e. Soepen

WORTELSOEP MET MASCARPONE

thumbnail_image8 (1)

Ingrediënten

1 ui, 300 gram wortelen, 2 eetlepels olijfolie, 5 dl. water, 1 kippenbouillonblokje, snuifje kristalsuiker, 1 theelepel currypoeder, 2 eetlepels mascarpone, snuifjes paprikapoeder, bieslook peper en zout.

Bereiding :

Versnipper de ui. Reinig de wortels en snijdt ze in blokjes. Stoof de blokjes aan in een beetje olijfolie en voer er het water en het kippenbouillonblokje aan toe. Kruid met peper en zout, een snuifje suiker en curry poeder. Gaar onder een. Mix de soep en zeef deze. Proef de soep en kruid bij waar nodig voeg op het laatste de paprikapoeder toe en de mascarpone. Mix de soep nog eventjes. Serveer met bieslook en nog een snuifje paprikapoeder.

WITLOOF-KERRIE-KOKOSSOEP

witloof

Ingrediënten

2 sjalotten, 4 stronkjes witloof, 100gr aardappelen, 1 theelepel suiker, snuif kerriepoeder, 750 ml water, 200 ml kokosmelk, 4 eetlepels vloeibare room, sneetjes gerookte zalm, 1 bouillonblokje groenten.

Bereiding

Pel en versnipper de sjalotten. Snij de harde kern uit het witloof snij in twee en dan in vier. Haal de beschadigde blaadjes van het witloof af. Schil de aardappelen en snij ze dan in kleine stukken. Laat de boter smelten in een kookpot met een dikke bodem, fruit de uien aan maar laat ze niet bruinen. Voeg dan het witloof, de suiker en het kerriepoeder toe. Roer af en toe om voeg kort daarna de aardappelen toe. Giet de 750 ml water bij en breng aan de kook gedurende 15 minuten. Kruid nu nu de soep met peper en zout. Zodra de ingrediënten gaar zijn mag je de soep mixen. Zet de pan van het vuur en voeg de kokosmelk toe. Verdeel in een kommetje met een beetje room werk af met platte peterselie, bieslook een versnipperde gerookte zalm. Smakelijk geniet !

MAIS KOKOSSOEP

mais-kokossoep

Ingrediënten

8 lente uitjes, 1 stuk gember, 800 gram maïs blik, 500 ml kokosmelk, 2 groenten bouillonblokjes, 900 ml water, peper en zout.

Bereiding

Maak de lente ui schoon en snijdt hem in ringen. Houd 2 eetlepels van het groene gedeelte van de lente ui apart. Schil de gember en hak hem fijn. Geit de maïs af en laat uitlekken. Verhit boter in een pan, fruit de lente u en de gember gedurende een 3 tal minuten.  Voeg de maïs toe aan de gember en fruit kort mee. Blus af met de 900 ml water  en de kokosmelk. Breng aan de kook , roer de bouillonblokjes toe en kook gedurende een 8 tal minuten. Neem van het vuur en pureer fijn met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.  Verdeel de soep over de bekers en garneer met de lente uit en de maïs.

RODE LINZENSOEP

Knipsel

Ingrediënten

3 tomaten, 1 wortel, 1 selderstengel, 1 rode paprika,  2 rode uien, 2 tenen knoflook, thijm, 1 stukje gember, laurierblad, 1 zakje rode linzen, 2 groenten bouillonblokjes. 1 liter water.

Bereiding

Was de groenten, Snijdt de tomaten, wortel, selderij en rode paprika in blokjes. Schil de ui en knoflook en snijdt ze klein. Rits de blaadjes van de tijm af. Schil de gember en snijdt in kleine blokjes.  Doe de boter in de pan en bak de ui, wortel, selderij, rode paprika, gember en het laurierblad 3 minuten op een hoog vuur. Voeg de tomaten toe en bak 2 minuten op een hoog vuur. Voeg de rode linzen, groenten bouillonblokjes en water toe, breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan.  Haal het laurierblad uit de soep en pureer de soep met een staafmixer.

SAFFRAANSOEP MET BROOD EN PREI

Ingrediënten

2 blokjes bouillon van rund, 100 gr oud brood, 2 stronken prei, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1/2 capsule saffraan, 2 eetlepels olie, 2 eetlepels fijngesneden peterselie voor garnituur.

Bereiding 

Snij de ui en de prei grof en laat stoven in de kom samen met het geperste knoflookteentje. Snij het brood in kleine stukjes en toe met 1 liter water.  Doe de bouillonblokjes bij de groenten. Dek de pot af en breng aan de kook laat vervolgens koken gedurende een 15-20 minuten. Voeg de saffraan toe en laat nog een 5 minuten rusten. Mix dan de soep.

SOEP VAN POMPOEN – WORTEL EN GEMBER

IMG_8747

Ingrediënten  

1 kleine peer pompoen, 2 wortels, 2 uien, een stuk gember van 5 cm, 2 tenen knoflook, 1,5 liter water, 2 bouillonblokjes groenten, curriepoeder en harisapoeder, room.

Bereiding  

Snijdt de peervormige pompoen in kleine stukken, verwijder wel de pitten. Schil de wortelen en snijdt ze fijn. Snijdt de ui fijn. Neem het stuk gember en schil, snijdt nadien in kleine stukken. Pel de 2 knoflook teentjes en snijdt deze fijn.  Neem boter en laat deze smelten in de kookpot, stoof nu de ui, gember en look samen aan, en voeg de pompoen toe, bak even mee. Voeg het vocht toe en laat sudderen op een middelmatig vuur. Voeg de bouillonblokjes toe. Als de soep gaar is zet je er de mixer door en mix je de massa fijn. Haal de soep door een zeef om brokjes in de soep te vermijden. Kruid bij met een beetje kerriepoeder en harisa om pit in de soep te krijgen. voeg de room toe kort voor het opdienen.

CHAMPIGNONSOEP

IMG_8825

Ingrediënten  

500 gram champignons, een klein pakje oesterzwammen voor decoratie, 1 ui, 1 liter kippenbouillon, 1 dl room, 30 gram boter, 2 teentjes knoflook, gesnipperde verse peterselie, peper en zout.

Bereiding  

Snipper de ui fijn, snijdt de champignons in kleine stukken. Snipper ook de knoflook teentjes fijn. Doe de boter in de pan en laat smelten. Stoof de ui, de champignons en look aan in de boter. Voeg de kippenbouillon tot en laat de soep onder deksel sudderen.  Bak ondertussen de oesterzwammen in een pan. Mix de soep met de staaf mixer. Kruid met peper en zout. voeg de room toe en werk af met een beetje peterselie en gebakken oesterzwammen. Smakelijk !

MOSTERDSOEP

Ingrediënten :

1 prie middelgroot, 1 sjalot, 30 gram boter, 30 gram bloem, 1.5 bouillonblokje van kip, 1 dl droge keuken wijn, 1 deciliter slagroom, 2 eetlepels dyon mosterd, vers gemalen zwarte peper, suiker, 2 takken peterselie, 3 deciliter water, 4 deciliter water,

Bereiding :

Snijdt de prei door midden en was de prei zorgvuldig er mag geen zand of aarde in de soep. Opgelet voor deze soep gebruiken we enkel het lichtgroene stuk van de prei. Pel de knoflook en de sjalot en sijdt deze fijn. Laat boter smelten in de een grote kom en fruit de prei en ui aan samen met de knoflook op een zacht vuurtje het mag niet kleuren. Als de ui glazig is roer dan de bloem er door en bak gedurende 1 minuut mee opgelet niet bruin laten worden. Voeg nu geleidelijk 3 deciliter water toe en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Voeg de bouillonblokjes toe samen met de wijn en nog eens 4 deciliter water. Breng de soep aan de kook en laat 5 minuten doorkoken op een zacht vuur. Roer dan de slagroom en de mosterd door de soep. Laat de soep nu niet meer doorkoken en breng nu ook op smaak met peper en eventueel wat suiker(niet echt nodig).  Snijdt de peterselie fijn en serveer in de soep voor wat kleur.

LOOKSOEP

Ingrediënten :

2 bollen (volledige bol) look, 1 ui, 1 wit van prei, 1 dikke aardappel, 1,5 liter water
3 groentenketeltjes , peper, vleugje kurkuma, vleugje gedroogde oregano
2 eetlepel zachte boter, 2 eetlepel bloem, 100 gram ontbijtspek

Bereiding :

Maak alle lookteentjes los van de bollen en pel ze voorlopig niet. Kook de looktenen 5 minuten in water, giet af en dan pas pellen. Snijdt de ui, prei en aardappel grof.
Laat nu de groenten en de look in water koken gedurende 20 minuten. Breng de soep op smaak, mix de soep fijn.  Meng de boter en de bloem samen kneedt samen en voeg toe aan de soep, nog even verder mixen. Kook  even de soep op al roerend.
Bak de spek krokant en snijdt in stukjes… dit is als afwerking van de soep.

BLOEMKOOLSOEP MET KERRIE-CROUTONS

Ingrediënten : 

1/2 bloemkool, 2 uien en 2 prei witten,1,5l water met 3 Knorr-kippenbouillonblokjes, 100 gram

Bereiding :

aardappel,  peper en zout, brood van 1 dag oud, 1/2 koffielepel kerriepoeder.

Bereiding :

Reinig de 1/2 bloemkool, 2 uien en 2 prei witten, en  snijdt in partjes . Stoof alles goed aan, voeg dan  1,5l water met 3 Knorr-kippenbouillonblokjes toe.

Snijdt 100 gram aardappelen  in stukjes doe deze bij de groenten en  laat  20 min. door koken.  Mix alles goed met de staafmixer en  kruidt af  peper en zout naar smaak.

Ontkorst een brood van 1 dag oud en versnijdt. Smelt één klontje boter in een pan en strooi er 1/2 koffielepel kerriepoeder in laat even meebakken, voeg dan de broodcroutons erbij en bak ze  lichtbruin aan.  Soep en croutons onmiddellijk serveren, anders worden de croutons slap. Smakelijk!

Als je niet zo van curry houdt, kan je perfect een ander kruid gebruiken of enkel boter.

VELOUTE MET GROENE ASPERGES

Ingrediënten : 

2 blokjes bouillon groenten, 1 bussel groene asperges, 2 grote bloemaardappelen, 2 sjalotjes, 2 eetlepels olijfolie en voor garnituur kan je kiezen voor hardgekookte eieren, garnalen of kippenblokjes

Bereiding : 

Laat de grof versnipperde sjalotjes 2 minuten fruiten in een kookpan met olijfolie. Snijd de asperges in stukjes, schillen hoeft niet en voeg ze toe samen met de geschilde, in blokjes gesneden aardappelen. Giet 80 cl water bij de groenten, voeg er de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat nog een 15 tot 20 minuten zachtjes verder koken op een zacht vuurtje. Laat de soep 5 minuten rusten. En dan mixen.

PAPRIKASOEP MET KRUIDENKAAS EN CHORIZOBALLETJES

Ingrediënten soep : 

2 liter kippenbouillon, 5 rode paprika’s, 2 uien , 1 teentje knoflook, 3 eetlepels curry poeder, 2 dl witte wijn, 1 bouquet garni, 100 gr kruidenkaas, 1 eetlepel paprikapoeder, peper en zout.

Ingrediënten balletjes :

 250 gr kippengehakt, 1 ei, 100 gram paneermeel, 100 gram chorizo, 1 klontje boter,peper en zout.

Bereiding soep :

Maak 1 liter kippenbouillon. Spoel alle groeten schoon. Pel de uien en snij ze grof. Halveer de paprika’s en snij er de zaadlijsten uit. Verwijder ook de witte vliesjes binnenin. Snij de groeten grof. Smelt een klontje boter in een ruime stoofpot, op een matig vuur. Stoof de stukken uit en paprika in hete boter tot ze bijna gaar zijn. Roer regelmatig in de pot.

Voeg de currypoeder en het paprikapoeder toe. Roer alles om en schenk er de witte wijn aan toe. Laat alles zachtjes pruttelen. Leg het bouquet garnie in de de pot en bind het koortje vast een de oor van de kom. Schenk de kippenbouillon bij de gestoofde gekruide groenten. Laat alles pruttelen op een zacht vuur gedurende toch een 20 à 30 minuten.

Haal de bouquet garnie uit de pan en mix de soep glad met een staafmixer. Zeef de soep zodat er geen stukjes schil van de paprika in de soep zitten. Voeg de kruidenkaas toe en mix de soep nog eventjes. Kruid de soep met peper en zout. Proef regelmatig.

Bereiding balletjes :

Snij de plakjes chorizo in piepkleine stukjes. Zorg er voor dat er geen te grote stukken in het gehakt terecht komen.  Neem een mengschaal en doe daar het gehakt en de stukjes chorizo in . Voeg het ei toe en het paneermeel in de mengschaal en doe een snuifje zout aan toe en een draai van de pepermolen.

Was je handen en kneed alle ingrediënten tot een egaal vleesmengsel. Zorg ervoor dat het mengsel niet te vochtig is en ook niet te droog. Voeg indien nodig nog wet paneermeel toe.  Rol balletjes van het vleesmengsel en leg deze op een bord. Opgelet de balletje tot max 1.5 cm doorsnee. Verhit een klont boter in een braadpan, bak de balletjes tot ze een goudbruin korstje hebben. Binnenin hoeven ze nog niet gaar te zijn.

Schep de balletjes (zonder braadvet) in de soep. Laat de soep nog enkele minuten pruttelen, zodat de chorizo balletjes helemaal gaar zijn. Soep is klaar en kan geserveerd worden.

POMPOENSOEP MET KOKOSMELK

Ingrediënten

Koriander, klontje boter, 1 pompoen, scheutje kokosmelk, 1 gesnipperde ui, melk, een paar aardappelen, zout, peper, komijn, scheutje olie.

Bereiding

Kook de pompoen voor in de microgolfoven, rauw is het moeilijk te snijden. Prik een paar gaatjes in de pompoen en laat garen in de microgolfoven gedurende 30 minuten. Laat deze afkoelen en pel de pompoen. Smelt boter in de pan stoof de uien aan in de boter voeg de gesneden pompoen, water en de melk toe, hoeveel hangt af van de dikte dat je zelf wil voeg nu ook de in blokjes gesneden aardappel toe. Laat mee koken, en mix de soep. Voeg peper, zout, komijn (niet te veel) toe. Dien op met een scheutje kokosmelk, boter en koriander.

TOMATENSOEP MET VERMICELLI

Ingrediënten

1 1/2 liter heldere kippenbouillon, 4 grote rijpe tomaten, 1 bouquet garni,100 gr vermicelli, zout, peper,2 takjes peterselie

Bereiding

Verwarm de van tevoren ontvette kippenbouillon in een pan. Houd de bouillon tegen de kook en voeg de gewassen en in grove stukken gesneden tomaten en het bouquet garni erbij. Laat de soep 10 minuutjes zachtjes koken. Neem daarna het bouquet garni uit de pan en pureer de soep door de groenten molen of zet er gewoon de mixer in. Giet de soep terug in de pan en breng ze opnieuw aan de kook. Doe de vermicelli in de soep en laat 10 minuten doorkoken of langer indien nodig. Breng op smaak met peper en zout.

Giet de soep vervolgens in een voorverwarmde soepterrine en strooi er wat fijngesneden peterselie op.

Tip, zeer lekker met een zelfgebakken croutontje of slagroom.

WITLOOFSOEP

Ingrediënten

2 liter heldere kippenbouillon, 500 gr witloof, 80 gr rijst, 1 snuifje suiker, zout, peper, 2 eierdooiers en sap van een 1/2 citroen.

Bereiding

Maak het witloof schoon, spoel het af onder de kraan en snijd het in grove stukken. Breng de kippenbouillon aan de kook in een flinke pan. Strooi er de rijst in, voeg het gesneden witloof erbij, samen met de suiker en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep door de groenten molen of mixer en breng op smaak met peper en zout. Klop in een soepterrine de eierdooiers met het citroensap op. Giet al kloppend de soep erbij (zodat de eierdooiers niet stollen) en dien ze onmiddellijk op.

UIENSOEP “BONNE FEMME”

Ingrediënten

500gr uien, 60 gr boter of margarine, 2 liter vleesbouillon, zout, peper 120gr vermicelli en 4 eieren.

Bereiding

Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Doe ze samen met 40 gr boter in een pan met een dikke bodem en laat ze op een niet te hoog vuur fruiten. Roer er met een houten lepel door, zodat ze niet te snel bruin worden. Na ongeveer 15 minuten giet u de bouillon erover. Breng op smaak met peper en zout. Laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken alvorens de vermicelli erbij te voegen. Vervolgens nog 10 minuten verder laten koken.

Maak nu een gewone omelet met de rest van de boter en de eieren, maar bak ze goed door, zodat ze stevig is. Snijd de omelet in blokjes. Als de vermicelli gaar is, doet u de blokjes omelet in een voorverwarmde soepterrine en giet de soep er op. Dien onmiddellijk op.

Tip : als je niet graag hebt dat er stukjes uit in je soep zwemmen, kan je die verwijderen door de soep voor de je de vermicelli er in kookt, door een zeef brengt.

OUDERWETSE UIENSOEP

Ingrediënten

1 1/2 liter kippenbouillon, 4 uien, 50 gr boter of margarine, 120 gr gekookte ham, 75gr paneermeel, 2 eierdooiers, 75 gr geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout.

Bereiding

Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Smelt de boter in een pan met een dikke bodem. Doe de uiensnippers erbij en laat ze al roerend langzaam kleuren. Voeg de fijngesnipperde ham en de paneermeel erbij. Giet de kippenbouillon erover, zet het deksel op de pan en laat de soep 40 minuten zachtjes trekken.

Roer in een kom de eierdooiers door de geraspte kaas. Giet al kloppend beetje bij beetje de bouillon bij en giet het mengsel vervolgens in de soep. Klop krachtig zodat het eiermengsel volledig in de soep wordt opgenomen. Breng op smaak met peper en zout en dien de soep op in een voorverwarmde soepterrine.

SLASOEP

Ingrediënten

4 kleine kropsla of 2 grote, 1 bosje peterselie, water, 30 gr boter of margarine,2 dl slagroom, zout, peper

Bereiding

Maak de sla schoon, spoel ze af en laat ze goed uitlekken, doe ze in een grote pan met water en wat peper en zout en laat ze, samen met de fijngesneden peterselie 5 minuten doorkoken. Schep de sla er vervolgens met een schuimspaan uit. Bewaar het kookvocht. Laat de sla uitlekken door het vocht er uit te persen. snijd ze in grove stukken. Smelt de boter in een grote pan en laat de sla er enkele minuten in stoven. Giet vervolgens 1 1/2 liter kookvocht over de sla en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep vervolgens in de mixer of gebruik de groenten molen of mixer. Giet ze terug in de pan. Roer de slagroom erdoor, breng op smaak met peper en zout en breng ze weer op temperatuur. Dien de soep op in een voorverwarmde soepterrine.

ROOMSOEP VAN WATERKERS

Ingrediënten

1 bosje waterkers, 40 gr boter of margarine, 40 gr bloem, 1 liter melk, 1 liter water, peper, zout, 1/2 dl room.

Bereiding

Maak de waterkers schoon, snijd de steeltjes er af en verwijder de verwelkte blaadjes. Spoel ze af onder stromend water. Houd enkele mooie blaadjes apart voor de garnering en hak de rest in grove stukken. Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Doe de gehakte weterkers erin. Blijf roeren en giet er dan de melk en het water over. Klop nu krachtig door de soep zodat ze goed bindt. Breng de soep op smaak met peper en zout en laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken.

Breng in een ander pan wat water aan de kook en dompel de achtergehouden waterkers erin. Schep ze er onmiddellijk weer uit en houd ze even onder de koude kraan, zo worden ze prachtig groen. Pureer de soep door de groenten molen of mixer. Zet ze weer op het vuur en roer de slagroom erdoor. Breng de soep op temperatuur en proef nog even, alvorens ze in een voorverwarmde soepterrine te geiten. Garnier de soep met de fijngehakte blaadjes waterkers.

SAN FRANCISCO  FISH SOUP

Ingrediënten

2 tilapia filets, 1 zalmfilet, 2 dozen tomatensoep, 2 dl rode Californische wijn, 500 gr mosselen, 1 rode chili pepper, enkele takjes peterselie

Bereiding 

Snijd de tilapia in repen van ongeveer 2 cm breed en de zalm in blokjes. Breng is een ruime pan de tomatensoep met de rode wijn tegen het kookpunt aan. Voeg eerst de stukken zalm toe met de mosselen en na 2 min.de tilapia. Laat de vis zachtjes garen in de soep. Voeg naar smaak de chilipeper toe. De soep is klaar als alle mosselen zich geopend hebben. Hak de peterselie fijn en bestrooi hiermee de soep. Verdeel de soep over 4-6 diepe borden of kommen. Lekker met een afgebakken kruidenboter baguette.

MAÏSSOEP



Ingrediënten

2 blikken maïskorrels (425ml x2) , 1 liter kippenbouillon, een beetje room, peper en zout

Bereiding

Hou 3 eetlepels maïskorrels opzij en breng de rest aan de kook met de bouillon. Kook de maïs ongeveer 15 minuten zacht. Pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Maak de soep af met een scheutje slagroom en breng deze op smaak met een beetje peper en zout. Roer de achtergehouden maïskorrels door de soep en laat ze door en door warm worden. Schep de maïssoep in diepe borden of kommen en serveer.

One thought on “e. Soepen

  1. Pingback: Soepen | global food belly fun

Leave a comment