j. Cuicina Italiana

PASTASCHELPEN GEVULD MET KAAS MORTADELLE EN HAM

Ingrediënten

400 gram pastaschelpen, 2 uien, 2 tenen knoflook, 4 tomaten, 1/2 chilipeper, 70 gram tomatenpuree, 200 ml passata, rozemarijn, oregano, tijm, peper, zout, suiker, 150 gram Parmezaanse kaas gemalen, 200 gram ham, 200 gram mortadelle, 150 gram geitenkaas zachte, 150 gram ricotta, 1 bol mozzarella, basilicum, olijfolie

Bereiding

Kook de pastaschelpen gaar zoals op de verpakking vermeld, giet deze af en laat koud water over schelpen stormen om de garing te stoppen en af te koelen. Pel de uien en snij fijn, neem de peper en snij deze fijn, neem de tomaten en snij deze in blokjes, neem de lookteentjes en snij ze fijn.  Doe olijfolie in de pan en bak de uien glazig en doe dan de look bij de uien en stoof mee, voeg nu ook de chilipeper toe en laat even meestoven. Doe nu de tomatenpuree bij het ui, look en pepermengsel en laat deze even meestoven. Voeg nu ook de passata toe en doe de kruiden er bij een goeie schuit gedroogde tijm, gedroogde oregano en gedroogde rozemarijn, peper zout en suiker. Laat de saus rustig sudderen onder een deksel. Neem de mortadelle en snij deze in zeer kleine stukjes, alsook de ham. Verwarm de over voor op 200 °c. Neem nu een mengkom groot genoeg en doe de ricotta in de kom, klok een beetje los, voeg de Parmezaanse kaas toe meng terug goed, doe de geitenkaas en beetje losgetrokken bij de rest en meng weer goed onder elkaar doe de mortadelle en de ham toe en meng alle ingrediënten goed onder elkaar. Neem nu een ovenschotel en leeg op de bodem een laagje saus, vul de schelpen met het kaasmengsel en vul zo de bodem van je ovenschaal. Giet de rest van de saus over de schelpen en trek de mozzarella los en verdeel over de ovenschotel. Zet dan in de oven gedurende een 20 min en de laatste 5 min onder de grill.

Smakelijk serveer met een stukje brood, je wil nog graag de saus met en stukje brood opeten.

TAGLIATELLE MET GEROOKTE ZALM ASPERGES GARNALEN MET EN ROMIG SAUSJE

Ingrediënten

verse tagliatelle, 400 gram gerookte zalm in reepjes gesneden, 200 gram garnalen,  400 ml groenten bouillon, 250 ml room, 1 ui fijn gesneden, 1 teentje look fijn gesneden, witte wijn en goeie geut, asperges gepeld 1 pak, 1 handvol peterselie fijn gesneden.

Bereiding

Maak eerst de saus, stoof de uien en de look aan in een weinig bakboter of olijfolie, tot ze glazig zijn. Voeg een goede geut wijn toe en laat de alcohol verdampen, blus de wijn met de groenten bouillon en laat in koken, voeg de room toe aan de saus. Voeg peper toe aan de saus. Laat sudderen. Kook of stoom de asperges tot ze gaar zijn. Giet ze af en stoof ze op een grillpan aan zodat je streepjes krijgt op de asperges. Kook de tagliatelle beetgaar in gezouten water de tijd zoals op de verpakking staat. Laat de saus goed koken, giet de tagliatelle af, laat uitlekken, bekijk de saus en dik eventueel in. Neem de asperges van de grillpan en snijdt ze in stukken. Doe de pasta bij de kokende saus, zet het vuur af, doe de fijn gesneden peterselie, de zalmreepjes en de stukken asperges bij de pasta en de saus meng goed door elkaar kruidt bij indien nodig en serveer zoals op de foto’s.

PESTO PASTA MET PASTINAAK EN RUNDS REEPJES

Ingrediënten

600 gram minuutsteak, 600 gram pastinaak, 250 gram soeptomaten, 100 gram ruccola, 500 gram verse tagliatelle met eieren, pesto siciliano met ricotta, peper, zout, room, harisa, een teentje look en ui.

Bereiding

Schil de pastinaken en snij in kleine blokjes. Snij de snoeptomaatjes in 2. Hak de rucolla grof. Snij de steaks in reepjes. Verhit de olijfolie in een kookpot en stoof de pastinaak 12 minuten aan en kruidt met peper en zout en roer regelmatig om. Bak na een tijdje ook de ui de look mee tot deze gaar zijn. Voeg dat pas de snoeptomaten toe. Bak de reepjes steak apart en en voeg ze toe bij de rest. laat alles samen stoven en doe daar al 2 eetlepels pesto toe en een beetje room. Kook de pasta volgens de verpakking, giet deze af en meng door de pasta 2 eetlepels pesto. Presenteer op een bord en overgiet met de biefstukreepjes en pastinaak. Werk af met wat rucolla.

Smakelijk.

ITALIAANS VLEESBROODJE MET PASTA

84943273_10157944425709383_3874390298645757952_n

Ingrediënten voor het gehaktbroodje

1 kilogram gemengd varkens-rundsgehakt, 3 sneedjes droog en ontkorst witbrood, 1 sjalot, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 ei, 50 gram zongedroogde tomaten in olijfolie, 50 gram zwarte olijven ontpit, 1 eetlepel gerookt paprikapoeder, 1 eetlepel verse tijm gehakt, 1 theelepel gedroogde rozemarijn, peper en zout, 1 theelepel oregano.

Ingrediënten voor de pasta en de tomatensaus.

Pasta, 400 gram tomatenblokjes met look en ui, 1 ui, 2 teentjes look, ricotta.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Versnipper de ui en de sjalot voor het gehaktbrood. Pel het teentje knoflook en wrijf het fijn. Verhit de boter in een braadpan en stoof de ui, look en de sjalot gedurende 2 minuten aan. Haal de pan van het vuur.

Verwijder de korst van het witbrood en verkruimel het witte gedeelte in een grote kom. Meng het gehakt met de broodkruim. Voeg de sjalot, de ui, de knoflook en het ei toe. Kneet goed met je handen. Kneet tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Hak de olijven en de zongedroogde tomaten fijn en voeg deze ook toe aan het gehakt. Hak de rozemarijn en de tijm zeer fijn en voek toe aan het gehakt. Kruid af met een eetlepel gerookte paprikapoeder, de theelepel oregano, peper en zout. Kneet alles nog eens goed dooreen. Vorm een langwerpig gehaktbroodje.

Verhit boter in een pan en laat het gehakt braden aan elke zijde. Vet een bakvorm in neem het gehakt uit de pan en leg het in de beboterde vorm. Leg nog wat boter op het gehaktbrood en laat het ongeveer  40 minuten bakken in de oven. Schep tijdens de baktijd af en toe boter over het gehakbroodje.

Gaar de pasta zoals vermeld op de verpakking. Voor de saus neem een pan, versnipper de ui en de look en bak deze glazig, doe de tomatenblokjes bij de uien en de look. Laat pruttelen kruidt af met peper en zout en voeg oregano toe aan de saus. Voeg ricotta op het einde toe. Je kan bijkruiden met pili pili.

Serveer samen. Smakelijk !

LASAGNE VAN RAVIOLI MET BROCCOLI & BLOEMKOOL.

torteloni lasagne

Ingrediënten

800 gram tomatenblokjes in blik (met look en ui), 250 gram broccoli en 250 gram bloemko, , 400 gram koelverse ravioli, 125 gram belegen kaas, 2 uien, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 theelepel gedroogde oregano, peper, zout en 1/2 theelepel suiker.

Bereiding

Pel en versnipper de uien en de knoflook. Verhit de olie in een ruime pan. Fruit de uien en de knoflook glazig. Roer de tomatenpuree er door en bak kort aan. Roer de tomatenblokjes erdoorheen. Breng op smaak met de oregano, zout, peper en de suiker. Breng aan de kook zonder deksel voor een 10 tal minuten op een laag vuurtje.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Was de broccoli en de bloemkool en snijd hem in kleine roosjes. Kook de broccoli en de bloemkool in kokend water met een snuifje zout gedurende een 4 tal minuten en laat uitlekken ze moeten wel gaar zijn.  Rasp de belegen kaas. Schenk wat tomatenblokjes op de bodem van de ovenschotel, verdeel de broccoli  en de bloemkool in de ovenschotel, verdeel dan ook de ravioli op de bloemkool en broccoli. Giet de tomatenblokjes over de ravioli en bouw eventueel nog een laagje indien mogelijk. Bestrooi met de geraspte kaas en bak in de oven nog een 15 minuten door.

Serveer smakelijk !

RIGATONI MET KOTELET & RICOTTA

penne met kerstomaten met varkensreepjes

Ingrediënten

400 gram varkenskoteletten zonder bot, 3 wortelen, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 400 gram rigatoni pasta maar penne ook goed, boter, 250 gram cherrytomaten, 1/2 bosje bieslook, 100 gram ricotta kaas, 50 gram geraspte Parmezaanse kaas 1-2 theelepels citroensap, 1 bouillonblokje pasta en rijst, pasata, oregano, 200 ml kookvocht, peper en zout.

Bereiding

Breng water aan de kook met een snuifje zout en kook de pasta zoals op de verpakking staat vermeld. Snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Schrap de wortelen en schraap linten van de wortels. Pel en versnipper de uien en de knoflook.

Verhit boter in een pan en bak het vlees gedurende een 4 tal minuten rondom en neem ze dan ook direct uit de pan. Bak de wortel, de ui en de knoflook ongeveer een 5 tal minuten in het bakvet. Breng op smaak met een snuifje zout. Was de cherrytomaten en snijd ze in 2. Voeg de tomaten toe aan de groenten en bak nog een extra 2 minuten mee. Was de bieslook en hak deze fijn.  Neem ongeveer een 200 ml kookvocht uit de pan alvorens de pasta af te gieten. Giet de pasta af en doe direct weer in de kom. Meng het vlees, de groenten, de ricotta, de Parmezaanse kaas, het kookvocht een beetje pasata en oregano samen. Spatel de bieslook door de pasta en breng op smaak met peper en zout en op het laatste het citroensap.

MACARONI MET AUBERGINE, COURGETTE, MOZZARELLA & SPEK

Ingrediënten

1 courgette, 200 gr korte macaroni, 1 aubergine, 250 gram verse tomaten of 1blik ongepelde tomaten, 100 gram mozzarella, 30 gram parmezaanse kaas, 1 takje verse basilicum, 2 teentjes knoflook, olijfolie, peper en zout, 100 gram gerookt spek.

Bereiding

snij de gewassen ongepelde courgette en aubergine in de lengte doormidden. Snij beide delen in schijfjes. Verhit olie in een pan  en doe er de courgettes chijfjes en de aubergine schijfjes in. Let er op dat je altijd genoeg olie in de pan hebt want aubergine en courgette slorpen veel vet op. Laat de schijfjes goudbruin bakken. Snij de tomaat in stukjes en meng ze door de aubergine en courgette. Pers de teentjes knoflook bij de tomaten, aubergine en courgette. Breng verder op smaak met peper en zout, roer goed om en laat zachtjes verder sudderen. Kook ondertussen de pasta in ruim water met zout. Als de pasta gaar is giet je de macaroni af, schep hem bij de aubergine, courgette en tomaat. Roe r stevig om. bak de spekblokjes apart en voeg op het laatste moment bij. Voeg toe aan de pasta, roer nog eens stevig om. Neem de basilicum snijdt fijn en voeg toe laat nog even meesudderen. Snij de mozzarella in kleine stukjes . Haal van het vuur en roer de mozzarella onder de pasta.  Dien onmiddelijk op met gemalen parmezaanse kaas.

PENNE MET GEVULDE COURGETTEBLOEMEN

Ingrediënten

500 gram penne, 2 augberignes geschild en in blokjes, een scheut olijfolie, 4 courgettebloemen vast aan courgette of losse en 1 courgette in fijne blokjes gesneden, 25 kleine kerstomaatjes in stukjes gesneden, 10 eetlepels ricotta, 6 eetlepels gemalen Parmesaanse kaas, mortadella in schijfjes gesneden, 1 bolletje mozzarella in blokjes gesneden, 4 eetlepels fijngesneden basilicum, vers gemalen zwarte peper en zout, tomatencoulis (niet echt nodig maar wel lekker).

Bereiding

Kook de penne beetgaar in water met een scheutje olijfolie. haal de bloem van de courgette en snijd de courgettes in kleine blokjes; bak de aubergine krokant in een scheutje olijfolieen breng op smaak met peper en zout. Doe de courgettes en kerstomaten erbij en bak al roerend enkele minuten mee. Voeg enkele eetlepels kookvocht van de pasta toe en laat nog eens 5 minuten zachtjes mee pruttelen. Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas en de basilicum en breng goed op smaak met peper en zout. Vul de courgettebloemen om met het mengsel en bak krokant in een scheutje olijfolie. Werk de saus af met de rest van de basilicum. Giet de pasta af en roer door de saus. Schep de mortadella en mozzarella eronder en verdeel over de borden. Werk af met een beetje tomatencouli.

PIKANT RUNDSVLEES, SLUIMERERWTJES, KAPPERTJES, PARMEZAANSE KAAS & TAGLIATELLE.

Ingrediënten

400 gram tagliatelle, 2 teentjes knoflook, 1 stukje rode peper, 2 tomaten, 3 eetlepels vloeibare margarine met olijfolie, 300 gram rundergehakt, 1bouillonketeltje vlees, 4 eetlepels kappertjes, 300 gram sluimererwten, 50 gram Parmezaanse kaas.

Bereiding

Eerst de tagliatelle gaarkoken volgens de instucties van de verpakking en afgieten. Pel en snijdt de look fijn. Snijdt de rode peper fijn. Snijdt de tomaten in fijne stukjes. Verwarm de margarine in een wok of braadpan en roerbak de rode peper en de knoflook gedurende 1 minuut. Voeg het gehakt toe en roerbak het gehakt tot bruine kleur en rul. Voeg de tomaten toe en bak ze nog even mee gedurende een 2 tal minuten. Voeg het bouillonketeltje toe, laat het smelten en roer om. Voeg de kappertjes toe en laat de vleessaus gedurende een 10 tal minuten garen. Snijdt de sluimererwten in puntjes en kook ze gedurende een 3 tal minuten in een ruime kom gedurende 3 minuten. Giet ze at en schep ze samen met de tagliatelle door de vleessaus. Voeg naar smaak peper en zout toe. Verdeel de pasta met vleessaus over de vier borden en strooi er de Parmezaanse kaas over.

PASTA MET BOURSIN

Ingrediënten

Gehakte spinazie naar behoefte, champignons naar keuze, 400 gram fussili gekookt, 250 gram Boursin Cuisine light, 200 gram rauwe ham, 4 eieren, 400 mililiter magere melk, peper, zout en1 koffielepel olijfolie.

Bereiding

Kook de pasta al dente. Verwerm de spinazie en meng de Boursin er doorheen. Bak de champignons  met de kleine stukjes versneden rauwe ham in een koffielepel olijfolie. Mix de magere melk met de eieren en krijdt met peper en zout naar smaak. Bedek een overschotel met de pasta en meng daar doorheen het spinazie-Boursin mengsel. Doe dan de gebakken ham met de champignons en tot slot het mengsel met de ei en de melk. Zet gedurende een 20 minuten in een voorverwarmde oven, zodat het ei stilletjes aan kan stollen. Smakelijk, ik werkte het af met nog wat geraspte kaas. Dit is een groenten pasta maar er kan gerust een kipfiletje bij.

MACARONI KAAS & SPEK

51697109_10157017126274383_1911950935727276032_n

Ingrediënten

400 gr macaroni, zout, peper, 4 eieren, 100 gr roomkaas met kruiden, 250 ml melk, 2 eetlepels kruidenboter, 7-8 dunne plakken spek, 150 gr erwten (diepvries), 100 gr oude kaas, Italiaanse kruiden, 1 grote ui.

Bereiding

Kook de macaroni volgens de aanwijzing op de verpakking, in water met zout. Laat uitlekken in een vergiet.

Snijdt de ui in fijne ringen en stoof aan tot goudbruin zet opzij. Roer de eieren, de roomkaas en de melk door elkaar en klop op tot een smeuïge massa kruidt stevig met peper en zout.

Vet de ovenschotel in met de kruidenboter, leg nu de plakjes spek tegen de wand van de ovenschotel (neem de langste zijden). Laat 5 cm over de schotel liggen naar buiten toe. Doe de macaroni in een kom en meng met de erwten en de ui. Roer voorzichtig maar goed om zodat alle ingrediënten goed vermengd zijn. Doe de omgeroerde pasta in de ovenschotel op de spekreepjes. Giet nu de eiermelk over de pasta, verdeel goed. Klap nu de overhangende lappen spek naar binnen. Rasp de oude kaas en strooi over de pasta. Verdeel nog wat vlokjes kruidenboter over de pasta (niet te veel). Bak de ovenschotel in de oven voor 30-40 minuten in een heteluchtoven op 175°c en andere oven op 200 °c. En Gratineer op het einde van de rit.  Serveer met een salade … smakelijk !

STOEMP OP ZIJN ITALIAANS MET EEN SPIEGELEI.

IMG_4064

Ingrediënten

1 rode paprika, 125 gr veldsla, 1 kg aardappelen, 2 rode uien, 2 tenen look, 3 eetlepels half gedroogde tomaten, 4 eieren (1 of 2 per persoon), 5 eetlepels rode pesto , peper en zout

Bereiding

Schil de aardappelen en snijdt ze in stukken. Snipper de rode ui  en de look fijn. Verwijder de zaadlijsten en de pitjes van de paprika en snijdt fijn. Snijdt de half gedroogde tomaatjes fijn. Ontdoe de veldsla van de steeltjes.

Kook de aardappelen gaar gedurende een 20 tal minuten. Dat in licht gezouten water. Giet af en stamp tot een fijne puree. Kruid goed af met peper en zout. Verhit ondertussen een beetje boter in een pan en stoof de ui en look aan, eens glazig voeg je de paprikablokjes toe en bak gaar.

Meng de gestoofde groenten, de pesto, de fijngesneden half gedroogde tomaten voor de puree en kruid af met peper. Bak de eieren in als een spiegel ei en presenteer op een hoopje puree. Zo kan het eigeel zalig lopen op de puree.

Een ware lekkernij ! Smakelijk !

TOMATEN RISOTTO MET CHORIZO, SPINAZIE & WITTE KAAS

IMG_4063

Ingrediënten

2 uien, 2 tenen look, 300 gr risotto rijst, 1 blik tomatenblokjes 400 gr, 1 liter hete kippenbouillon ( getrokken van 1 tablet of kuipje) 150 gr chorizo, 600 gr spinazie, 160 gr witte kaas feta, room

Bereiding

Snijdt de uien en knoflook fijn. Verhit boter in een pan. Voeg de ui toe en fruit een 3 tal minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de risotto rijst toe en bak al roerende gedurende 3 minuten.  Opgelet ze moeten glazig zijn. Voeg de tomatenblokjes toe en roer tot het vocht bijna opgenomen is. Voeg nu telkens een scheut van de bouillon toe en blijf roeren tot deze is opgenomen en herhaal dit tot de  rijst gaar is, dit kan toch een 25 minuten in beslag nemen. Opgelet de risotto moet gaar zijn desnoods nog wat water bijvoegen en room.

Verwijder ondertussen het vel van de chorizo en snijdt in stukken, niet te groot. Verhit in een pan een beetje boter en bak de chorizo krokant. Neem de chorizo uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier zodat de chorizo krokant wordt. Laat het bakvet in de pan zitten en bak er de spinazie in klaar.

Risotto is klaar haal van het vuur en voeg de verkruimelde kaas toe. En rest nu nog de borden te dresseren.  Maak een half bolletje risotto, leg daar een hopjes krokante chorizo op een beetje spinazie. Eet smakelijk !

MACARONI MET KAAS & VLEES

 IMG_6940

Ingrediënten

2 eetlepels olijfolie, 1 uit gesnipperd, 1 teen knoflook fijngesneden, 500 gram rundergehakt, 200 gr zoet mais uit een blik en uitgelekt, 400 gram tomaten uit een blik in blokjes, 1 theelepel provinciale kruiden, 225 gr macaroni, 40 gram boter, 40 gram bloem, 300 ml melk, 2 theelepels Dijon mosterd, 200 gram cheddar geraspt, peper en zout.

Bereiding

Verhit de olie in een pan. Bak de ui en het knoflook op een laag vuur. Roer af en toe bakken gedurende 5 minuten. Voeg het gehakt toe en zet het op een lager vuur en bak al roerend met een houten lepel in 8- 10 minuten rul en gelijkmatig bruin.

Roer de mais, tomaat en de kruiden erdoor en breng de saus op smaak met peper en zout. Temper het vuur, dek de pan af. 25- 30 minuten pruttelen.

Breng een grote pan gezouten water aan de kook, doe de macaroni erin en kook de pasta zoals op de verpakking gaar.

Laat intussen de grill warm worden> Laat de boter in een andere pan smelten, strooi de bloem erin en laat het mengsel al roeren 2 minuten op het vuur staan. Neem het boter- bloemmengsel van het vuur en doe beetje bij beetje de melk bij het mengsel. Temper het vuur en laat de saus gedurende 5 minuten op het vuur binden. Neem de pan weer van het vuur en roer de kaas door de saus tot de kaas gesmolten is. Voeg de lepels mosterd door de saus.

Giet de macaroni af en roer door de kaassaus. Lepel het gehakt mengsel in een ovenschotel en verdeel het macaroni mengsel of het gehakt strooi nog was kaas over en zet een 4 tal minuten onder de grill.

LASAGNE SOEP

IMG_4039

Ingrediënten

2 uien, 4 teentjes look, 6 takjes oregano, 6 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, olie, 1 kg gemengd gehakt, 3 theelepels tomatenpuree, zout, peper, paprikapoeder, suiker, 1,5 kg tomaten (blik) 1 bouillonblokje groenten, 8 lasagne bladen,  50 gram parmezaan, 4 eetlepels roomkaas met kruiden. 250ml water.

Bereiding

Schil de uien en snipper deze fijn. Doe hetzelfde met de look teentjes. Was de oregano , de tijm en de rozemarijn. Rits de blaadjes van de tijm en oregano van de takjes en snipper fijn. Ontdoe de naadjes van de rozemarijn en snipper fijn.

Verhit de olie in de pan en bak het gehakt aan op een hoog vuur. Voeg de ui, look, rozemarijn, tijm en oregano toe en bak kort aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak aan. Breng op smaak met peper van de molen en zout. En voeg meteen ook het paprikapoeder en de suiker toe. Voeg nu de tomaten uit een blik toe. Voeg het bouillonblokje en de 250 ml water toe. Roer alles goed om en breng aan de kook.

Verwarm de oven op 180°C, breek de lasagne bladeren in grote stukken en spatel ze door de soep. Bak in de oven gedurende 30 minuten. Rasp de parmezaan fijn. Serveer de lasagnesoep met een lepel kruidenkaas.

GNOCCHI MET BOSCHAMPIGNONS & REEPJES KALFSVLEES.

IMG_7014

Ingrediënten

2 sjalotten, 1 teentjes look, 2 bosuitjes, 500 gram bos champignons of pijp ajuin, 600 gram kalfsfilets, 4cl olijfolie, peper van de molen, zout, 2cl of 1 eetlepel sojasaus, 2cl of 1 eetlepel balsamicoazijn, 2 dl room, 500 gram gnocchi, 200 gram Parmezaanse kaas.

Bereiding

Snijdt de sjalotjes en de look fijn. Snijdt ook de pijp ajuintjes of bosuitjes fijn. Reinig de bos champignons en snijdt ze in stukken of in schijfjes.

Snijdt de kalfsfilets in reepjes van ongeveer een 1 cm breedte en snijdt de reepjes dan in de lengte nog eens in 2. Bak de reepjes in de hete olijfolie en kruidt af met peper van de molen en zout. Bak de reepjes bruin en voeg dan de sjalotten, de bos ajuin en de look toe en laat even meebakken en kruidt nog eens stevig met peper van de molen.

Eens je de sjalotjes glazig ziet, blus je met de sojasaus, balsamicoazijn en room en laat terug even doorkoken. Kook ondertussen de gnocchi in licht gezouten water. De gnocchi zijn gaar als ze komen bovendrijven> Schep ze uit met een schuimspaan en voeg ze bij het vlees. Roer alles goed om en serveer. Werk af met een beetje peterselie en geschaafde Parmezaankaas.

PS : je kan de saus ook pimpen met Noily Pratt, Madeira of Ricard, elk een aparte smaak. En je moet natuurlijk graag alcohol in de saus hebben. Voor ieder een smaak. Met of zonder allen even lekker smakelijk !

LASAGNE MET SPINAZIE & VERSCHILLENDE SOORTEN HAM

 IMG_8899

Ingrediënten 

100 gram gemalen kaas (voor de afwerking), 3 sneetjes gerookte ham, 400 gram gekookte ham,  24 velletjes lasagne, 100 gram gemalen kaas ( voor de roux), 5 dl melk, 30 gram bloem, 30 gram boter, 1 teen knoflook,  400 gram spinazie, een snuifje kristalsuiker, 2 blaadjes laurier,  enkele takjes tijm en rozemarijn, 800 ml tomatenblokjes in blik, 2 dl. witte keukenwijn, 70 gram tomatenconcentraat, een halve chilipeper, 2 tenen knoflook, 1 ajuin, olijfolie, nootmuskaat, peper en zout.

Bereiding spinazie

Was de 400 gram spinazie en verwijder de harde steeltjes. Laat goed uitlekken in een vergiet. Smelt een klontje boter in een pan. Neem de knoflook, pel het teentje en snijdt in 2 delen, het ene deel versnipper je, het andere deel prik je op een vork. Eens de boter gesmolten is bak je de versnipperde look mee. Stoof de spinazie mee met de versnipperde look en roer regelmatig om met het teentje look dat op het vork geprikt zit. Eenmaal gaar, moet je de spinazie in een zeef leggen en het overtollige vocht verwijderen.

Bereiding kaassaus

Neem de 30 gram boter en smelt de boter in de pan. Voeg de bloem toe. Laat al bakkende opdrogen. Eventjes meebakken tot je de geur van koekjes krijgt, roer regelmatig om. Haal de pan van het vuur en voeg 5 dl. melk toe aan het bloemmengsel. Blijf roeren tot de saus indikt. Eens dik mag je de 100 gram kaas toevoegen naast het vuur goed doorroeren en laten smelten. Kruidt met peper en zout en nootmuskaat.

Bereiding tomatensaus

Doe een scheutje olijfolie in een pan. Pel en snipper de ui en stoof hem in de olijfolie. Neem de twee knoflook teentjes en versnipper deze fijn.  Doe deze bij de ui in de olijfolie. Doe hetzelfde met de halve chilipeper en stoof deze ook mee in de olijfolie. Doe de 70 gram tomatenpuree in de pan en laat even meebakken. En blus met de 2 dl. witte wijn en laat helemaal droogkoken. Giet er de 800 ml. tomatenblokjes bij. Spoel de blikken uit met wat water en giet bij de tomaten. Leg de tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes in de saus. Voeg het suiker toe een laat alles rustig sudderen op ene aangepaste temperatuur niet te hoog ! Haal de tijm, rozemarijn en laurier uit de saus en mix de saus met een staafmixer fijn.

Afwerken en serveren

Schep wat tomatensaus op de bodem van de schotel. Bedek deze goed. Verdeel een laag lasagne vellen over de saus. Ga verder met een laag gekookte ham en een laag spinazie, moet niet helemaal bedekken gewoon verdelen moet geen volledige laag zijn. Leg er nu een laag lasagne vellen op dan een laag kaassaus, een laag ham en dan een laag spinazie.  Blijf lagen maken tot alles op is. Je moet eindigen met een laag tomatensaus die royaal over de vellen verdeeld mag worden. Leg op de tomatensaus de gerookte ham en bestrooi met een goede laag gemalen kaas. Bak in een voorverwarmde oven op 200°c gedurende een 30 tal minuten. Smakelijk !

VERSE RAVIOLI MET HAM & GEITENKAAS

image

Ingrediënten  pastadeeg

300 gr. bloem voor pasta, 3 eieren, beetje zout

Ingrediënten ravioli vulling

8 sneetjes gedroogde Italiaanse ham, 250 gr. geitenkaas, 50 gr. Parmezaanse kaas blok, peper, Italiaanse kruiden.

Ingrediënten saus

1 sjalot, 1 teen knoflook, 1 bakje tros kerstomaten, olijfolie, verse basilicum, een beetje Parmezaanse kaas, peper en zout

Extra materiaal

gekartelde pastasnijder, blender, plastieken spuitzak

Bereiding pasta deeg

Stort de bloem om het aanrecht, maak een kuiltje in de bloem zodat je een soort van vulkaantje vormt. Breek de eieren en stort deze geklust in het kuiltje. Meng met je vork de eieren zorgvuldig met de bloem, zodat je een vaste vorm krijgt. Kneed verder met je handen tot een egale massa. Blijf aan de slag tot je een solide bol deeg krijgt. Wikkel hem in een plastiekfolie en leg hem op een koele plaats.

Bereiding ravioli vulling

Snijdt de ham in kleinere reepjes en doe deze in de blender, maal het vlees fijn (niet de lang blenden). Voeg de stukjes geitenkaas toe en mix alles tot een egale mengeling. Rasp de Parmezaanse kaas erbij en voeg wat peper en Italiaanse kruiden, mix alles nog een laatste keer samen en proef het resultaat. Schep de ravioli vullling in de plastiek spuitzak, en leg in de koelkast.

Bereiding ravioli

Haal de deeg uit de koele berging, en verdeel de bol in twee gelijke delen. Strooi wat bloem op het aanrecht. Neem een deegrol en rol de stukken deeg uit tot een fijne lap deeg, maak twee identieke deeglappen. Ik vormde ze met mijn pastamachine maar smallere lapjes. Spuit toefjes vulling op het deeg (eerste lap), doe dat in rijen van telkens 3 cm ruimte tussen elke toefje vulling. Leg het tweede lap deeg op de eerste en druk deze voorzichtig aan, in het bijzonder rond die toefjes vulling. Daar mogen geen luchtbellen in achterblijven. Snij met een pastasnijder met een kartelkant het deeg in identieke vierkantjes van ongeveer 5 cm op 5 cm.  Druk de kantjes nog een extra aan maar wees voorzichtig.

Afwerking en saus

Vul een pot met water en breng aan de kook met een beetje zout. Snipper de sjalot fijn en plet de look tot pulp. Spoel de kerstomaatjes en verwijder de groene steeltjes en snij ze in halve of vier deeltjes.  Zet een stoofpot op een stevig vuur, schenk er wat olijfolie in en stoof de sjalot en look aan tot ze glazig worden. Voeg nu de tomaatjes toe en laat meestoven.Leg de ravioli in de pan met kokend water. Ze zullen op de bodem zakken, van zodra ze bovendrijven, zij ze gaar. Reken op een  3 tal minuten. Leg de ravioli in de pan met de tomaatjes en schep er dan wat kookvocht bij. Serveer op een bord, verkruimel er basilicum blaadjes over en wat Parmezaanse kaas. Nog een laatste draai van de pepermolen en serveer warm. Smakelijk

PASTA AMATRICIANA

10013825_10153138957514383_4476867586468492031_n11988449_10153561864079383_1102943596475356864_n

Ingrediënten

400 gr. pasta, 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, 2 rode pepers, 4 tomaten, 2 dl tomaten coulis uit blik of vers, 1 dl witte wijn, olijfolie, spekjes, chili vlokken.

Bereiding

Snipper de look, de rode pepers en de sjalotten fijn, stoof ze aan in de olijfolie, eens glazige uitjes blussen met de witte wijn. Snij de rijpe tomaten fijn (ik heb ze vervangen met kerstomaten aan een takje) in stukjes, voeg toe aan het geheel en laat samen met de tomaten coulis  of passata en laat samen 5 minuten sudderen. Kook de pasta al dente.  Neem een andere pan en bak de spekjes aan en voeg ze bij de saus.  Eens de pasta gekookt is onder de saus mengen en klaar is kees.

Ik heb nog een klein geheimpje hierbij, omdat de tomaten het een beetje zurig kan maken heb ik een hulpje bij de hand, ik doe er twee grote knepen De Vos de Lemmens Argentina saus bij, het maakt het een beetje pittiger. (maar dit blijft onder ons).

MACARONI MET GEITENKAAS EN PARMAHAM

10428619_10153128689154383_8966963783063426953_n

Ingrediënten

500gr macaroni, 1 eetlepel boter, 1 ui fijngesnipperd, 100 gr  parmaham in reepjes geknipt, 500 ml soja room (ik heb light room gemengd met sojaroom) 200gr geitenkaas Chavroux, 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, Gryère gemalen, veel peper en zout en Italiaanse kruiden.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C. Kook de macaroni al dente in gezouten water. Laat uitlekken en hou warm. Verhit ondertussen de boter in een diepe pan en fruit zachtjes de uien aan tot ze transparant zijn. Voeg dan de ham toe en bak nog een 2 minuutjes aan, voeg dan de room toe en de geitenkaas. Roer goed om tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. Meng nu de pasta er onder. Meng goed.

Schep alles over in een ovenschaal, bestrooi met de Parmezaanse kaas en Gryère en bak nog een 20 minuten in de oven tot de bovenkant krokant bruin is.

POLPETTE DI SALSA DI POMODORO CON RICOTTA

10271479_10152350080094383_472438006029838659_n

Ingrediënten

Zout peper, 1 ui, 1-2 teentjes look  (ik gebruikte er twee), 500 gr gehakt gemengd, 1 tot 2 lepels olijfolie solo mag ook hoor, 1,5 eetlepel tomatenpuree, 1 theelepel bloem, 400 ml blik tomatenblokjes, pizzakruiden, pasta ( linguine of dikke spaghetti of linten) 100 gr ricotta meer mag ook hoor… Melk 150 ml water.

Bereiding

Breng ruim water aan de kook.

Pel en snijdt de ui en look fijn. Meng de helft van de ui bij het gehakt. Breng deze op smaak met peper en zout, en vorm beet grote gehaktballetjes.Verhit de olie in de pan en bak de gehaktballetjes zachtjes gaar. Als de balletjes gaar zijn haal je ze uit de pan en hou je ze opzij.

Opgelet de pan niet reinigen, bak de ui en look aan in de pan van de gehakt balletjes tot ze glazig zijn met wat olie. Bak het tomatenconcentraat en de bloem kort mee aan. Voeg de tomatenblokjes toe samen met 150 ml water. Breng dit aan de kook.Kruidt de saus af met een paar draaien aan de molen en voeg de pizzakruiden toe naar smaak.

Kook gedurende tien minuten en voeg indien nodig water bij. Kook de pasta volgens de verpakking, of als je homemade pasta hebt nog beter natuurlijk.

Roer de ricotta door de saus…. Voeg de balletjes toe en laten nog eventjes sudderen om de balletjes op te warmen, voeg wat kookvocht toe van de pasta, en als je ziet dat de saus wat te dik wordt voeg je er wat melk bij… Voeg de pasta in de saus roer goed om smakelijk….Dien op in een diep bord..

CITROEN – RICOTTA PESTO MET PASTA EN RIVIERKREEFTJES

Ingrediënten :

400 gr penne, 2OO ml passata, 1 pakje mini trostomaatjes,1 teentje look, 2 eetlepels oregano, 300 gr rivierkreeftjes, 1 chilipeper, 250 gr ricotta, 60 gr geraspte parmezaan, 1 onbehandelde citroen, 1 bosje basilicum, pizzakruiden, Italiaans keteltje van Knorr, 1 bouillonblokje voor pasta en rijst Knorr

Bereiding :

Kook de pasta gaar zoals op de verpakking te samen met het bouillonblokje pasta en rijst van Knorr.

Boen de citroen schoon en rasp de schil. Snij het pepertje in ringen. Hak de basilicum fijn (hou enkele blaadjes apart voor het afwerken.

Neem een mixer en een mengkom. Doe in de mengkom de ricotta 1 eetlepel citroenschil en de basilicum, mix goed tot je een gladde pesto verkrijgt. Doe wat peper en zout om te kruiden, naar keuze.
Snij de mini trostomaatjes fijne en een teentje look. Doe boter in een kom, fruit de look aan en bak de trostomaten op, voeg de passata toe en laat sudderen. Voeg een snuifje pizzakruiden toe. Nu kan ook het Italiaans keteltje van Knorr bij de tomaten. Eens de mini trostomaatjes gaar zijn mag je de saus mixen. Voeg 2 lepels pastakookvocht toe.
Verhit olijfolie in een aparte pan en bak de rivierkreeftjes en de chilipepers aan, heel kort.
Giet de pasta af en vermeng dit met de tomatensaus. Meng er de rivierkreeftjes onder. Serveer op een bord en leg een lepel citroen-basilicum ricotta pesto op de pasta, werk af met een blaadje basilicum. Smakelijk.

Tip:

Pas op met de chilipepers, die kunnen het gerecht overheersen. Wrijf nooit met je handen in je ogen.
Heb je ricotta pesto over? Geen nood het is ook superlekker op een bruschetta of op een broodje samen met een plakje rauwe ham.
Heb je nog rivierkreeftjes over die gebakken zijn? Dan kan je die in een kommetje als hapje geven.
Smakelijk !

MAC AND CHEESE

Ingrediënten : 

1 koffielepel gedroogde basilicum, komijn en gedroogde oregano, peper, zout, 720 ml tomatenblokjes uit blik, 1 kg rundsgehakt, 1 eetlepel fijngesneden look, 250 gr fijngesneden ui, 250 gr fijngesneden groene paprika, 2 eetlepels olie, 500 gr macaroni, 300 gr gemalen cheddar kaas

Bereiding :

Kook de macaroni zoals op de verpakking is vermeld, eens gekookt laat uitlekken in vergiet en zet opzij.Doe de olie in een pan en laat warm worden. Voeg de paprika, ui en look in de olie en bak tot ze gaar zijn. Voeg nu het gehakt toe en bak tot het gehakt gaar is. Voeg de tomaten toe aan het vlees, kruid met peper en zout naar eigen smaak. Voeg nu de oregano en basilicum toe, nadien ook de komijn (opletten met komijn; het kan zeer sterk afkruiden dus geleidelijk aan toevoegen en proeven). Neem een grote kom en voeg de macaroni en het vleesmengsel samen. Roer goed zodat alles goed gemengd is.

Neem een grote ovenschotel en verdeel de macaroni en vleesmengeling in de schotel. Verdeel de gemalen cheddar over de macaroni en bak in de oven op 170° C gedurende een 25 à 30 minuten. Haal de schotel uit de oven zodra je ziet dat de kaas bruin gekleurd is en bubbelt. Smakelijk!

Tip: je kunt het rundsgehakt vervangen door gemengd gehakt of kippengehakt!

Leave a comment