x.Sterrenrestaurants waow..

AIRREPUBLIC

Maritiem Plaza 1 – 4506KZ Cadzand – Nederland  Tel : 31(0)117 9321 10 – http://www.air-republic.comcontact@air.republc.com

Aan de haven van Cadzand ligt net aan het water het restaurant Air-republic van Sergio Herman. De Nederlandse chef Sergio Herman liep school in België, leerde hoofdzakelijk het vak van zijn vader die “Oud Sluis” open hield. Sergio houdt er een paar restaurants op na : The Jane, Pure C, Blueness, Ateliers des Frites en de Airrepublic. Door de deelname aan het programma ” Van de Kaart” had ik het genoegen aan tafel aan te schuiven en te genieten van een culinair dagje met Sergio. Ik kan je nu al zeggen dat ik die ervaring nooit of te nooit zal vergeten. Wat is daar proefde was pure magie.  Het restaurant ligt vlak aan de zeegeul met zicht op zee. Het zeer eenvoudig maar stijlvol interieur maken het volledig af. De open keuken is uitnodigend en je piept af en toe wel eens mee.

Sergio had een menu samengesteld die een culinaire wandeling werd, geïnspireerd op de reizen van het programma, en wat een menu !  Van Noorwegen met de zeewier naar Japan, naar Libanon met de overheerlijke geitenkaan naar Thailand de pittige keuken barstensvol kruiden, India en tot slot Mexico. Wat mij het meest is bijgebleven is “Libanon, één hap en het brengt je direct naar het mooi land vol zon, fris, verrassend die kaas ongelooflijk en dan ja mijn favoriet Thailand, de opgevulde Noordzeekrab met een pittig sausje met een lichte citroengras smaak subtiel…ik kon het schelpje wel uitlikken, maar dat doet een mens niet in zo’n top restaurant. Ik heb wel in de chef zijn oren gefluisterd dat het een culinair orgasme is. Elk deeltje van de menu was uitermate heerlijk TOP klasse. Je proeft de liefde voor het vak. Elk bordje mooi gepresenteerd, één voor één kleine schilderijtje… je krijgt ook bij elk gerecht een deskundige uitleg. Dit moet je proberen echt waar een echte aanrader. We spreken nu even niet over prijzen ik vind niet dat dit hoort, ontdek het zelf deze topkwaliteit is eigenlijk zelfs onbetaalbaar. Ik heb Sergio op een andere manier leren kennen, iemand die iets bescheidener is als op het scherm en vereert is als je zegt dat je het overheerlijk vond. Een hart van goud met magische culinaire handen !

 

THE OAK

Hoogstraat 167 – 9000 Gent – Tel : 32 (09)353 90 50 –  http://www.oakgent.beinfo@oakgent.be 

In het hartje van Gent kan je een culinair hoogstandje vinden in de hoogstraat van Gent. Menig stad is jaloers dat dit niet in hun stad kan gevonden worden.  De chef Marcello Ballardin één van de laatbloeiers onder de culinaire chefs “the underdog” Hij heeft Braziliaanse-Italiaanse roots en leerde het vak hoofdzakelijk in London maar ook bij Sergio Hermans waar hij in de keuken werkte in “Oud Sluis” en “Pure C”.  Het restaurant “The Oak” is een eigenzinnig restaurant met verrassende smaken die de smaakpapillen bij elke hap triggeren.  Marcello Ballardin tovert telkens weer een prachtig menu. Het restaurant is niet groot maar dat maakt het net gezellig en cosy. Het interieur modern, naturel, strak maar warm met een open keuken zodat je de chef aan het werk kan zien. Het menu is zeer gevarieerd, overheerlijk en je waant je telkens op reis omdat Marcello zo veel invloeden heeft en dat maakt het net zo boeiend. Elk bordje is zo uniek zowel van smaak als van structuur en geur. Een prachtig palet, een ware smaakbom in de mond. Geen vervellende keuken dat is zeker, uniek, jong, inventief, creatief… Ik werd van elke onderdeel stil, stil van de heerlijke gerechten, stil van het prachtige werk dat uit de handen komt van deze laatbloeier.  Een ware aanrader in Gent. Reserveer tijdig het is snel volzet .. en dat is het enige minpuntje !

CIEL BLEU

Ferdinand Bolstraat 333 – 1072 LH Amsterdam – Tel: 31 (0)20 6787 450 – http://www.cielbleu.nl – Hotel Okura.

In het hartje van Amsterdam staat het 5 sterrenhotel “Hotel Okura”. in dit hotel op de 23 ste verdieping bevind zich het met 2 michel sterren bekroonde “Ciel Bleu”, met fenomenaal uitzicht over de skyline van Amsterdam. Chefs Onno Kokmeyer en Arjan Speelman vinden inspiratie in de verschillende culturen van hun gasten. Een zintuigelijke verrassing om U tegen te zeggen. Beider chefs hebben een grote liefde voor hun vak en dat proef bij elk gesofistikeerd afgewerkt bordje, met witte handschoenen geserveerd. Een ervaring welke ik ook nooit zal vergeten.

De ontvangst, de service, de gerechten, de wijnen van sublieme kwaliteit en het magnifieke uitzicht, je waant je prinses voor één dag. Elke klant wordt in de watten gelegd. Het poep sjieke interieur gezellig en warm, de tafels strategisch geplaatst zodat je geen hinder hebt van de tafel naast je. Een top restaurant, exclusief, high class, high price maar ooch zo de moeite waard.

RESTAURANT LIJSTERBES

Donklaan 155 – 9290 Berlare – Tel : 32 (0)9 367 82 29

Lijsterbes-Logo-open-voor-meer

Het Donkmeer is een plaats in Berlare, die iedereen wel kent, uit zijn kindertijd, voor de mooie wandeling rond het meer of zelfs voor het concert op het Donkmeer welke elk jaar heel wat mensen aantrekt. Aan dat Donkmeer is er een restaurant om U tegen te zeggen “Lijsterbes” waar Geert Van der Bruggen goochelt met zijn ingrediënten. Op 11 jarige leeftijd wist hij maar al te goed dat hij kok zou worden en als kleine ventje trok hij naar Brussel om het vak te leren. Na tien jaar intensief gewerkt te hebben in keukens van andere chefs, werd het voor hem duidelijk dat hij zelf een restaurant wou beginnen. Door de tip van zijn moeder kwam hij terecht in Berlare. En werd een chef kok met eigen stijl, eerbied voor het product en goochelaar in het combineren van producten. Een man waar ik naar op kijk.

Enkele maanden geleden veranderde hij zijn restaurant in een totaal nieuw concept. Een concept waar iedereen zich in kan vinden. De Lijsterbes is opgedeeld in twee delen. De open bar verwelkomt je in stijl, je kan er heerlijke cocktails proeven met eigen geschepte chips, een gezellige hoek met haard en zeteltjes waar je op je gemak het menu kan bestuderen om dan in het restaurant gedeelte plaats te nemen, maar je kan er even plaats nemen aan de tafeltjes en genieten van tal van hapjes. Het restaurant, een zeer gezellig en stijlvol gedeelte sober van interieur met een zicht op de keuken. De chef heeft zijn open keuken in zijn zaal verwerkt. Wij beslisten a la carte te eten de keuze is ruim en voor ieder wat wils. Onze keuze viel op  een krokant gebakken kreeft Spicy salade, mango en zoete paprika crème als voorgerecht, de mango was lichtjes gebakken, de kreeft spicy gebakken met een heerlijk zalfje van paprika, de salade met speciale toets van koriander, munt en roquette een waar genot, ons hoofdgerecht ribstuk van Fleur d’aubrac met rozemarijn aan’t spit suikersla en grote friet en artijok zalfje, een waar explosie van smaken in de mond, woaw, als dessert konden we de Sabayon met rood snoepfruit en vanille roomijs niet aan onze neus voorbij laten gaan. We sloten onze avond af met een koffie waar ons tal van koekjes, snoepjes en een taart werd aangeboden.

Eerlijk ik heb waar genoten van deze sublieme keuken, eerlijk, eerbied voor het product en prachtig palet van smaken. Misschien niet iets voor elke week maar zeker de moeite waard. Een aanrader voor iedereen ! Daar en boven zijn er geen geheimen in de keuken en kan je alles van het het begin tot het einde volgen met de open keuken. Mr. Van der Bruggen mag ik je feliciteren met je nieuwe restaurant en concept ik vond het een waar genot en voelde me direct thuis, de warmte en gezelligheid straalt doorheen het gehele restaurant. Chapeau !