r. Griekse Keuken

KOTOPOULO STIFADO ME LIMONE – STOOFPOTJE VAN KIP MET CITROEN

Ingrediënten

4 onderbouten, 4 kippenfilets, 1 onbehandelde citroen, 2 teentjes knoflook, 1 ui fijngesneden, 1/4 dl wijn witte, 250 ml room, peterselie, peper en zout

Bereiding

Neem de citroen en spoel deze goed en wrijf droog. Maak 2 eetlepels fijne sliertjes van de schil en rasp de rest van de pel ook fijn. Snijdt nu ook de partjes van tussen de citroenvliezen en vang het sap op. Versnipper de lookteentjes en neem de gesneden ui bij de hand.

Verwarm de oven voor op 180°C. Kruidt de kip goed af met peper en zout en eventueel stifado kruiden, Smelt boter in een diepe pan en bak bruin aan elke zijde van de kippenstukken. Voeg de knoflook en de gesneden ui toe als alle zijden mooi gebruind zijn. Bak deze 10 minuten mee met de stukken kip in de diepe pan. Voeg nu de geraspte citroenschil toe, het beetje citroensap en de wijn, breng aan de kook. Eens gekookt giet je alles over naar een ovenschotel die je nadien afdekt met aluminiumfolie en je afbakt gedurende 40 minuten in de oven. Neem na 40 minuten de kip ui de oven en haal deze uit de ovenschotel. Pureer de saus fijn met een mixer. Doe de room bij de gemixte saus, laat 5 minuutjes zacht pruttelen.Kruidt met peper en zout. Verwijder het vel en de beenderen van de onderbouten en snijdt de filets in reepjes, de onderbouten trek je in repen. Hou ze warm in de uitgeschakelde oven. Eens de saus warm is mag je het kippenvlees bij de saus doen voeg nu ook de citroenpartjes in de saus en werk af met peterselie. Smakelijk ! Kali orexi !

KEFTEDAKIA SE LEFKI SALTSA KRASIOU KAI KRITHARAKI – KEFTEDAKIA IN WITTE WIJN SAUS.

 

Ingrediënten

500 gram gehakt, paneermeel of 4 sneden wit brood, 50 ml melk, 65 ml witte wijn, 250 ml room, ½ baking powder, 1 ei, 3 teentjes look, 1 ui, 6 eetlepels bloem voor de saus en extra bloem om de balletjes in de rollen voor het bakken, 2 theelepels oregano, ½ theelepel rode paprikapoeder, zout, peper, 2 bouillonblokjes rund , 600 ml water en olijfolie

Bereiding

Snij de look zeer fijn, houdt daarvan 2 teentjes opzij. Snijdt de korsten van het brood af. Bevochtig het brood en knijp het vocht er terug uit.  

Neem een kom en meng het gehakt, het brood, het teentje knoflook, de ui, 15 ml wijn, de oregano, zout, peper, het ei, de paprikapoeder, de melk en de backing powder samen in de kom en meng alles goed onder elkaar. Leg het gehakt gedurende een 30 min in de koelkast. Draai vervolgens het gehakt in een gehaktbal rol op tot een langwerpig vorm of gewoon als een platte gehaktbal haal deze door de boem en leg opzij om straks te bakken. Neem een pan met hoge rand en doe er de olijfolie in best wel wat en laat goed warm worden. Bak de keftedakia aan in de olijfolie en dit aan alle kanten bruin bakken. Ze hoeven nog niet gaar te zijn. Haal ze uit de pan. Los de bouillonblokjes op in 600 ml water. Leg ze even opzij voor later. Doe in dezelfde pan nog wat olijfolie en bak de knoflookteentjes aan, (ik deed in deze fase nog een ui in de saus hoeft niet). Voeg 6 eetlepels bloem toe en laat mee stoven. Voeg nu beetje bij beetje de wijn toe en dan de bouillon beetje bij beetje toe zorg er voor de de saus goed gebonden is en zonder klontertjes. Voeg de room toe peper en zout en wat extra oregano. Laat de keftedakia in de saus zakken en laat verder sudderen tot de keftedakia klaar zijn en de saus is gebonden. Smakelijk. 

 

SALANTOURMASI – GEVULDE UIEN

Ingrediënten

Algemeen: 4 grote uien. Vulling : 1 gele ui, 1/2 rode paprika, 1 tomaat, 25 gram platte peterselie, 2 knoflook tenen, 500 gram gehakt (varkens en runds), 30 gram tomatenpuree, 1,5 koffielepel zwarte peper, 1 koffielepel paprikapoeder pikant, 1 koffielepel gedroogde uien of uienpoeder, 3/4 koffielepel zout, 1 koffielepel oregano, 1 koffielepel tijm. Saus : snelle saus 300 ml.room, 500 ml.tomatensaus (zelfgemaakte coulis altijd beter) kan ook met een klaargemaakte verpakking ik nam een Italiaans merk, 300 ml water, 2 koffielepel zwarte peper, 1 koffielepel zout, 1 kruidenblokje rijst en pasta, 2 koffielepels oregano, tijm naar believen. Voor afwerking : Feta.

Bereiding

Om te starten neem je de 4 uien pel deze een voor een en snijdt het topje en de onderkant af van de ui. Neem de ui voor jou en zet hem rechtop, snij de ui in de lengte door. Zet een pan op het vuur en doe water koken. Leg de uien in het kokende water en laat 15 minuten koken met een deksel op de pot. Verwarm ondertussen ook de oven voor op 220°C. Eens de uien 15 minuten hebben gekookt giet je de uien af en laat ze afkoelen. Je uien zijn nu ook gaar.

Voorbereiding van de vulling : neem de gele ui en versnipper hem heel heel fijn. Snij ook de paprika heel heel fijn. Neem de tomaat, je hebt ook enkel het vlees van de tomaat nodig en snij ook heel heel fijn. Snij ook de knoflookteentjes heel fijn. Neem de platte peterselie en versnipper deze. Neem een grote mengkom en voeg alle fijn gesneden onderdelen in de kom. Doe nu ook de kruiden er bij en ook het tomatenpuree (opgelet niet de tomaten coulis). Meng alles goed doorheen en voeg dan ook het vlees er aan toe. Kneedt nu het gehakt met de kruiden goed door elkaar. En dit best met de handen, zo meng je alles beter bij elkaar. Haal de uien laag voor laag los van elkaar. Neem een halve ui-schil en vul op met het gehakt, en leg er dan ook een tweede helft over heen, zo heb je een gevulde ui, herhaal dit tot het gehakt op is. Opgelet niet te grote bollen. Kleine balletjes zodat je de ui over elkaar kan leggen en een ovalen uitje kan vormen zie foto hierboven.

De saus en nu gaat het vrij snel : wie een eigen coulis heeft zal een heel andere smaak krijgen als in een verpakking, ik heb het met gebrek aan coulis gemaakt met tomatensaus Italiaans merk minder zuur.  Neem het water en de room en doe deze in een pannetje meng even doorheen met een klopper. Voeg dan de tomatensaus toe aan het roommengsel, klop even door met een klopper zodat alles goed gemengd is. Voeg nu de kruiden toe opgelet als je het kruidenblokje gebruikt, voeg pas na opgekookt met alle kruiden het zou toe indien je zelf meer zout wil. Indien je saus wat te zuur smaakt voeg dan een scheutje suiker toe om het zuur uit te saus te halen. Kruidt naar believen,meer oregano… of andere naar eigen smaak natuurlijk. Laat goed opkoken, opgelet af en toe eens doorroeren om te vermijden dat de saus aanbrand. Ik heb light room gebruikt dan moet je wel de saus een beetje binden.

Doe de saus in een ovenschaal met hoge boord, giet de saus in de schaal. Laat nu de gevulde uien in de saus voorzichtig glijden. Dek de schaal af met aluminiumfolie en gaar de uien gedurende 30 minuten in de oven.  Na 30 minuten haal je de schotel uit de oven, haal de folie van de schotel, verbrokkel de feta over de schotel en zet de schotel terug een 10 minuten in de oven. 

Serveer de uien met Griekse pasta : kritharaki of bij ons in de winkel orzo. Werk je bord af met gesneden peterselie en of verbrokkelde feta.

 

PANNENKOEK GEVULD MET GEHAKT PAPRIKA UI, FETA EN TZATZIKI – TIGANITA GEMATI ME KIMA, PIPIRIES, FETA KAI TZATZIKI

Ingrediënten

Pannenkoeken : 200 gr, bloem, 400 ml. melk (half volle of volle), 7 eieren, 2 eetlepels spuitwater. Vulling : 2 teentjes look, 1 rode paprika, 1 gele paprika,  1 ui , 1 pakje feta, takjes peterselie, 1 snuifje kaneel,  griekse kruiden, oregano, cayennepeper, 500 gr gemengd gehakt, paprikapoeder, peper en zout.  Voor de tzatziki : 1 komkommer, 500 gr. ongeveer dikke griekse yoghurt, look, peper, zout.

Bereiding

Pannenkoekendeeg : Klop de bloem met de eieren, voeg ze geleidelijk een voor een bij om klontertjes te vermijden, voeg dan de melk toe en het spuitwater op het einde. Laat zeker 15 minuten rusten voor je gaat bakken.

De vulling : verwijder de zaadlijnen uit de paprika’s en snijdt ze dan in stukjes, niet te klein zodat ze nog zichtbaar zijn. Pel de ui en versnipper in kleine stukjes alsook de 2 teentjes look. Hak de peterselie fijn en houdt opzij. Verbrokkel de feta in een een kommetjes hou opzij voor op het laatste. Verhit olijfolie of bakboter in een pan bak het gehakt in rui, voeg direct ook de uien en de look erbij en stoof aan voeg dan ook de paprika toe zodat alles goed gaar is en mooi bruingebakken gehakt is verkregen. breng op smaak met de kruiden, een goede dosis oregano, snuifje kaneel, peper en zout en Griekse gehakt kruiden.  Spice it met een beetje cayennepeper voor wat punch.

De tzatziki : rasp de komkommer fijn met een rasp zodat je kleine geraspte komkommer hebt. Knijp de komkommer droog over een afwasbak. Knijp deze tussen de handen droog. Het meest vocht moet verwijderd worden. Neem de yoghurt en schep deze over in een mengkommetje. Schep de geraspte komkommer onder de yoghurt en meng goed onder elkaar, voeg peper en zout toe en lookpoeder of uitgeperste look, naar smaak.

Pannenkoeken : bak deze in een pan met antikleeflaag van ongeveer een doorsnede van 22cm. Bak de pannenkoeken op, als je over hebt kan je de dag nadien nog een dessertje maken met je pannenkoeken. Houdt de pannenkoeken warm.

Assemblage van het gerecht : voeg de feta toe toe mengsel (vulling van de pannenkoeken). Neem een pannenkoek en leg deze open op het bord maak dat als je deze half dicht plooit deze op het midden van het bord ligt. Vul de pannenkoek op en serveer met tzatziki smakelijk eten !

GRIEKSE SALADE UIT DE LASSITHIHOOGVLAKTE

Ingrediënten

1 aubergine, 1 rode paprika, 2 tomaten, 10 tal snoeptomaten, 1 selderijstengel, 2 uien, 1 groene zure appel, verse oregano, groentenbouillon in poedervorm, zelfgemaakte basilicumpestodressing, 250 gram Kritharaki, Griekse pasta, 1 pakje feta, 2 eetlepels olijfolie, eventueel olijven optioneel.

Bereiding

Verwarm de over voor op 200°C. Was de groeten. Snij de aubergine en de paprika in kleine stukken. Pel de ui en snij in halve ringen niet te dik. Meng in een overschaal de aubergine blokjes, de paprika blokjes en de halve uien ringetjes met 2 eetlepels olijfolie. Bak ze te midden van de oven gedurende 25 minuten. Doe er fijngesneden oregano op. Schep tijdens het bakproces de groenten om dit tot 2 maal toe. Haal dan uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Na de afkoelperiode voeg je er 3 eetlepels groentenbouillon poeder bij.  Breng water aan de kook en kook volgens de verpakking de Griekse pasta. Giet af en spoel goed na. Laat alles goed afkoelen. Een maal de groenten en de pasta afgekoeld zijn mag je deze samen mengen en voeg nog eens extra 2 eetlepel groentenbouillonpoeder toe. Zet een nacht of 2 in de frigo. Hierdoor mengen alle smaken met de Griekse pasta. Neem tomaten en snij ze in blokjes, neem de snoeptomaten en snij ze in vier.  Snij de appel in stukjes met de schil er aan. Neem de feta en verbrokkel de feta in een kom.  Voeg al deze ingrediënten samen in een slakom en voeg een paar lepels van de basilicumpestodressing toe.

GRIEKSE BASILICUMPESTO DRESSING

thermomix-recepten-basilicumpesto

Ingrediënten

80 ml olijfolie, 25 gram verse basilicum, 40 gram pijnboompitten, 1 teen knoflook, 1 mespunt peper of naar smaak, 2 eetlepels wittewijnazijn.

Bereiding

Pureer 80 ml olijfolie met 25 gram verse basilicum, 40 gram pijnboompitten, 1 teentje knoflook en een mespunt peper. Voor een dressing 4 eetlepel pesto en 2 eetlepels wijnazijn. Je kan de pesto als de pestodressing een bewaren in de frigo.

BIFSTEKI HELLINIKI

Griekse sla van kreta met ovengebakken groenten6

Ingrediënten

500 gram gemengd gehakt, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 eieren, 3 eetlepels paneermeel, 1 theelepel  oregano, 1 theelepel rozemarijn, 1 theelepel paprikapoeder, zeezout, zwarte peper, 100 gr feta, olijfolie

Bereiding

Laat het gehakt rusten, dat verwerkt makkelijk. Snipper de ui en pers het teentje knoflook uit. Verkruimel de feta tussen je (schone) vingers. Doe alle ingrediënten in een r kom en meng alles goed door elkaar. Ik kneed deze goed. Neem nu gelijke hoopjes gehakt uit kom, draai er met je hand dan balletjes van, niet te groot, druk ze plat als klein hamburgertjes Leg ze in een schaal, dek deze af met plastic folie en laat de bifteki ongeveer 20 minuten in de koelkast opstijven. Doe goede olijfolie in een pan en braad ze snel rondom bruin.

KALI OREXI !

SOUTZOUKAKIA (GRIEKSE BALLETJES) IN TOMATENSAUS MET KANEEL EN KRITHARAKI (GRIEKSE PASTA)

Ingrediënten

2 uien, 3 teentjes knoflook, 500 gram gehakt, 1 ei, paneermeel, 150 gram cheddar, 2 eetlepels tomatenpuree, 800 gram tomatenblokjes in blik met look en ui, 1 runderbouillonblokje, 250 gram Griekse pasta, eetlepel kaneel, 6 bladjes basilicum, 500 ml. water, beetje suiker, gedroogde oregano.

Bereiding

Pel en versnipper de uien en de knoflook. Doe een beetje boter in de pan en bak de uien en look glazig. Haal uit de pan en verdeel in twee. Was de basilicum en hak deze fijn. Kneed het gehakt, een deel van het uienmengsel, het basilicum, het ei, en het paneermeel, 3 eetlepels cheddar kaas, peper en zout samen. Rol kleine gehaktballetjes ca. 20 balletjes.

Verwarm de oven voor op 180°C.  Bak de balletjes in de pan. Bruin mooi rondom, gedurende een 4-5 minuten. Doe er de uien en look bij bak even verder. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg de tomatenblokjes en 500 ml water toe. Breng aan de kook en voeg het bouillonblokje toe. Doe nu de Griekse rijst in de pan. Roer om en zet de pan in de oven gedurende een 10 tal minuten.

Verhoog de temperatuur van de oven van 180°c naar 210°c. Neem de pan uit de oven, roer de kaneel door saus, heel verzichtig. En voeg nog wat peper en zout en een beetje suiker toe. Bestrooi met de cheddar kaas. Bak nog een 15-20 minuten verder in de oven. Haal uit de oven roer voorzichtig om proef even of de pasta gaar is anders voeg nog een paar minuten in de oven. Proef even na en voeg eventueel nog wat kaneel, peper en zout toe en gedroogde oregano. Opgelet de kaneel mag niet overheersen.

Smakelijk !

GOUVETSI

Ingrediënten

1 kg rundstoverij, boter, 1 ui fijngesneden, 1 teen knoflook fijngesneden, 250 ml droge rode Griekse wijn NEMEA, 1 kg rijpe tomaten gemixt of 500 gr tomatenblokjes, 1 eetlepel tomatenpuree, 500 ml water, zout en zwarte gemalen peper, koffielepel kaneel of 1 kaneelstokje, 1 laurierblad, 1 eetlepel stoverijkruiden, 1 liter heet water (meer indien nodig) 500 gr Kritharaki (Griekse pasta) .

Bereiding

Indien je werkt met rijpe verse tomaten, was ze pel ze en mix ze fijn. Snijdt het vlees in kliene blokjes niet te groot. Smelt de boter of olijfolie in de pan. Kruidt het vlees. bakt het vlees aan tot aan alle kanten bruine gebakken. Voeg de fijngesneden ui toe en bak even mee met het vlees voeg dan de look toe en bak tot deze glazig zijn.

Voeg nu de wijn toe en kook voor een paar minuten zodat de alcohol kan verdampen. Doe er de kaneel, het laurierblad, peper, zout verse tomaten of tomatenblokjes en het water toe aan het vlees. Breng alles aan de kook, zet nu een deksel op de pot en laat 1uur en 15 minuten sudderen of tot als het vlees mals is.

Verwarm de oven voor op 180°C  en verplaats het vlees in een pyrex schotel. Verwijder op dit moment het laurierblad, het kaneelstokje. Voeg nu het hete water toe. Voeg de Griekse pasta toe en laat meekoken in de oven voor 20 minuten. Roer af en toe om. Voeg indien nodig water toe.

Als de ovenschotel klaar is, moet je de schotel een 10 minuten laten rusten. Serveer terwijl het eten warm is. Verbrokkel feta over de schotel … Kali Orexi !

 

 PASTICCIO

10325322_10153446967934383_2593225708655726640_n 11800425_10153446968019383_9166237122123733791_n

Ingrediënten

1 eetlepel olijfolie, 1 ui fijngesneden, 2 tenen knoflook fijngsneden, 450gr lamgehakt of een mengeling van gemengd gehakt en lamsgehakt, 2 eetlepels tomatenpuree, 2 eetlepels bloem, 300 ml kippenbouillon, zout, peper, 1/2 theelepel kaneel, 250 gr pasta macraroni, 2 vleestomaten in fijne plakjes,  300ml Griekse yoghurt, 2 eieren licht losgeklopt, pizzakruiden.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190°c. Verhit de olie in een grote diepe pan. Bak de ui en de knoflook op een laag vuur in circa 5 minuten zacht, roer regelmatig. Doe het gehakt erbij en bak het al roerend met een houten lepel rul en gelijkmatig bruin. Voeg de tomatenpuree toe en bestrooi met de bloem. Bak al roerend 1 minuut en roer dan de bouillon erdoor. Breng aan de kook , zet het vuur lager en laat afgedekt gedurende 25 minuten zachtjes koken.

Breng intussen in een grote pan water met zout aan de kook. Voeg de macaroni toe en kook 8-10 minuten beetgaar.

Giet de pasta af en roer hem door het gehaktmengsel. Giet alles in een grote overschotel. Leg de plakken tomaten op het gehaktmengsel.  Klop in een kom de yoghurt en eieren door elkaar en verdeel gelijkmatig over het gerecht. Bak circa 1 uur in de oven, tot het goudbruis is en borrelt. Serveer meteen.

Kali Orexi !

OLIJVEN – FETA BURGERS MET GEGRILDE GROENTEN

11017533_10153072879754383_607952656233088073_n 10402514_10153072879724383_8518183349639901977_n

Ingrediënten

250 gr gemengd gehakt,  250 gr lamsgehakt, 1 ei, 2 eetlepels paneermeel, zout, peper, 3 eetlepels olijfolie, 6 takjes tijm, 3 eetlepels zwarte olijven zonder pit, 100 gr feta, 2 courgettes, 2 klein paprika’s

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Kneed het gehakt met het ei en het paneermeel goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Maak 4 mooie hamburgers van het gehakt. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Bak er de hamburgers 5-6 minuten in en draai ze regelmatig om. Was intussen de tijm en rits de blaadjes van de takjes. Hak de olijven grof. Verbrokkel de feta kaas in een kom. Meng de feta met de olijven en de tijm. Ik heb er ook nog oregano bijgevoegd.

Leg de hamburgers in een ovenschotel die is ingevet met olijfolie. Verdeel het fetamengsel eroverheen. Bak nu de burgers in de oven gedurende 10-12 minuten.

Maak de courgettes schoon en schaaf ze in dunne repen. Halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten. Was de paprika’s en snijdt ze in fijne dunne reepjes. Verhit één eetlepel olijfolie in een pan, bak de courgette linten en de paprika reepjes in de olijf olie aan tot ze gaar zijn. Dit gedurende een 10 minuten, of tot ze gaar zijn, kruid met peper en zout en oregano en tijm. Roer regelmatig om. En dien alles op. Ik diende het op met Griekse pasta en pikant tomatensausje. Smakelijk.

 

GRIEKS GEHAKTPANNETJE MET FETA

Griekse gehakt schotel

Ingrediënten voor 4 personen

1 ui, 1 teentje knoflook, 1 rode paprika, 2 eetlepels olijfolie om te bakken, 600 gram gemengd gehakt, zout, peper, 2 eetlepels tomatenpuree, 300 gram kikkererwten (optioneel, welk typisch Grieks) kan vervangen worden door maïs, 1/2 bosje peterselie, 200 gram feta, 1 bouillonblokje vlees, oregano, chili vlokjes, 150 ml water, 100 ml witte wijn.

Bereiding

Pel en snipper de ui fijn en doe net hetzelfde met de look. Halveer de paprika en verwijder de zaadlijsten. Was de paprika en snijdt deze in fijne reepjes. Verhit de olijfolie in een grote pan. Bak er het gehakt in aan en bak tot rul. Breng direct op smaak met peper en zout en oregano naar smaak.  Stoof ondertussen in een aparte pan een voor een de ui met look en de paprika’s aan tot ze zacht zijn. Voeg deze toe aan het gehakt en voeg er de tomatenpuree doorheen. Blus nu af met het water en de wijn en voeg hierbij ook het bouillonblokje toe. Breng aan de kook op een zacht vuurtje gedurende 5 minuten.

Spoel de kikkererwten in een zeef onder koud water en laat ze uitlekken. Was de peterselie en snijdt ze grof aan. Roer de kikkererwten door het gehaktmengsel en laat nog verder sudderen in de pan gedurende een 5 tal minuten. Breng nog eens extra op smaak met peper en zout. Verbrokkel de feta en voeg deze toe, net voor het opdienen de peterselie toevoegen.

Dien op met Grieks brood en yoghurt of tzatziki of gewoon met Griekse pasta. Smakelijk !

SCAMPI SAGANAKI

scampi saganaki

Ingrediënten

Eén blik gepelde tomaten of 5 vleestomaten  Eén sjalot  – Muskaatwijn +- één shotglas  – Peper en zout  – Suiker  – Kaneel – Scampi’s 6 grote per persoon – Feta – Gedroogde thym – voor afwerking één tomaat en verse peterselie

Bereiding

Snij de sjalot fijn. Stoof de fijngesneden sjalot bruin in een beetje boter. Voeg nu het blik gepelde tomaten of de 5 fijngesneden vleestomaten bij de gebruinde sjalot. Giet een beetje Muskaatwijn toe aan de tomaten (niet te veel mag niet domineren). Kruiden met peper en zout.

Voeg een snuifje kaneel toe. Doe een beetje suiker bij de tomaten om de zure smaak van gepelde tomaten te verzachten. Laat een 20 tal minuten sudderen. Voeg nu pas de scampi’s toe. Héél eventjes tot ze net rozig worden. Haal de pan van het vuur. Verdeel de scampi’s over de verschillende ovenschoteltjes (per persoon één).

Snij de feta in kleine blokjes en verdeel ze over de schotels. Doe de gevulde schoteltjes in een voorverwarmde oven van 180°C tot de feta is gesmolten. Onmiddelijk serveren en werk af met wat gesneden verse peterselie en verse fijne tomaten blokjes. Strooi nu wat gedroogde thym over de schoteltjes.

KABELJAUW MET OUZO EN DILLE SAUS

Ingrediënten

Vier moten kabeljauw – Water – Visbouillon in pasta – 250 ml room  – Verse dille – Eén shotglas Ouzo ( Griekse traditionele alcoholishe drank met anijs smaak) – Griekse pasta of tagliatelle – Grijze garnalen en fijngesneden tomaat voor decoratie

Bereiding

Leg de kabeljauwmoten in een kom. Voeg water toe tot halfweg de hoogte van de moten. Voeg, een soeplepel visbouillon pasta toe. Laat sudderen tot de kabeljauw gaar is.

Voeg nu een shotglas ouzo toe en een 125 ml room, laat nu indikken. Indien de saus te vloeiend is kan je een beetje binden met maïzena.

Kook de Griekse pasta of tagliatelle gaar. Doe de verse dille bij de saus.Presenteer in het bord eerst een bodem van Griekse pasta of tagliatelle presenteer daarop de kabeljauwmoot. Giet nu een gedeelte van de saus over de kabeljauwmoot genoeg om met pasta te eten. Versier het bord af met een beetje garnalen en fijngesneden tomaat.

ZOETE PEPERS OPGEVULD MET FETA EN KRUIDENKAAS

10169202_10152666522934383_9184914333730719515_n

 Ingrediënten

Vier zoete pepers , Feta Feta , potje madame loïk ,Room volle

Bereiding

Om de pepers te ontdoen van hun schil in de oven plaatsen en een beetje laten bruinen zodat de pel lost. Verwijder de schil van de pepers .

Maak een papje van de feta en de loik, opgelet mag niet te vloeibaar zijn. Vul de peper op met het papje van Feta en kruidenkaas.

Wrijf de schotel voor de oven in met olijfolie. Laat nu de pepers garen in de oven moeten zacht zijn om te kunnen eten.Op 180°c.Voor versiering een beetje peterselie en fijne blokjes tomaat smakelijk.

SPANAKOPITA

Ingrediënten

Filodeeg (Kanaki) diepvries afdeling of uit de vers afdeling. – Feta Greek- Verse spinazie -Zout  – Pijpajuin (één)- Dille – Eén ei.

Bereiding

Spinazie wassen en laten uitlekken. Met handen zout in de spinazie kneden tot het sap uit de spinazie is. Snij de pijpajuin fijn. Snij de verse dille fijn. Doe een beetje olijfolie in een pan en stoof pijajuintjes gaar, doe de spinazie bij de pijpajuintjes en haal de spinazie er uit als al het water uit de pan is verdwenen. Haal de spinazie uit de pan en laat afkoelen.

Plet de feta fijn en doen de afgekoelde spinazie bij de feta doe er nog een ei bij om het smeuig te maken. Vouw de filodeeg open maar hou hem vochtig door een vochtige doek om de deeg te winden zodat de deeg niet uitdroogd. Men kan driehoekjes maken of alles in een pan doen. Indien alles in een overschotel. Doe 3 vellen filodeeg in een met olie bestreken ovenschotel.

Beleg de filodeeg met de feta-spinazie mengeling, leg daarboven een andere laag van 3 filodeeg bladeren. Druk goed aan. Snij nu al de deeg voor in acht of tien gelijke delen. Plaats de schotel in een voorverwarmde over van 180°c en laat bakken in de oven, tot de deeg bruin gekleurd is. Indien je driehoekjes wil : Leg 4 lagen filodeeg open, snij in lange repen vul een beetje van de mengeling in de filodeeg en vouw overlang over dit tot 2 maal toe.Kleef de zijkanten dicht met een beetje olijfolie. En bak in de oven op dezelfde manier als voor een ovenschotel.

TZATZIKI (koude yoghurtdip met knoflook)

Tzatziki (Greek Cucumber Salad) 500

Bereidingstijd

15 minuten + 2 uur koelen. Voor 4 personen

Ingrediënten

3 komkommers, geraspt, 500 gram dikke yoghurt, 3 teentjes knoflook  uitgeperst, 1 theelepel fijngehakte dille, 1 eetlepel olijfolie, zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Leg een doek op een fijne zeef.  Leg de geraspte komkommer erin  dek af met een doek. Druk het vocht uit de geraspte komkommer. Doe de komkommer in een schaal. Yoghurt, knoflook, dille en olie toevoegen en goed roeren. Op smaak brengen met zout en peper. De schaal afgedekt minstens 2 uur of een nacht in de koelkast zetten.

Tip: Tzatziki met een stokbroodje voor bij de film op de bank of heerlijke Tzatziki voor bij de barbecue.

TIROPITTA ZONDER FILO

 
 

Ingrediënten

– 500gr feta – 1tas (gemiddelde tas als een lange koffietas) gemengde geraspte kaas (gele kleur) zoals men in Griekenland zegt “kitrina tiria” genre gouda nazareth of grieks kaas Kasseri – 1 tas bloem – 1 tas melk – 1/2 tas olijfolie of boter – 1 tas yoghurt (best griekse yoghurt) – een beetje mozarella- een beetje ricotta kaas – 4 eieren – peper en zout naar keuze
 

Bereiding

Meng alle ingrediënten samen… goed roeren. Giet het mengsel in een geboterde overschotel en laat bakken in de oven op 180°gr celcius voor een 40 tal minuten. Hou het deeg goed in de gaten.

 

 

MANOURI LOLLIPOPS

Ingrediënten

Witte pitloze druiven, Griekse Manouri kaas, cornflakes, rauwe ham, zwarte olijven, peper, zout, oregano.

Cocktailprikkers, pipetten om de pitten te verwijderen uit de druif zonder de druif te breken, een blok met gaatjes om de cocktailprikkers in vast te zetten.

Hoe maak je die lekkere hapjes…

Neem de ham en laat deze in de oven op 100°c gedurende 1u tot 1u30. De ham moet zeer droog zijn zodat hij in de blender kan gemixt worden. Eens goed krokant haal uit de oven en laat afkoelen op keukenpapier. Eens afgekoeld mixen in de blender samen met 1 kop cornflakes ongezoet. Doe in een ondiep kommetjes om de balletjes later te bedekken met de ham – cornflakes mix.

Neem een grote mengkom en verbrokkel de Manouri kaas in de kom doe de oregano, peper en zout toe een de kaas meng goed met de handen tot een handelbare massa. Neem een druif die ontpit is en maak een balletje met de Manouri rond de druif. Draai een balletje in je handen. De Manouri kleeft aan de druif. Doe het balletje in de mix van ham en cornflakes. Maak dat de Manouri balletjes goed bedekt zijn. Prik Maunouri balletje op een cocktailprikker en prik hem recht op de blok met gaatjes. (Je kan ook een blok piepschuim of oasis gebruiken)

Met een lekker apero-tje een Grieks natuurlijk bv een Mavrodavri.

 

 

Leave a comment