v. Laten we babbelen over …

DE GRIEKSE KEUKEN

Ελληνική κουζίνα of de Griekse keuken is een zéér traditionele keuken van Griekenland. Het is een mediterrane keuken en kan vergeleken worden met de keuken uit de Balkan, Italië, Anatolië en het midden oosten, leunt ook zéér dicht tegen de Turkse keuken.

Welke kenmerkende producten in de Griekse vinden? Olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, vis en diverse vleessoorten, waaronder ook redelijk veel pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees. De meest voorkomen en toch wel typische ingrediënten zijn kaas, auberging, courgette en yoghurt.

Veel desserts vind je niet in deze keuken en als ze er al zijn is het zéér zoet en bevatten ze noten en honing.

Enkele voorbeelden

Avgolemono : familie van de mediterranse sauzen en soepen die gemaakt zijn van ei en citroensap en vermengd met verhitte bouillon.

Choriatiki : of griekse salade,  vrij vertaald dorpssalade, wordt zowel als voor- of bijgerecht of als hoofdgerecht gegeten.

Dolmades : gevulde bladeren, vaak wordt daarbij gekoze voor druivenbladeren of boerenkool. Het gerecht is afkomstig uit het voormalige Ottomaanse rijk. Dolma wordt in de volkmond vaak verward met Sarma. Dolma komt echter van het Turkse woor doldurmak, wat vullen betekent. En sarma is dan weer een afleiding uit het Turkse woord sarmak welke rollen betekent. De dolmades kent veel variaties. De vulling kan bestaan uit gehakt, meestal lamsgehakt, met speciale kruiden of  uit een vegetarische vulling met groenten, bulgur of rijst.

Gyros : is een traditioneel Grieks fastfood gerecht bestaande uit een grote spies met gegrild varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijke enigzins op shoarma en het Mexikaanse taco al pastor. In Griekenland wordt gyros met plakjes tomaat, ui, aardappel, tzatziki of yoghurt en gewikkeld in een pitabroodje gegeten.

Keftes : een wijdgekend vleesgerecht. Het komt eigenlijk oorspronkelijk van het Perzische woord Küfta wat vleesbal betekent.  Kort gezegd bestaat het gerecht dan ook uit vleesballen die ondergedompeld zijn in een getomateerde saus.

Moussakas : een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine die zijn oorsprond vind in het Ottomaanse Rijk.  Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat daar de moussaka koud wordt opgediend. In de Westerse wereld denkt men meestal dat de moussaka tot de traditionele Griekse keuken behoort. De Griekse variant bestaat uit lagen, vroeger met lamsgehakt maar nu meestal ook al met gemengd gehakt (omdat lamgehakt nogal een uitgesproken smaak heeft). Verdere ingrediënten zijn , uien, kruiden, paneermeel en rode wijn, in plakjes gesneden aubergine, soms ook samen met courgette, en aardappelen, tomaat, overgoten met een witte bechamelsaus en in de oven gebakken met een beetje geraspte kaas er boven op. Deze Griekse moussaka stamt echter waarschijnlijk pas uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De invloedrijke Griekse chef-kok Νικόλαος Τσελεμεντές, die in Wenen was opgeleid, introduceerde Franse elementen (o.a.bechamelsaus) in de Griekse keuken en is mogelijk de bedenker van deze variant van Moussaka.

 

 

 

2 thoughts on “v. Laten we babbelen over …

Leave a comment