIEPUREE

Ingrediënten

800 gram aardappelen, 1 sjalot, 1/2 bussel krulpeterselie, 800 gram zalm, 2 eiwitten,  400 gram groene aspergepunten, 2 koffielepels graanmosterd,  1/2 citroen, 50 gram paneermeel, 1 klont boter 3 eetlepels zure room, peper en zout, viszout.

Bereiding

Verwarm de over voor op 180°C. Schil de aardappelen en kook ze gaar in een pot met gezouten water.

Snijd de sjalot zeer fijn en hak ook de peterselie fijn zet voorlopig aan de kant. Snijd een viertal plakjes van de zalm (ik heb dit aan mijn visboer gevraagd) Snijd de rest van de zalm in blokjes en gooi in de blender met het eiwit (wie geen blender heeft ik heb het met de mixer gedaan gaat even goed). Blend zeer fijn.  Doe nu de groene aspergepunten in een kom met gezouten water en kook gaar. Neem twee koffielepels graanmosterd 1/2 citroen, 50 gram paneermeel, peper en zout in de blender en cutter nog eens fijn tot alles gemixt is en een wittere kleur krijgt. Doe de zalm in een mengkom en voeg de helft van de petereselie en de fijngehakte sjalot er bij. Meng goed met een menglepel. Voeg er eventueel nog wat zout en peper bij naar believen. Neem een plakje zalm en schep er wat van het zalmgehakt in en rol dicht. Bak de rolletjes vervolgens in een pan met boter, kleur beiden zijden aan in de boter en zet de vis in de oven tot je klaar bent met de aardappelen.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn plet de aardappelen met een aardappelstamper en meng er er 3 eetlepels zure room onder zout en doe de rest van de peterselie bij de aardappelen. Serveer tip op de foto’s. Maak een hoopje van de aardappelen duw het bergje om laag (plat) en leg er een rollade op leg de asperges er rond en een twee tal bovenop de rollade, werk af met een beetje bakboter uit de pan van de zalm.

Smakelijk eten !

OVENGEGAARDE VIS MET CITROEN MOSTERD SAUS EN TAGLIATELLE

Ingrediënten

4 kabeljauwfilets 150gram tot 180 gram graatloos, 100 gr ongezouten boter of zelfs Soja alpro bakken en braden (heb ik gebruikt minder vet), 250ml room, 2 teentjes fijngesneden lookteentjes, 2 eetlepels dijon mosterd, 1.5 eetlepels citroensap, viszout, peper, 2 sjalotjes fijngesneden, 100 ml witte wijn, fijngesneden verse peterselie en citroenschijfjes (indien gewenst).

Bereiding

Verwarm de over voor op 200°c. Neem een overschotel en smeer die in met wat boter om te vermijden dat nadien de vis aan de bodem kleeft. Leg de stukjes vis in de overschotel en maak dat ze elkaar niet raken. Kruid de vis af met viszout en wat peper.

Neem een sauspannetjes, smelt een klein deeltje boter en stoof de sjalotten en de look even aan voeg dan stuk per stuk de boter toe.Laat smelten, voeg er lepel per lepel dijon mosterd aan toe, roer stevig met de klopper. In het begin is het net of de saus schift, goed roeren en voeg, als de saus meer gebonden is, de wijn geleidelijk aan tijdens het kloppen. Nadien voorzichtig al kloppend het citoen sap. Klop nog stevig door het moet een gebonden massa zijn. Eens dit is bereikt, geleidelijk al kloppende de room toevoegen. Saus is klaar, proef even en voeg eventueel mosterd toe of peper en niet te veel zout gezien de kabeljauw ook al goed gekruid is.

Tevreden van je saus, giet deze over de vis stukken en zet in de oven gedurende 12 min à 20 min, alles hangt af wat de dikte is van je vis. Ik had dikke stukken dus bij mij duurde het toch een 20 tal min. Het is beter dat je af en toe chekt, als je met een vork door de vis kan prikken is hij gaar.

Kook tijdens het bakken in de over de tagliatelle af, volgens te verpakking of met zelfgemaakte of verse tagliatelle dan duurt het enkele minuten. Smakkelijk !

TAGLIATELLE MET SCAMPI,RAAPJES,WORTELEN MET EEN ROOMSAUSJE

103304416_10158340797834383_1440837876397256820_n

Ingrediënten

2 wortelen, 1 bio raapje, 2 eetlepels bieslook gesnippert, 250 gr ongepelde garnalen, 400 ml visbouillon, 1 viskuipje, 200 ml room,1 ui, 1 prei versnippert in lange sliertjes,1 flesje witte wijn, 1 zak scampi’s, verse tagliatelle.

Bereiding

Pel de garnalen en houdt de karkassen opzij.  Doe een klontje boter in een pan met een uitje, laat even aanstoven en voeg dan de karkassen toe. Laat het even meestoven tot de karkassen de jus lossen. Haal alles door een zeef, druk goed aan zodat de jus nog overblijft.

Maak de wortelen en de raap schoon en schil de wortelen en de raap. Snijdt alles in julienne. snijdt de ui ook fijn. Stoom de groenten tot ze gaar zijn. Verhit boter in de pan. Roerbak de wortelen en de raapjes met de ui. Roerbak ze gaar en blus met de witte wijn en de visbouillon en het viskuipje van Knorr, laat even inkoken. Voeg dan de room toe laat saus indikken op een zacht vuurtje.

Bak de scampi’s in een pan gekruid met esplinette en cayennepeper. Bak ondertussen de prei gaar tot bruingebakken en voeg toe tot de bruingebakken scampi’s. Voeg de ingekookte saus aan de scampi’s toe. Werk af met de versnipperde bieslook. Kook de tagliatelle volgens de verpakking eens gaar voeg direct toe tot de warme saus met scampi’s. Kruid nog even na met viskruiden, naar smaak.

Basis saus ik ook heel lekker om tongrolletjes te maken.

SCAMPI ASPERGES IN EEN ZACHT CURRY SAUSJE

Ingrediënten

Scampi’s gepeld en ontdarmt, 250 gr. ongepelde garnalen,  een doosje van 250 gr. mini groene asperges, 400 ml kokosmelk (blik), 1 visbouillonblokje, 1 soeplepel  curry kruiden, peper en zout, sausbinder, boter, peterselie, 1 ui.

Bereiding  

Pel de garnalen en de scampi’s houdt de karkassen opzij. Snijdt een ui in fijne stukjes. Doe boter in een kleine diepe kom stoof de ui aan, gooi de karkassen van de scampi’s en de garnalen in de boter en laat zachtjes aanstoven. Als de geur vrijkomt voeg wat water toe tot de schelpen net onder staan. Laat opkoken. Gedurende een 15 tel minuten. Haal de kom van het vuur. Neem een zeef en houd deze boven een recipiënt. Vang het kookvocht op (heerlijke jus) … druk de schelpen goed aan dat alle jus vrijkomt. Uw basis voor een heerlijke saus is klaar.

Bak de scampi’s aan heel lichtjes niet doorbakken. Kruidt ze met peper en zout. Ze moeten nog rauw zijn binnenin. Bak de asperges kort aan. Voeg de kokosmelk toe samen met de soeplepel curry. Kruidt met peper en zout. Voeg 1/2 kuipje visbouillon toe en 100 ml garnalen/scampi jus toe. (proef af en toe en voeg toe naar believen). Laat alles op een zacht vuurtje sudderen gedurende een 8 tal minuten. Na deze tijd van inkoken voeg je best nu de scampi’s toe aan de saus en laat nog eens 3 minuten meekoken. De scampi’s nemen zo de curry op.  Indien de saus wat te vloeibaar is bindt je de saus op tot een gewenste dikte. Serveer naar keuze en werk af met versnipperde peterselie of zelfs bieslook en koriander.

Je kan dit gerechtje opdienen als voorgerecht met een stukje Frans brood of als hoofdgerecht vergezeld van rijst of linten. Smakelijk !

SCAMPI “DE LA MONTAGNE”

Ingrediënten

1/2 granny Schmit appel, 250 ml room, 250 ml witte wijn, beetje water, 1 blokje visbouillon vis keteltje van Knorr, 2 teentjes look, twee sjalotten, 500 gr scampi’s, 2 koffielepels groene curry pasta.

Bereiding

Snij de sjalotten, look en granny Schmit appel in zéér fijne blokjes. Bak de scampi’s af en zet ze opzij, haal ze uit de pan. Bak in dezelfde pan van de curry pasta, de scampi’s de look, sjalotten en de appel, tot de sjalotten glazig worden. Voeg de wijn toe en laat rustig inkoken, voeg een beetje wijn toe.  Doe het bouillonketeltje in de pan en laat terug een beetje inkoken. Voeg de room toe en laat inkoken, indien nodig een beetje indikken met maïzena. Laat de scampi’s terug in de saus glijden en kook even mee. Serveer met pasta, rijst of een stuk brood.

SCAMPI – PRUIMEN KEBABS

Voorbereidingstijd: 35 minuten.
Totale bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten

3 eetlepels olie, 2 eetlepels fijngesneden platte peterselie, 1 koffielepel citroen zeste, 3 eetlepels citroensap, 1/2 koffielepel zout, 12 rauwe scampi’s, gepeld en gekuist, 3 ontpitte jalapeno pepers, in lengte verdeeld en in vier gesneden, 2 ontpitte pruimen en in zes gesneden.

Bereiding 

Maak een marinade van de olie, peterselie, citroen zeste, citroensap en zout. Zet opzij en hou 3 eetlepels apart voor een dressing. Voeg de scampi’s, jalapenos en pruimen toe aan de marinade. Meng goed onder elkaar.
Verwarm de grill of grillpan.
Maak 4 kebabs door alternerend een scampi, jalapeno en pruim te prikken op een satéstokje en herhaal tot satéstokje vol is. Grill de kebabs, draai een keer om en grill tot de kebabs gaar zijn. Leg op een bordje en doe een beetje marinade over de kebabs.

SCAMPI SAGANAKI

Ingrediënten

Eén blik gepelde tomaten of 5 vleestomaten  Eén sjalot  – Muskaatwijn +- één shotglas  – Peper en zout  – Suiker  – Kaneel – Scampi’s 6 grote per persoon – Feta – Gedroogde thym – voor afwerking één tomaat en verse peterselie

Bereiding

Snij de sjalot fijn. Stoof de fijngesneden sjalot bruin in een beetje boter. Voeg nu het blik gepelde tomaten of de 5 fijngesneden vleestomaten bij de gebruinde sjalot. Giet een beetje Muskaatwijn toe aan de tomaten (niet te veel mag niet domineren). Kruiden met peper en zout.

Voeg een snuifje kaneel toe. Doe een beetje suiker bij de tomaten om de zure smaak van gepelde tomaten te verzachten. Laat een 20 tal minuten sudderen. Voeg nu pas de scampi’s toe. Héél eventjes tot ze net rozig worden. Haal de pan van het vuur. Verdeel de scampi’s over de verschillende ovenschoteltjes (per persoon één).

Snij de feta in kleine blokjes en verdeel ze over de schotels. Doe de gevulde schoteltjes in een voorverwarmde oven van 180°C tot de feta is gesmolten. Onmiddelijk serveren en werk af met wat gesneden verse peterselie en verse fijne tomaten blokjes. Strooi nu wat gedroogde thym over de schoteltjes.

KABELJAUW MET OUZO EN DILLE SAUS

Ingrediënten

Vier moten kabeljauw – Water – Visbouillon in pasta – 250 ml room  – Verse dille – Eén shotglas Ouzo ( Griekse traditionele alcoholishe drank met anijs smaak) – Griekse pasta of tagliatelle – Grijze garnalen en fijngesneden tomaat voor decoratie

Bereiding

Leg de kabeljauwmoten in een kom. Voeg water toe tot halfweg de hoogte van de moten. Voeg, een soeplepel visbouillon pasta toe. Laat sudderen tot de kabeljauw gaar is.

Voeg nu een shotglas ouzo toe en een 125 ml room, laat nu indikken. Indien de saus te vloeiend is kan je een beetje binden met maïzena.

Kook de Griekse pasta of tagliatelle gaar. Doe de verse dille bij de saus.Presenteer in het bord eerst een bodem van Griekse pasta of tagliatelle presenteer daarop de kabeljauwmoot. Giet nu een gedeelte van de saus over de kabeljauwmoot genoeg om met pasta te eten. Versier het bord af met een beetje garnalen en fijngesneden tomaat.

Leave a comment